Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Η αναγκαιότητα για τον ανθρώπινο οργανισμό

Ο καταλυτικός ρόλος του για την εύρυθμη λειτουργία του σώματος και οι κίνδυνοι από την αφυδάτωση

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Η αναγκαιότητα για τον ανθρώπινο οργανισμό
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το νερό είναι ζωή για τον ανθρώπινο οργανισμό, συμβάλλοντας καταλυτικά σε σειρά λειτουργιών του σώματος.

Καταλαμβάνοντας το 60% του σωματικού βάρους το νερό βοηθά στην θερμορύθμιση, στην διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών, στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου στα κύτταρα, στην ομαλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, στην πέψη του φαγητού, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης, στην απορρόφηση των κραδασμών από τις αρθρώσεις, στην προστασία οργάνων και ιστών.

Με αφορμή την σημερινή ημέρα 22 Μαρτίου που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Νερού, οι ειδικοί τονίζουν τα οφέλη του για τον άνθρωπο αλλά και τους κινδύνους στην περίπτωση ελλιπούς πρόσληψης του.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός οι ενήλικες θα πρέπει καθημερινά να καταναλώνουν κ 8-10 ποτήρια υγρών, εκ των οποίων τα 6-8 να είναι νερό. Μία άλλη σύσταση είναι να φροντίζουμε να πίνουμε καθημερινά τόσα ml νερού, όσα οι θερμίδες που καταναλώνουμε.

Βέβαια αυτές είναι γενικές συστάσεις για τον πληθυσμό οι οποίες εξατομικεύονται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ανθρώπου.

Για παράδειγμα ένας αθλητής που χάνει σημαντική ποσότητα υγρών στις προπονήσεις και τους αγώνες λόγω της εφίδρωσης, πρέπει να αναπληρώσει την ποσότητα αυτή μέσω της κατανάλωσης νερού.

Στον αντίποδα οι ασθενείς με νεφρική ή καρδιακή ανεπάρκεια, σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωση νερού, βάσει των συστάσεων των θεραπόντων ιατρών τους. Επομένως, οι οδηγίες δεν είναι ίδιες για όλους, αλλά χρειάζονται εξατομίκευση.

Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης

Όταν ένας άνθρωπος δεν καταναλώνει επαρκής ποσότητα νερού κινδυνεύει με αφυδάτωση το οποίο σημαίνει ότι καταναλώνουμε λιγότερο νερό, απ’ όσο αποβάλλουμε. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές για την υγεία καταστάσεις όπως η υπερθερμία.

Τα πιο συχνά αίτια:

Η μη επαρκής κατανάλωση υγρών με βάση τις ανάγκες του οργανισμού

Ο σακχαρώδης διαβήτης

Η διάρροια

Η θερμοπληξία από την πολύωρη έκθεση στον ήλιο

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ

Η αυξημένη εφίδρωση

Η υψηλή θερμοκρασία σώματος και περιβάλλοντος

Η κατανάλωση συγκεκριμένων φαρμάκων (λ.χ. διουρητικά)

Εάν κάποιο από τα παραπάνω αίτια συνδυάζεται με ορισμένα ύποπτα συμπτώματα, ο πάσχων πρέπει να απευθυνθεί σε έναν ιατρό. Τέτοια συμπτώματα είναι:

Αίσθημα δίψας

Ζάλη

Σκούρο κίτρινο χρώμα ούρων

Κόπωση

Ξηροστομία κ.ά.

Για να αντιμετωπιστεί η αφυδάτωση, χρειάζεται χορήγηση επαρκών ποσοτήτων υγρών στον οργανισμό. Εάν η αιτία της αφυδάτωσης είναι μία κλινική κατάσταση, μπορεί να χρειασθεί η συμβουλή ιατρού ή φαρμακοποιού για την διαδικασία αυτή.

Δείτε επίσης