Υγεία

ΟΟΣΑ: Σε τι βαθμό μειώθηκε το προσδόκιμο ζωής στην πανδημία στην Ελλάδα

Ποια θέση καταλαμβάνει η χώρα μας – Τι καταγράφηκε στις χώρες της Ευρώπης

ΟΟΣΑ: Σε τι βαθμό μειώθηκε το προσδόκιμο ζωής στην πανδημία στην Ελλάδα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η πανδημία του κορωνοιού που προκάλεσε τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων (συνεχίζοντας δυστυχώς ακόμη και σήμερα να σκοτώνει ηλικιωμένους ανθρώπους) σε ολόκληρο τον κόσμο, μείωσε και το προσδόκιμο ζωής στην συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ, για την τριετία από 2019 έως και 2022, είναι αποκαλυπτική, κατατάσσοντας μας ως χώρα με μείωση ποσοστού προσδόκιμου επιβίωσης στην πέμπτη θέση της λίστας με -1,4%.

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Σλοβακία με -3%, ακολουθεί η Πολωνία με -2,4%, τρίτη είναι η Ουγγαρία με μείωση της τάξεως του -2%, ακολουθεί στην τέταρτη θέση με μείωση προσδόκιμου επιβίωσης στο -1,9% η Τσεχία και πέμπτη είναι η Ελλάδα με -1,4%.

Στην χώρα μας ενώ το προσδόκιμο επιβίωσης ήταν τα 81,7 έτη, το 2020, έπεσε στο 81,4 έτη και το 2021 έπεσε στα 80,3 έτη.

Πάντως σε πείσμα του θανατηφόρου κορωνοιού κάποιες χώρες είχαν οριακή μείωση ενώ η Σουηδία η οποία στην αρχή της πανδημίας εφάρμοσε την ανοσία αγέλης, κατέγραψε σταθερότητα στο προσδόκιμο επιβίωσης, αφού δεν αυξήθηκε ούτε μειώθηκε.

Τα σχόλια για τη στρατηγική της σκανδιναβικής χώρας ήταν τότε αρνητικά, αλλά, τελικά όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων αυτή η απόφαση λειτούργησε θετικά στην συνολική κατάσταση.

Το Λουξεμβούργο είναι άλλη μια χώρα που εμφάνισε μάλιστα αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά 0,1%, παρά την τριετή πανδημία.

Άλλες χώρες που κατέγραψαν πολύ μικρή μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία (από -0,4% έως 0,7%).

Τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) επιβεβαιώνουν την αρχαία ρήση. Σχεδόν το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών είχαν μείωση στο προσδόκιμο επιβίωσης, μεταξύ 2019 και 2021, το οποίο στη Σουηδία παρέμεινε αμετάβλητο.

Ελλάδα – Μείωση κατά 1,4% του προσδόκιμου ζωής

Την τριετία 2019 έως 2021 σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το συγκεκριμένο διάστημα, οι Έλληνες έχασαν 1,4 έτος από το προσδόκιμο επιβίωσης, καταλαμβάνοντας μία από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία.

Μάλιστα η μείωση αυτή ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις άλλες μεσογειακές χώρες, οι οποίες έχουν - στο σύνολό τους - υψηλότερο προσδόκιμο από εκείνο της Ελλάδας.

Τη χειρότερη επίδοση έχει η Σλοβακία, με μείωση κατά 3 έτη στο προσδόκιμο, το οποίο υποχώρησε στα 74,8 έτη, από 77,8 το 2019. Ακολουθούν η Πολωνία (-2,4 έτη), η Ουγγαρία (-2 έτη) και η Τσεχία (-1,9 έτη).

Παράλληλα ο ΟΟΣΑ στην έκθεση του αναφέρει ότι οι αρνητικές αυτές επιδόσεις είναι οι χειρότερες στο σύνολο των χωρών - μελών του ΟΟΣΑ, πολλές εκ των οποίων είναι εκτός Ευρώπης.

Η αμέσως επόμενη κακή επίδοση είναι εκείνη των ΗΠΑ, όπου το προσδόκιμο μειώθηκε κατά 1,8 έτος.

Μία σειρά από χώρες εμφάνισαν το συγκεκριμένο διάστημα αύξηση στο προσδόκιμο.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η Ιαπωνία, (+0,3 έτη) όπου το προσδόκιμο είναι στα 84,7 έτη, η Νορβηγία (+0,2 έτη) όπου το προσδόκιμο είναι στα 83,2 έτη και το Λουξεμβούργο (+0,1 έτη) με το προσδόκιμο στα 82,8 έτη.

Εκτός από τη Σουηδία, μηδενική μεταβολή καταγράφηκε και στην Ελβετία, η οποία έχει προσδόκιμο στα 84 έτη.

Δείτε επίσης