Υγεία

Πρωτοποριακό και εξελιγμένο ψηφιακό μηχάνημα στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – Εγκαίνια από την Αναπληρώτρια υγείας Μίνα Γκάγκα

Εξοπλίστηκε με  εξελιγμένο ψηφιακό μηχάνημα  το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα, το μοναδικό στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εξοπλίστηκε το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, έπειτα από δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Πρόκειται για το νέο PET/CT, που διαθέτει ένα από τα πιο εξελιγμένα ψηφιακά συστήματα, αξίας τριών εκατομμυρίων δολαρίων που διατίθενται πλέον στην υπηρεσία των γιατρών του νοσοκομείου για την πραγματοποίηση εξειδικευμένων διαγνωστικών εξετάσεων κυρίως σε ογκολογικούς ασθενείς.

Σήμερα παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού υγείας Μίνας Γκάγκα, έγιναν τα εγκαίνια του νέου υπερσύγχρονου συστήματος, παρουσία του εκπροσώπου του Ιδρύματος και Πρέσβη, κ. Βασίλη Κασκαρέλη, του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ, κ. Δημήτρη Τσαλικάκη και του Διοικητή του νοσοκομείου, κ. Ευάγγελου Ρούφου.

Το κέντρο PET/CT του νοσοκομείου, θα διαθέτει πλέον ένα από τα πιο εξελιγμένα ψηφιακά συστήματα που εγκαθίστανται στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδος και, μαζί με τα υπόλοιπα συστήματα της δωρεάς, σε Ηράκλειο Κρήτης, Ιωάννινα και Λάρισα, αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες εγκατεστημένες βάσεις ψηφιακών PET/CT στην Ανατολική Ευρώπη.

Το σύστημα αυτό αναμένεται να αλλάξει και να εξελίξει τον τομέα της διάγνωσης, ιδιαίτερα στην ογκολογία στην Ελλάδα, παρέχοντας έγκαιρη και αξιόπιστη διάγνωση της νόσου και δίνοντας την δυνατότητα έγκυρης σταδιοποίησης της, καθώς και παρακολούθηση της ανταπόκρισης του ασθενούς στη θεραπεία.

Μάλιστα η λειτουργία του PET/CT έχει ήδη ξεκινήσει με τους πρώτους ασθενείς να έχουν υποβληθεί σε επιτυχημένη εξέταση.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται σε πολύ πιο γρήγορο χρόνο και με χαμηλότερη χορηγούμενη δόση ραδιοφαρμάκου, διευκολύνοντας την εξέταση και παρέχοντας ένα ασφαλές και άρτιο περιβάλλον για τους εξεταζόμενους, τους χειριστές και τους ιατρούς.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα: «Σημαντική μέρα»

Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας κ. Μίνα Γκάγκα, μιλώντας για την απόκτηση του σύγχρονου συστήματος από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης δήλωσε:

«Χαίρομαι πολύ που είμαι σήμερα εδώ, ανάμεσα σε φίλους, συναδέλφους και συντοπίτες. Είναι μια πολύ σημαντική μέρα. Ξεκινάει ένα καινούργιο PET/CT, που θα εξυπηρετεί όχι μόνο το νοσοκομείο και τον Ν. Έβρου, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

Ευχαριστώ πάρα πολύ το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όχι μόνο γιατί κάνει τη δωρεά του PET/CT αλλά και γιατί φροντίζει ο χώρος να είναι ένας χώρος που ο ασθενής αισθάνεται καλά και είναι ήρεμος, σε μια περίοδο που είναι δύσκολη για τη ζωή του και έχει άγχος.

Η λειτουργία του PET/CT είναι κεφαλαιώδης για την φροντίδα των αρρώστων, για τη σωστή διάγνωση, τη σωστή σταδιοποίηση, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις καρκίνου, αλλά και σε άλλα νοσήματα. Σήμερα, δεν μπορεί να σχεδιαστεί θεραπευτικό σχήμα χωρίς ακριβή σταδιοποίηση.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δεν κάνει μόνο την δωρεά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης αλλά επίσης δωρεές αντίστοιχων συστημάτων στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων και της Λάρισας.

Τα PET/CT είναι τελευταίας τεχνολογίας και αναβαθμίζουν την ποιότητα παροχής υπηρεσιών σε όλη την περιοχή των νοσοκομείων αυτών.

Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό του νοσοκομείου, από την Πληροφορική και τη Διοίκηση έως, φυσικά, το προσωπικό του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής, που θα παρέχει αυτή την υπηρεσία σε όλους τους ασθενείς της περιοχής.

Βρισκόμαστε σε απόλυτη συνεργασία με το Νοσοκομείο, ήδη έχουμε δώσει για όλη την Ελλάδα, μέσω προκηρύξεων, 450 θέσεις το καλοκαίρι και τώρα 861, από τις οποίες 14 στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Πρόκειται να δώσουμε και άλλες σύντομα, ανάμεσα τους και θέσεις Συντονιστών Διευθυντών, θέσεις που δεν έχουν προκηρυχθεί για περισσότερο από 10 χρόνια.

Στόχος του Υπουργείου όπως και των δωρητών και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είναι η ισότιμη πρόσβαση υγείας σε όλους τους ασθενείς και σε όλους τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα» κατέληξε στην ομιλία της η κ. Γκάγκα.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Βουλευτών του Ν. Έβρου του κ. Χρήστου Δερμετζόπουλου και κ. Σταύρου Κελέτση, ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Έβρου, κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, εκπρόσωπος του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, κ. Γιάννη Ζαμπούκη, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Πυρηνικής του Π.Γ.Ν.Α, κ. Αθανάσιος Ζησιμόπουλος, ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, Καθηγητής κ. Γιώργος Δρόσος, εκπρόσωπος του Πρύτανη ΔΠΘ, κ. Φώτη Μάρη, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ, κ. Κωνσταντίνος Βαδικόλιας, ο Κοσμήτορας, κ. Θεόδωρος Λιαλιάρης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου, κ. Χρήστος Χατζηπαππάς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης, κ. Σάββας Δευτεραίος.

Δείτε επίσης