Υγεία

Long Covid: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – ο ρόλος του εμβολιασμού

Οι κατηγορίες των ανθρώπων αλλά και των ηλικιακών ομάδων που είναι πιο ευάλωτοι

Long Covid: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – ο ρόλος του εμβολιασμού
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Οι υπέρβαροι άνθρωποι όλων των ηλικιών, οι γυναίκες, οι καπνιστές και των δύο φύλων αλλά και η γενιά των 40αρηδων είναι πιο ευάλωτοι στο να εμφανίσουν συμπτώματα long Covid.

Στην δε Μεγάλη Βρετανία οι άνθρωποι που ακόμη και σήμερα τρία χρόνια από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοιού, ταλαιπωρούνται από το σύνδρομο Long Covid περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πολίτες.

Την ίδια στιγμή η μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας, επισημαίνει την τεράστια συμβολή του εμβολίου για τον κορωνοιό και για την μείωση των επικίνδυνων συμπτωμάτων αυτού στο μισό.

Το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (East Anglia) που πραγματοποίησε την έρευνα η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό «JAMA Internal Medicine», δείχνει ότι ο εμβολιασμός μειώνει στο μισό τον κίνδυνο για long Covid.

Παράλληλα κατέγραψε και τις ομάδες εκείνων των ανθρώπων που είναι πιο επικίνδυνοι να εμφανίσουν συμπτώματα μακράς διαρκείας από τον κορωνοιό.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που κατέγραψαν από τους συνολικά 860 χιλιάδες ασθενείς, που συμμετείχαν στην έρευνα, τα υπέρβαρα άτομα, οι γυναίκες, οι καπνιστές και όσοι είναι άνω των 40 ετών, είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από long Covid.

Ακόμη αναφέρθηκε ότι οι συνοσηρότητες, όπως το άσθμα, η ΧΑΠ, ο διαβήτης τύπου 2, η στεφανιαία νόσος, η ανοσοκαταστολή, το άγχος και η κατάθλιψη, σχετίζονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο για long Covid. Επιπλέον, οι ασθενείς που νοσηλεύονται κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης Covid είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μακροχρόνια συμπτώματα.

Αντίθετα, «ήταν καθησυχαστικό να βλέπουμε ότι οι άνθρωποι που είχαν εμβολιαστεί διέτρεχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο, σχεδόν τον μισό, να εμφανίσουν long Covid σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους συμμετέχοντες», δηλώνει ο καθηγητής Βασίλειος Βασιλείου, από την Ιατρική Σχολή Norwich του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας και επίτιμος σύμβουλος καρδιολόγος στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Norfolk και Norwich.

Ο κ. Βασιλείου εξηγεί ότι «ο long Covid είναι μια περίπλοκη κατάσταση που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια ή μετά την εμφάνιση του Covid και ταξινομείται ως τέτοιος όταν τα συμπτώματα συνεχίζουν για περισσότερες από 12 εβδομάδες».

Συμπτώματα Long Covid

Τα πιο διαδεδομένα συμπτώματα long Covid είναι, σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, η δύσπνοια, ο βήχας, οι ταχυπαλμίες, οι πονοκέφαλοι και η έντονη κόπωση. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο ή σφίξιμο στο στήθος, «ομίχλη» του εγκεφάλου (brain fog), αϋπνία, ζάλη, πόνο στις αρθρώσεις, κατάθλιψη και άγχος, εμβοές, απώλεια όρεξης, πονοκεφάλους και αλλαγές στην αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης.

Από την πλευρά της η κ. Ελεάνα Ντατσάκη, από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL) και το νοσοκομείο Ίπσουιτς, επισημαίνει ότι «τα ευρήματα βοηθούν στον καθορισμό των συνολικών δημογραφικών χαρακτηριστικών και των παραγόντων κινδύνου για την ανάπτυξη long Covid.

Μπορούμε τώρα να κατανοήσουμε καλύτερα και να εξυπηρετήσουμε αυτό τον πληθυσμό με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό φροντίδας, υποστήριξη για τις κλινικές long Covid και αύξηση της ευαισθητοποίησης για τον επιπολασμό και τον αντίκτυπο της πάθησης».

Η ίδια προσθέτει ότι «επιπλέον, μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη στρατηγική για τη βελτιστοποίηση τυχόν τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου, με εκστρατείες προώθησης της δημόσιας υγείας, ενθάρρυνσης της διακοπής του καπνίσματος, εμβολιασμού και διαχείρισης υγιούς βάρους στον πληθυσμό-στόχο».

Δείτε επίσης