Υγεία

Ράντζα ξανά στα νοσοκομεία της Αττικής στη διάρκεια των εφημεριών τους

«Αδύνατο να εξαλειφθεί το φαινόμενο» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Ράντζα ξανά  στα νοσοκομεία της Αττικής στη διάρκεια των εφημεριών τους
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Δύο από τα νοσοκομεία πρώτης γραμμής της Αττικής, αντιμετώπισαν και πάλι το αδιαχώρητο από εκατοντάδες ασθενείς που έσπευσαν για ιατρική βοήθεια με αποτέλεσμα, τα ράντζα ή άλλως οι επικουρικές κλίνες, να κάνουν και πάλι την εμφάνιση τους.

Στα νοσοκομεία «Γεννηματάς» και «Αττικόν», αναπτύχθηκαν 25 και 50 ράντζα αντίστοιχα, αποτέλεσμα των λίγων κλινών που υπάρχουν αλλά και των εκατοντάδων περιστατικών που καλούνται να καλύψουν στις εφημερίες τους το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πρόκειται για ένα βαθιά δομικό πρόβλημα, που δεν λύνεται, απλά διαχειρίζεται για λίγο καιρό αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κάνοντας λόγο για εξαφάνιση φανερών και εμφάνιση κρυφών ράντζων.

«Εξαφανίζονται τα φανερά ράντζα και αυξάνονται τα κρυφά, αφού προστίθενται κρεβάτια στους θαλάμους, τα τμήματα βραχείας νοσηλείας μετατράπηκαν σε κλινικές χωρίς προσωπικό, δεκάδες παθολογικά περιστατικά νοσηλεύονται σε κλινικές άλλων παθήσεων με μεγάλο κίνδυνο διασποράς μικροβίων και δυσχέρειες στη νοσηλεία», δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων κ. Μιχάλης Γιαννακός.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ το θέμα της επανεμφάνισης των ράντζων έχει να κάνει με τις λιγοστές κλίνες που διαθέτουν τα νοσοκομεία.

Για αυτό υποστηρίζει γίνεται διαχείριση για λίγο καιρό και για επικοινωνιακούς λόγους.

«Στην χώρα μας διαθέτουμε 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 100.000 κατοίκους. Στις χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης λειτουργούν 5,3 νοσοκομειακές κλίνες ανά 100.000 κατοίκους. Και μάλιστα με ανεπτυγμένη τη πρωτοβάθμια περίθαλψη, εν αντιθέσει με εμάς.

Εμείς την προηγούμενη δεκαετία κλείναμε νοσοκομεία και κλινικές λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων και ελλείψεων προσωπικού. Έκλεισαν δέκα νοσοκομεία. Έκλεισαν τη περασμένη δεκαετία πέντε πνευμονολογικές κλινικές του νοσοκομείου Σωτηρία. Η κυβέρνηση δεν έκρυψε τη πρόθεση της να συγχωνεύσει να καταργήσει και άλλα νοσοκομεία. Επίσης οι γιατροί της 9ης πνευμονολογικής κλινικής με έγγραφο τους μας ενημέρωσαν ότι προστίθενται να κλείσουν και την 9η πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου Σωτηρία» υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Τα κρυφά και τα φανερά ράντζα

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ Εξαφανίζονται τα φανερά ράντζα και αυξάνουν τα κρυφά. «Προσθέτουμε κρεβάτια στους θαλάμους, τα τμήματα βραχείας νοσηλείας μετατράπηκαν σε κλινικές χωρίς προσωπικό, δεκάδες παθολογικά περιστατικά νοσηλεύονται σε κλινικές άλλων παθήσεων με μεγάλο κίνδυνο διασποράς μικροβίων και δυσχέριες στη νοσηλεία».

Ο κ. Γιαννακός αναφερόμενος στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ που συνεπικουρεί τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ στις εφημερίες , τόνισε ότι οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι χάλασε ο αξονικός και για αξονικές τα έκτακτα περιστατικά μεταφέρονται στον Ευαγγελισμό.

Οι εργαζόμενοι μάλιστα επισημαίνουν ότι στα επείγοντα του ΝΙΜΤΣ οι χώροι είναι ακατάλληλοι και θυμίζουν μικρό διαμέρισμα, ασανσέρ χαλασμένα, ελλείψεις προσωπικού κ.α.

Αττικόν 50 ράντζα

Όπως έγινε γνωστό σήμερα πρωί το ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο μετά από εφημερία έχει 50 νοσηλευόμενους ασθενείς σε ράντζα ή φορεία.

Η προσέλευση των πολιτών στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο ήταν πολύ μεγάλη καθώς 976 ασθενείς βρέθηκαν στα Επείγοντα με πολλές ώρες αναμονή για εξέταση.

Τελικά πραγματοποιήθηκαν 205 εισαγωγές.

Τέλος οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου τονίζουν ότι τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχουν χαλάσει τα πλυντήρια με αποτέλεσμα ο ιματισμός δίνεται σε ιδιωτικά πλυντήρια με μεγάλο κόστος για το νοσοκομείο.

Δείτε επίσης