Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης: Αυξάνονται αλλά δεν δηλώνονται όλα τα περιστατικά

Η ηλικιακή ομάδα με τον μεγαλύτερο επιπολασμό στους Έλληνες – Σε ποιες κοινωνικές ομάδες έχει ανοδική πορεία

Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης: Αυξάνονται και  δεν δηλώνονται όλα τα περιστατικά
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης στην χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την γη, παρατηρείται μετά την τριετή πανδημία του κορωνοιού.

Στην Ελλάδα μάλιστα παρατηρείται άνοδος των περιστατικών των μεταδοτικότερων μορφών φυματίωσης χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακριβής αριθμός καθώς αυτά υποδηλώνονται.

Ο ΕΟΔΥ με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης συνιστά προσοχή και προειδοποιεί καθώς υπάρχουν αυξητικές τάσεις τα κρούσματα φυματίωσης σε όλο τον κόσμο, καθώς ο πλανήτης κινείται πλέον ελεύθερα.

Με ανακοίνωση του ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι στη χώρα μας παρατηρείται σημαντική υποδήλωση των κρουσμάτων. Πριν την πανδημία αναφέρονταν ετησίως περίπου 570 περιστατικά με ενεργό φυματίωση. Αντιστοιχούν σε περίπου 5,2 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού, σύμφωνα με δεδομένα της περιόδου 2004-2019.

Όμως ο ΕΟΔΥ εκτιμά ότι ο αληθινός αριθμός ήταν πολύ μεγαλύτερος, αλλά δεν δηλώνονταν όλα. Τις επισημάνσεις αυτές έκανε με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης.

«Η διαχρονική τάση στον ετήσιο συνολικό αριθμό κρουσμάτων ενεργού φυματίωσης παραμένει πτωτική στο γενικό πληθυσμό», τονίζει. Είναι, όμως, σταθερά ανοδική στους αλλοδαπούς και σε ορισμένες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Οι ομάδες των ανθρώπων που εμφανίζουν άνοδο των περιστατικών της φυματίωσης είναι οι

Οι διαμένοντες σε δομές φιλοξενίας

Οι ηλικιωμένοι

Οι ασθενείς με ανοσοκαταστολή

Επίσης, καταγράφεται ότι ο υψηλότερος επιπολασμός της φυματίωσης στους Έλληνες είναι η ηλικιακή ομάδα ατόμων άνω των 65 ετών.

Αύξηση στις μεταδοτικότερες μορφές

Παράλληλα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας επισημαίνει ότι με την σταδιακή υποχώρηση της πανδημίας υπάρχει σημαντική αύξηση των μεταδοτικότερων μορφών φυματίωσης, όπως η εκτεταμένη πνευμονική φυματίωση και η παρουσία σπηλαίου στους πνεύμονες.

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει την ανάγκη της άμεσης αντιμετώπισης της φυματίωσης με την κατάλληλη αντιφυματική αγωγή για την θεραπεία των πασχόντων αλλά και για την πρόληψη μείωσης της διασποράς της.

«Σημαντικό ποσοστό ασθενών με ενεργό φυματίωση αρχίζουν αντιφυματική αγωγή, αλλά τη διακόπτουν πριν την ολοκλήρωσή της», τονίζει ο οργανισμός. Η τακτική αυτή ενέχει «κίνδυνο υποτροπής της μεταδοτικής νόσου και ανάπτυξης αντοχής στα βασικά αντιφυματικά φάρμακα», προειδοποιεί.

«Με γνώμονα την προστασία των ασθενών αλλά και της δημόσιας υγείας… απαιτείται η επανασυγκρότηση των δράσεων Δημόσιας Υγείας για την ανάσχεση της φυματίωσης, με πρώτο βήμα τη διασφάλιση της ολοκληρωμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης των κρουσμάτων», καταλήγει ο ΕΟΔΥ.

Δείτε επίσης