Υγεία

Συνεχίζονται οι ελλείψεις στα φάρμακα- Κυρίως για χρόνιες παθήσεις

Τι συμβαίνει με τα ληγμένα σκευάσματα και τον ΙΦΕΤ

Συνεχίζονται οι ελλείψεις στα φάρμακα- Κυρίως για χρόνιες παθήσεις
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Παρά την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, τις συστάσεις και ελέγχους στις φαρμακαποθήκες από τον ΕΟΦ, αλλά και την μείωση των ιώσεων, της γρίπης και του κορωνοιού, εκατοντάδες φάρμακα εξακολουθούν να λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων.

Από τον περασμένο Νοέμβριο όπου όχι απλά διαπιστώθηκαν οι ελλείψεις των σκευασμάτων αλλά κορυφώθηκαν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, η κατάσταση έχει καλυτερέψει σε σημαντικό βαθμό.

Ωστόσο οι ελλείψεις σε σκευάσματα για χρόνια νοσήματα και παθήσεις δυστυχώς παραμένουν και εντείνονται, τονίζουν οι φαρμακοποιοί που επισημαίνουν την ανάγκη παράτασης της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών σε χώρες του εξωτερικού για πολλούς μήνες προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Εκτός από τα αναπνευστικά σκευάσματα τα οποία παραμένουν σε έλλειψη, τα φάρμακα που δεν υπάρχουν στα ράφια ξεπερνούν τα 200 ενώ τον περασμένο χειμώνα έλειπαν τουλάχιστον 450 είδη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει ότι φάρμακα πρώτη γραμμής εξακολουθούν να απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων. Το επακόλουθο είναι να αναγκάζονται οι πολίτες να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τα φαρμακεία, αναζητώντας τα φάρμακα που χρειάζονται.

Παράλληλα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής καταγγέλλει επίσης ότι υπάρχει πρόβλημα με την αποκομιδή των ληγμένων φαρμάκων από τους ειδικούς κάδους του ΙΦΕΤ. Οι κάδοι έχουν τοποθετηθεί στα φαρμακεία, αλλά η αποκομιδή του περιεχομένου τους έχει σταματήσει.

Το επακόλουθο είναι να έχουν υπερχειλίσει οι κάδοι και να μην μπορούν να δεχθούν πλέον φάρμακα. Στους κάδους αυτούς απορρίπτονται τα φάρμακα που προορίζονται για ανακύκλωση ή για καταστροφή.

Ο ΦΣΑ επισημαίνει ότι τόσο οι ελλείψεις, όσο και η μη-αποκομιδή των ληγμένων φαρμάκων συνιστούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Και καλεί τους αρμοδίους και το Υπουργείο Υγείας να παρέμβουν άμεσα για να επιλυθούν τα προβλήματα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΕΟΦ, συνεχίζει με τα κλιμάκια του τους ελέγχους στις φαρμακαποθήκες προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτές έχουν το κατάλληλο στοκ σκευασμάτων και βέβαια αν τα φάρμακα διακινούνται στην ελληνική αγορά ή "φεύγουν" στο εξωτερικό.

Δείτε επίσης