Υγεία

Ηλικιωμένος άνδρας ξαναβρήκε το φως του μετά από απίστευτη πρωτοποριακή επέμβαση

Ιταλοί οφθαλμίατροι από το Νοσοκομείο Molinette στο Τορίνο

Ηλικιωμένος άνδρας ξαναβρήκε το φως του μετά από απίστευτη πρωτοποριακή επέμβαση
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ένας ηλικιωμένος άνδρας στην Ιταλία, που είχε τυφλωθεί στο ένα του μάτι από πρόβλημα στο εσωτερικό του και στο άλλο από οφθαλμική νόσο, κατάφερε να βρει την όραση του χάρη στην πρωτοποριακή επέμβαση που πραγματοποίησαν Ιταλοί οφθαλμίατροι.

Πρόκειται για 83χρονο Ιταλό ο οποίος ανέκτησε σε σημαντικό βαθμό την όραση του χάρη σε αυτομεταμόσχευση της επιφάνειας από το ένα μάτι του στο άλλο.

Σύμφωνα με την Ιταλική ραδιοτηλεόραση Rai, ο άνδρας τυφλώθηκε σταδιακά στην πορεία της ζωής του. Πριν από τρεις δεκαετίες έχασε την όραση από το αριστερό μάτι, λόγω ανίατης ασθένειας στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Είκοσι χρόνια αργότερα έχασε την όραση και από το δεξιό, λόγω σπάνιας πάθησης στην επιφάνειά του.

Ο αμφιβληστροειδής βρίσκεται βαθιά στο εσωτερικό του ματιού, επομένως η επιφάνεια του αριστερού ματιού του ασθενούς ήταν υγιής. Υγιές ήταν και το εσωτερικό τμήμα του δεξιού ματιού.

Οι γιατροί του νοσοκομείου Molinette, στο Τορίνο, αποφάσισαν να «ενώσουν» τα δύο μάτια, με την ελπίδα ότι ο ασθενής θα ανακτήσει την όρασή του και τα κατάφεραν.

Πρόκειται για πρώτη φορά παγκοσμίως που κατέστη δυνατόν να δημιουργηθεί ένα υγιές μάτι σε έναν άνθρωπο που είχε τυφλωθεί από δύο διαφορετικές παθολογίες.

Το δύσκολο και λεπτό χειρουργείο πραγματοποίησαν οι καθηγητές Οφθαλμολογίας Dr. Michele Reibaldi, διευθυντής στην Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου, και Dr. Vincenzo Sarnicola, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς παγκοσμίως στις εγχειρήσεις του κερατοειδούς χιτώνα.

Επέμβαση με αυτομεταμόσχευση

Η επέμβαση με την αυτομεταμόσχευση ξεκίνησε με αφαίρεση τους υγιούς κερατοειδούς χιτώνα από το αριστερό μάτι του ασθενούς. Ο κερατοειδής στη συνέχεια μεγεθύνθηκε, ώστε να καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια του δεξιού ματιού. Αυτό σημαίνει ότι κάλυψε και τον σκληρό χιτώνα (το λευκό του ματιού) και τον επιπεφυκότα.

Ο Dr. Sarnicola ανέφερε: «Η μεγέθυνση του μοσχεύματος ώστε να καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια στο δεξιό μάτι ήταν καθοριστική για την επιτυχία της επέμβασης», είπε. «Ταυτοχρόνως, ανακατασκευάσαμε, για αισθητικούς λόγους, το αριστερό μάτι του ασθενούς, χρησιμοποιώντας ιστό από δότη».

Η επέμβαση κράτησε τέσσερις ώρες και ο ηλικιωμένος άνδρας που χειρουργήθηκε μόλις συνήλθε ανέφερε ότι ένιωσε πως ξαναγεννήθηκα.

«Όταν συνήλθα από τη νάρκωση, μπόρεσα να δω το περίγραμμα των δακτύλων και του χεριού μου. Ένιωσα σαν να ξαναγεννήθηκα», είπε ο 83χρονος που ζει σε προάστιο του Τορίνο.

Μετά από δύο εβδομάδες, ο ασθενής έχει ανακτήσει σε σημαντικό βαθμό την όρασή του. Πλέον μπορεί να αναγνωρίζει αντικείμενα, πρόσωπα και να κινείται ανεξάρτητα.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι από την επιτυχία της επέμβασης. Εκτιμούμε επίσης ότι η αυτομεταμόσχευση θα διαρκέσει επ’ αόριστον διότι εκτελέστηκε με ιστούς από το μάτι του ιδίου του ασθενούς. Μπορούμε επίσης να την επαναλάβουμε σε άλλους ασθενείς με ανάλογα προβλήματα», κατέληξε ο Dr. Reibaldi.

Δείτε επίσης