Υγεία

Δεν θα κατεβάζουν ρολά τα φαρμακεία λόγω φορολογικών παραβάσεων

Τι αναφέρει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση

Δεν θα κατεβάζουν ρολά τα φαρμακεία λόγω φορολογικών παραβάσεων
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την εξαίρεση των φαρμακείων από την αναστολή λειτουργίας τους, στην περίπτωση διαπίστωσης φορολογικών παραβάσεων, αποφάσισε το υπουργείο υγείας μετά από αίτημα που είχε καταθέσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει ήδη εκδοθεί και σε αυτήν πλέον προβλέπονται μόνο πρόστιμα σε φαρμακεία, ανεξαρτήτως νομικής μορφής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε προηγούμενη απόφαση του 2021, προβλεπόταν πως πρόστιμα μπορούσαν να επιβληθούν μόνο σε φαρμακεία που εδρεύουν σε Δήμους ή σε κοινότητες Δήμων ή σε κοινότητες δημοτικών ενοτήτων Δήμων, με πληθυσμό μέχρι και 5.000 κατοίκους.

Προβλήματα στην λειτουργία και εξυπηρέτηση των πολιτών

Το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου είχε αιτηθεί με επιστολή του στις 15 Μαρτίου προς τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, την εξαίρεση των φαρμακείων από το «κατέβασμα των ρολών» των καταστημάτων τους λόγω φορολογικών παραβάσεων, καθώς αυτό είχε σοβαρό και άμεσο αντίτυπο στην εξυπηρέτηση του πληθυσμού, ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχει μικρός αριθμός φαρμακείων, με τους πολίτες να αναγκάζονται να μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.

Οι παραβάσεις που διαπίστωσαν οι αρμόδιες επιτροπές κατά την διάρκεια των ελέγχων τους, αφορούσαν κυρίως ασυμφωνία του ποσού που αναγράφεται στην εκδοθείσα απόδειξη και του ποσού της εκτελεσμένης συνταγής ή ασυμφωνία των ποσών που εκδίδονται στις αποδείξεις με τον αριθμό των rapid tests που διενεργούνται.

Παράλληλα, από την αναστολή των φαρμακείων προκύπτει σημαντικό πρόβλημα με τις εφημερίες - διανυκτερεύσεις των συγκεκριμένων φαρμακείων, καθώς η αλλαγή της λειτουργίας τους απαιτεί ενημέρωση και έγκριση από την Περιφέρεια καθώς και γνωστοποίηση στα Μέσα Ενημέρωσης, προκειμένου να γνωρίζουν οι πολίτες τα διαθέσιμα φαρμακεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο ίδιο καθεστώς (προστίμου και όχι αναστολής λειτουργίας) εμπίπτουν από τον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας ιατροί και οδοντίατροι, εταιρείες που παρέχουν ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες, φυσιοθεραπευτές, κλινικές ή θεραπευτήρια, οίκοι ευγηρίας και λοιπά καταλύματα για άτομα που χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας ή κοινωνικής μέριμνας.

Με βάση λοιπόν τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, τα φαρμακεία δεν θα κλείνουν έστω και πρόσκαιρα στις περιπτώσεις φορολογικών παραβάσεων τους αλλά θα τους επιβάλλονται μόνο οικονομικές κυρώσεις.

Δείτε επίσης