Υγεία

Χορηγεί και φάρμακα ο έξυπνος επίδεσμος

Κλινικές μελέτες σε πειραματόζωα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια

Επίδεσμος, πληγή, φάρμακα,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ένας νέο είδος έξυπνου επιδέσμου που χορηγεία μέχρι και φάρμακα έφτιαξαν ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, με απώτερο σκοπό σύντομα να χρησιμοποιηθεί στους ανθρώπους.

Οι κλινικές μελέτες δημοσιεύτηκαν στο Science Advances και οι οποίες γίνονται σε πειραματόζωα, δείχνουν ότι ο έξυπνος επίδεσμος μπορεί σε πραγματικό χρόνο, να παρακολουθεί μια μολυσμένη πληγή, να την επουλώνει γρήγορα αλλά και να παρέχει και την ανάλογη φαρμακευτική θεραπεία που είναι ενσωματωμένος σε αυτόν.

Ο νέος επίδεσμος που αναπτύχθηκε από το California Institute of Technology, και αναπτύχθηκε στο εργαστήριο Wei Gao, θεωρητικά κάνει ευκολότηερη την αντιμετώπιση χρόνιων πληγών, είναι πιο αποτελεσματικός και όχι ιδιαίτερα ακριβός..

Έχει φτιαχτεί από εύκαμπτο πολυμερές και εμπεριέχει ηλεκτρονικά και φάρμακα ενώ του δίνεται η δυνατότητα μέσω του αισθητήρα να παρακολουθήσει μόρια όπως ουρικό ή γαλακτικό οξύ και καταστάσεις όπως το επίπεδο του pH ή τη θερμοκρασία στην πληγή που μπορεί να είναι ενδεικτικές φλεγμονής ή βακτηριακής λοίμωξης.

Τρόποι δράσης του έξυπνου επιδέσμου

Ο έξυπνος επίδεσμος δρα με τρεις τρόπους καθώς μπορεί να μεταδώσει τα στοιχεία από την πληγή ασύρματα σε κοντινό υπολογιστή tablet, ή smartphone για αξιολόγηση από τον ασθενή ή ειδικό.

Ακόμη έχει τη δυνατότητα να χορηγήσει αντιβιοτικό ή άλλο φάρμακο- το οποίο αποθηκεύεται στον επίδεσμο -απευθείας στην πληγή για την αντιμετώπιση της φλεγμονής ή της λοίμωξης.

Παράλληλα μπορεί να χορηγήσει ηλεκτρικό πεδίο χαμηλού επιπέδου στην πληγή για να ενεργοποιήσει την ανάπτυξη ιστών οδηγώντας σε ταχύτερη επούλωση.

Από τις μελέτες που πραγματοποιούνται στα ζώα και κάτω υπό συνθήκες εργαστηρίου, ο έξυπνος επίδεσμος είχε την ικανότητα να δίνει ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση της πληγής και για τη μεταβολική κατάσταση των ζώων στους ερευνητές, καθώς και να προσφέρει ταχεία επούλωση χρόνιων, μολυσμένων πληγών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας τα αποτελέσματα είναι υποσχόμενα και ότι μελλοντική έρευνα με το Keck School of Medicine του USC θα εστιάσει στη βελτίωση της τεχνολογίας επιδέσμων σε ανθρώπους, ασθενείς των οποίων οι ανάγκες μπορεί να είναι διαφορετικές από αυτές των πειραματόζωων.

Δείτε επίσης