Υγεία

Κέντρο Ημέρας για ασθενείς με άνοια στο Νέο Ηράκλειο: Εγκαινιάστηκε η νέα δομή από την Ζωή Ράπτη

Και στο Νέο Ψυχικό νέα μονάδα ψυχολογικής υποστήριξης των πολιτών

Κέντρο Ημέρας, Ζωή Ράπτη, Ασθενείς, Νέο Ηράκλειο,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ένα νέο Κέντρο που θα προσφέρει βοήθεια σε ασθενείς με άνοια, τους φροντιστές τους αλλά και τις οικογένειες τους, καθώς και η κινητή μονάδα ψυχολογικής υποστήριξης εγκαινιάστηκαν σήμερα στο Νέο Ηράκλειο, από την υφυπουργό υγείας, Ζωή Ράπτη.

Τα δύο αυτά σημαντικά έργα, όπως και ένα ακόμη στο Νέο Ψυχικό, που αποτελούν μέρος της μεταρρύθμισης στον χώρο της ψυχικής υγείας, υλοποιήθηκαν από χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», σε συνεργασία με την Εταιρεία Νόσου Alzheimer Αθηνών και την πρόεδρο του Εθνικού Παρατηρητήριου για την Άνοια Παρασκευή (Βούλα) Σακκά.

Είναι μια από τις 106 νέες Δομές Ψυχικής Υγείας που δημιουργούνται σε όλη τη χώρα με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία θα στεγάζεται σε χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Ν. Ηρακλείου και οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

Η νέα Δομή και η κινητή Μονάδα θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των ασθενών με άνοια και ήπιες νοητικές διαταραχές και των φροντιστών τους του Δήμου Ν. Ηρακλείου, καθώς και των όμορων δήμων, που δεν διαθέτουν εξειδικευμένες υπηρεσίες για την άνοια.

Το Κέντρο Ημέρας διαθέτει υπηρεσίες διάγνωσης, θεραπείας και παρακολούθησης ατόμων με προβλήματα μνήμης και άλλων νοητικών λειτουργιών, καθώς και ενημέρωση, εκπαίδευση και υποστήριξη των φροντιστών τους και του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Επίσης, προσφέρει διασύνδεση με τις ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου και του νομού.

Στελέχωση Δομής

Το προσωπικό που θα παρέχει τις υπηρεσίες του θα είναι εννεαμελές και περιλαμβάνει 2 ψυχολόγους, νευρολόγο, κοινωνική λειτουργό, 2 νοσηλευτές, καθηγήτρια φυσικής αγωγής, και τους απαραίτητους διοικητικούς υπαλλήλους.

Η λειτουργία του Κέντρου Ημέρας συμπληρώνεται από την Κινητή Μονάδα για να παρέχει φροντίδα κατ’ οίκον σε άτομα με άνοια ή άλλες νοητικές διαταραχές και σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για εκδήλωση άνοιας, τόσο στην περιοχή του δήμου Ν. Ηρακλείου όσο και στους όμορους δήμους.

Παράλληλα η Κινητή Μονάδα παρέχει υπηρεσίες έγκαιρης διάγνωσης και παρέμβασης για την πρόληψη της νόσου, νευροψυχολογική αξιολόγηση, νοσηλευτικές οδηγίες και ψυχοκοινωνική υποστήριξη ασθενών και των φροντιστών τους.

Επίσης, παρέχει τη δυνατότητα διασύνδεσης με την κοινότητα και συγκεκριμένα, με το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι, με τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των δήμων και τα Κέντρα Υγείας.

Και στην περίπτωση της κινητής μονάδας το προσωπικό που θα την στελεχώνει είναι δύο ψυχολόγοι, ένας νευρολόγος, μια κοινωνική λειτουργός και δύο νοσηλευτές.

Στην χώρα μας οι πάσχοντες από άνοια ξεπερνούν τους 160 χιλιάδες ανθρώπους ενώ τα άτομα που νοσούν από ήπια νοητική διαταραχή φτάνουν τα 280 χιλιάδες άτομα.

Ραντεβού

Οι ενδιαφερόμενοι και οι οικογένειες ασθενών θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για τις προσφερόμενες υπηρεσίες μέσω τηλεφώνου στο 2102827744 και μέσω email στην ηλεκτρονική διεύθυνση irakleioattikis@alzheimerathens.gr, ενώ η αξιολόγηση των περιστατικών που αιτούνται να λάβουν υποστήριξη κατ’ οίκον γίνεται από τον κοινωνικό λειτουργό της Κινητής Μονάδας σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των ΟΤΑ.

Νέα Δομή δωρεάν ψυχολογικής υποστήριξης ενηλίκων και στο Ν. Ψυχικό

Νέα μονάδα ψυχολογικής υποστήριξης των πολιτών εγκαινιάστηκε χθες από την Υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη, στο Νέο Ψυχικό. Πρόκειται για το Κέντρο Ημέρας «Therapy Express», που περιλαμβάνεται στις Δομές, οι οποίες υλοποιούνται από το Υπουργείο Υγείας με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ΕΛΛΑΔΑ 2.0.

Στη νέα Δομή οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι δωρεάν και περιλαμβάνουν ψυχιατρική παρακολούθηση και ψυχοθεραπεία, ενημέρωση και υποστήριξη της οικογένειας ειδικά ψυχοθεραπευτικά προγράμματα, προγράμματα κοινωνικών δεξιοτήτων, προγράμματα προσωπικής ανάπτυξης και νοητικής ενδυνάμωσης, προγράμματα καλλιτεχνικής έκφρασης, συμβουλευτική σε κοινωνικοπρονοιακά και εργασιακά θέματα, ψυχαγωγικές δραστηριότητες και εξάσκηση σε τομείς πρακτικής ζωής. Το Κέντρο παράλληλα αναπτύσσει συνεργασίες και διασύνδεση με φορείς και υπηρεσίες ψυχικής υγείας, κοινοτικές και κοινωνικές δομές.

Οι υπηρεσίες παρέχονται κατόπιν ραντεβού τηλεφωνικά ή μέσω email ή μέσω της ιστοσελίδας και η Δομή στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα η οποία αποτελείται από Ψυχίατρο, Ψυχολόγο, Κοινωνική Λειτουργό, Εργοθεραπευτή, Νοσηλεύτρια, Επισκέπτρια Υγείας και το απαραίτητο διοικητικό προσωπικό.

Κατά την τέλεση των εγκαινίων η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη επεσήμανε: «Από την ανάληψη του Χαρτοφυλακίου για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις διαπιστώσαμε την μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για τα παιδιά, τους εφήβους, τον γενικό πληθυσμό αλλά και την τρίτη ηλικία. Η Ψυχική Υγεία αφορά στην ευημερία ολόκληρης της κοινωνίας και σε αυτή την κατεύθυνση δημιουργούμε 106 νέες δομές στην κοινότητα, με γνώμονα τον άνθρωπο.

Η συγκεκριμένη Δομή υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2.0 κι ακολούθως θα περάσει στον Τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας. Εντάσσεται σε διακριτό άξονα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία που έχουμε εκπονήσει στο υπουργείο Υγείας με ορίζοντα δεκαετίας και έχει εγκριθεί από την Βουλή.

Η λειτουργία του Κέντρου ήταν για μένα ένα στοίχημα, καθώς γνωρίζω ότι πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν την δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Η νέα Δομή προσφέρει συνεδρίες ψυχοθεραπείες και όλες του τις υπηρεσίες δωρεάν ανταποκρινόμενο σε αυτή την μεγάλη κοινωνική ανάγκη.

Επιπλέον, σε αγαστή συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία μας κι αφού νομοθετήσαμε σχετικά, δώσαμε τη δυνατότητα και σε άλλους φορείς, όπως είναι τα εμπορικά επιμελητήρια, να συμμετέχουν στη δημιουργία νέων Δομών ψυχικής υγείας, προσβλέποντας στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών για όλους τους συμπολίτες μας. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης υλοποιούνται κι άλλες δομές στην επικράτεια, οι οποίες θα τεθούν σε λειτουργία στο προσεχές διάστημα».

Τα εγκαίνια του Κέντρου Ημέρας Ενηλίκων τελέστηκαν παρουσία του Πρωτοπρεσβύτερου Βασιλείου Χαβάτζα, Εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, βουλευτών, του Περιφερειάρχη Αττικής Γεωργίου Πατούλη, του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Κεχρή, του Δημάρχου Φιλοθέης Ψυχικού Δημήτρη Γαλάνη, των εργαζομένων και πλήθους κόσμου.

Δείτε επίσης