Υγεία

Μάτια – υγεία: Δεν είναι μόνο ο καθρέπτης της ψυχής αλλά και του σώματος

Ποιες παθήσεις μπορεί να μας «δείξουν» τα μάτια

Μάτια, Υγεία, Παθήσεις, Νόσοι,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μάτια θολά, μάτια υγρά, μάτια που κάνουν συσπάσεις, οφθαλμοί με σπασμένα αγγεία, όλα αυτά τα συμπτώματα καθρεπτίζουν την υγεία ενός ανθρώπου και όχι μόνο την ψυχή του.

Τα μάτια σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ο καθρέφτης αρκετών παθήσεων, για αυτό θα πρέπει να μην αφήνουμε κάποια από τα συμπτώματα που νιώθουμε να περνάνε απαρατήρητα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα μάτια που φαγουρίζουν είναι ευαίσθητα στις αλλεργίες και για αυτό οι οφθαλμίατροι δίνουν την κατάλληλη θεραπεία για την ανακούφιση.

Ωστόσο τα μάτια δείχνουν και άλλες παθήσεις για τις οποίες καλό είναι να συμβουλευόμαστε τους γιατρούς προκειμένου να προλάβουμε σοβαρά προβλήματα.

Παθήσεις των ματιών που δίνουν πληροφορίες για την υγείας

Αυξημένο στρες: Οι ενοχλητικές και πολλές φορές επαναλαμβανόμενες συσπάσεις των ματιών μπορεί να υποδηλώνουν έντονο στρες. Αυτό με την σειρά του πιθανόν να οφείλεται σε έλλειψη ύπνου, το ή σε υπερβολική καφεΐνη. Σε μια τέτοια περίπτωση μια κομπρέσα με κρύο νερό θα βοηθήσει αρκετά τα μάτια σας.

Διαβήτης: Όταν νιώθετε ότι έχετε θολή όραση κατά συχνά χρονικά διαστήματα καλό θα είναι να ζητήσετε την συμβουλή του γιατρού καθώς δεν αποκλείεται να υποβόσκει η νόσος του διαβήτη.

Η όρασή σας μπορεί να είναι καλύτερη το πρωί και θολή αφού έχετε φάει ένα μεγάλο γεύμα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο του φακού των ματιών, καθιστώντας την όραση θολή.

Μάλιστα τα μακροχρόνια υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε κάτι πιο σοβαρό που ονομάζεται διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης. Αν έχετε διαβήτη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κάνετε οφθαλμολογική εξέταση κάθε χρόνο.

Υπέρταση: Η υπέρταση μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα στον αμφιβληστροειδή. Δεν θα παρατηρήσετε διαφορά στα μάτια ή στην όρασή σας στην αρχή, αλλά ένας οφθαλμίατρος μπορεί να την εντοπίσει όταν κοιτάξει τα αγγεία μέσα στο μάτι.

Υπερέκθεση στον ήλιο: Ένα ροζ ή κίτρινο εξόγκωμα στο λευκό του ματιού μπορεί να υποδηλώνει βλάβη στον επιπεφυκότα από την υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως. Επενδύστε σε ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου που προσφέρουν πλήρη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και καλύπτουν πλήρως τα μάτια σας.

Πρόβλημα πήξης του αίματος: Κόκκινη κηλίδα στο λευκό του ματιού σας, μπορεί να είναι σπασμένα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή.

Αρκετές φορές αυτά είναι αποτέλεσμα καταπόνησης (από βήχα, φτάρνισμα ή ακόμα και πολύ έντονη γυμνατική). Φαίνεται πολύ ανησυχητικό, αλλά συνήθως δεν υπάρχει θεραπεία, θα υποχωρήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Αλλά αν αυτό συμβεί πολλές φορές, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Δείτε επίσης