Υγεία

Ατοπική δερματίτιδα: Όχι και τόσο απλή σαν πάθηση – Τι μπορεί να κρύβει για την ενήλικη ζωή

Τα ανησυχητικά αποτελέσματα μελέτης που παρουσιάστηκαν σε συνέδριο στις ΗΠΑ

Ατοπική δερματίτιδα, Καρκίνος, Μελέτη,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η ατοπική δερματίτιδα τελικά δεν είναι μια τόσο απλή νόσος καθώς συνδέεται με την εμφάνιση στην ενήλικη ζωή σοβαρών παθήσεων όπως διαφόρων ειδών καρκίνου του δέρματος.

Μελέτη που έγινε από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βορείου Καλιφόρνια των ΗΠΑ και η οποία παρουσιάστηκε σε συνέδριο της American Academy στη Νέα Ορλεάνη, διαπίστωσε ότι οι ενήλικες με ατοπική δερματίτιδα είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, ακανθοκυτταρικού καρκινώματος και βασικοκυτταρικού καρκινώματος σε σύγκριση με όσους δεν είχαν.

Σύμφωνα με την Margaret Y. Huang, του University of Southern California, η οποία εξέτασε τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, ακανθοκυτταρικού καρκινώματος και βασικοκυτταρικού καρκινώματος σε ενηλίκους με ατοπική δερματίτιδα χρησιμοποιώντας βάση δεδομένων από το 2007 έως το 2021, με την συμμετοχή περισσότερων από 60 εκατομμυρίων ανθρώπων άνω των 18 ετών, ο κίνδυνος εμφάνισης δερματικού καρκίνου σε ανθρώπους με ατοπική δερματίτιδα ήταν πολύ μεγάλος.

Στην μελέτη την οποία συμμετείχαν ενήλικες με διάγνωση ατοπικής δερματίτιδας αλλά και χωρίς, διαπιστώθηκε σημαντικό ποσοστό εμφάνισης μελανώματος, ακανθοκυτταρικού καρκίνου και βασικοκυτταρικού καρκίνου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ενήλικες με ατοπική δερματίτιδα είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, ακανθοκυτταρικού καρκινώματος και βασικοκυτταρικού καρκινώματος σε σύγκριση με όσους δεν είχαν (σχετικός κίνδυνος 1,23, 1,27 και 1,28, αντίστοιχα) μετά από προσαρμογή για άλλους παράγοντες.

Ενήλικες με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, ακανθοκυτταρικού καρκινώματος και βασικοκυτταρικού καρκινώματος σε σύγκριση με όσους είχαν ελαφρά μορφή (σχετικός κίνδυνος, 1,11, 1,25, και 1,17 αντίστοιχα).

Τέλος η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα ευρήματα στηρίζουν αυξημένο κίνδυνο μελανώματος, ακανθοκυτταρικού καρκινώματος και βασικοκυτταρικού καρκινώματος σε ενηλίκους με ατοπική δερματίτιδα, άσχετα από τη σοβαρότητά της.

Ατοπική δερματίτιδα – Συμπτώματα – Έξαρση

Η Ατοπική Δερματίτιδα (γνωστή και ως έκζεμα) είναι μια μακροχρόνια νόσος που προκαλεί έντονη φαγούρα (κνησμό), ξηρότητα, «σκάσιμο» και πόνο στο δέρμα.1 Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνα, ενώ ο διαρκής κνησμός μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στον ύπνο και να επηρεάσει την παραγωγικότητα και την συγκέντρωση στο σχολείο ή τη δουλειά.1,2,3 Στην Ατοπική Δερματίτιδα υπάρχουν περίοδοι που τα συμπτώματα είναι λιγότερο αισθητά (υφέσεις) και περίοδοι που τα συμπτώματα γίνονται πιο σοβαρά (εξάρσεις).1,2,3,7

Η σοβαρότητα της Ατοπικής Δερματίτιδας μπορεί να διαφέρει πολύ από ασθενή σε ασθενή. Τα άτομα με ήπια νόσο μπορεί να εμφανίζουν περιορισμένη ξηροδερμία σε μικρές περιοχές του δέρματος που κατά καιρούς προκαλούν φαγούρα, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η Ατοπική Δερματίτιδα μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη φλεγμονή του δέρματος σε όλο το σώμα και συνεχή φαγούρα.7

Οι ασθενείς με Ατοπική Δερματίτιδα παρουσιάζουν έντονη ξηροδερμία, επειδή το δέρμα τους δεν μπορεί να συγκρατήσει πολλή υγρασία. Αυτή η ξηρότητα μπορεί να κάνει το δέρμα πιο πιθανό να αντιδράσει σε ορισμένα ερεθίσματα, προκαλώντας φαγούρα και πόνο.7

Πώς προκαλεί η Ατοπική Δερματίτιδα κνησμό και πόνο στο δέρμα;

Το ξηρό δέρμα προκαλεί φαγούρα και το συνεχές ξύσιμο μπορεί με τη σειρά του να προκαλέσει εξάνθηματα και να τραυματίσει το δέρμα, προκαλώντας πληγές και αιμορραγία και αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης. Μερικές φορές, οι ασθενείς με Ατοπική Δερματίτιδα μπορεί να αισθάνονται πόνο (δυσφορία και ενόχληση) στο δέρμα χωρίς να το έχουν ξύσει.4,5

Με την πάροδο του χρόνου, οι περιοχές του δέρματος που επηρεάζονται από την Ατοπική Δερματίτιδα, μπορεί να παρουσιάσουν πάχυνση και ξεφλούδισμα, ενώ μερικές περιοχές να γίνουν προσωρινά πιο σκουρόχρωμες από το υπόλοιπο δέρμα.6

Εξάρσεις

Η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να παρουσιάζει περιστασιακά επιδείνωση, μία κατάσταση γνωστή ως έξαρση. Οι εξάρσεις μπορεί να προκληθούν είτε από παράγοντες που ερεθίζουν το δέρμα όταν έρχονται σε επαφή με αυτό, είτε επειδή ο οργανισμός αντιδρά σε κάτι, όπως π.χ. ένας ιός ή μια αλλεργία.

Οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει μια έξαρση ονομάζεται εκλυτικός παράγοντας. Στους συνήθεις εκλυτικούς παράγοντες περιλαμβάνονται:

Παράγοντες στους οποίους έχετε αλλεργία, όπως η γύρη, η μούχλα, η σκόνη ή ορισμένες τροφές

Ρούχα από υφάσματα που μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα, όπως το μαλλί

Απορρυπαντικά ρούχων με αρώματα ή βαφές

Άγχος (στρες)

Καπνός του τσιγάρου

Κρυολόγημα ή γρίπη

Υπερβολική ζέστη ή υπερβολικό κρύο

Συμβουλή: Εντοπίστε και φροντίστε να αποφεύγετε τους παράγοντες που σας επηρεάζουν

Οι παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα της Ατοπικής Δερματίτιδας διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Για να μπορέσετε να εντοπίστε αυτούς που σας επηρεάζουν, μπορείτε να καταγράψετε τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας σε ένα σημειωματάριο ή με τη βοήθεια μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής (app).

Δείτε επίσης