Υγεία

Πλεύρης: «Δίνουμε καθημερινή μάχη για να βελτιώσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας»

Τι είπε για τον υγειονομικό χάρτη, την ανασυγκρότηση των ΤΕΠ των νοσοκομείων και τις προκηρύξεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού

Πλεύρης, Υπουργός Υγείας, ΕΣΥ, Προσλήψεις, ΤΕΠ,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Για ένα κουρασμένο από την πανδημία και υποχρηματοδοτούμενο επί μια δεκαετία δημόσιο σύστημα υγείας έκανε λόγο ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα της σημερινής κυβέρνησης για βελτίωση των κακών κειμένων στον χώρο του ΕΣΥ, με έργα προγραμματισμένα και με δεσμευμένα χρήματα.

Ο υπουργός υγείας σε συνέντευξη που παρέθεσε στο κεντρικό βραδινό δελτίο του ΣΚΑΙ, αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν το ΕΣΥ, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στην Δευτεροβάθμια φροντίδας υγείας, παραδεχόμενος ότι η δημόσια υγεία τα τελευταία δέκα χρόνια είναι υποχρηματοδοτούμενη ενώ και η πανδημία καταπόνησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι η βελτίωση στο ΕΣΥ θα έρθει στην διάρκεια των επόμενων 4-5 ετών με την υλοποίηση του νέου υγειονομικού χάρτη, αναφέρθηκε στον προυπολογισμό για την υγεία που φτάνει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ όταν το 2019 ήταν 3 δις.

Σύμφωνα με τον υπουργό υγείας τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι περίοδος υλοποίησης σημαντικών αλλαγών δομικών, υλικοτεχνικών στον χώρο της υγείας, αλλά και μια περίοδος που θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού.

Αναλυτικά ο κ. Πλεύρης είπε:

Στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας έγιναν 15 χιλιάδες προσλήψεις , δηλαδή 7 χιλιάδες περισσότερες από το 2019.

Επιτεύχθηκε αύξηση στους μισθούς των γιατρών 10%, ενώ δόθηκε επίδομα στους αναισθησιολόγους όπως και στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Δόθηκε επιπλέον κίνητρο στους γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη νησιωτική Ελλάδα, με επιπλέον μισθό της τάξεως των 1800 ευρώ.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την δευτεροβάθμια περίθαλψη, «ανοίγει» το ΕΣΥ στους ιδιώτες γιατρούς με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Τα ράντζα που ακόμη υπάρχουν σε αρκετά νοσοκομεία της Αττικής σύμφωνα με τον υπουργό υγείας θα εκλείψουν με την συνδρομή άλλων δημόσιων νοσοκομείων αλλά και ιδιωτικών κλινικών.

Προσλήψεις – αναμόρφωση των νοσοκομείων

Παράλληλα ο υπουργός υγείας διαβεβαίωσε ότι η επόμενη τετραετία θα είναι για την δημόσια υγεία, περίοδος ανασυγκρότησης των μονάδων υγείας αλλά και προσλήψεων μόνιμου προσωπικού καθώς και ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν ήδη δεσμευθεί τα χρηματικά ποσά εκείνα που θα χρησιμοποιηθούν για:

Ανακατασκευή των ΤΕΠ των μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας, με νέα μηχανήματα, υλικοτεχνική υποδομή αλλά και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Θα δοθεί το ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχουν ήδη δεσμευθεί 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι προκηρύξεις για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού γιατρών καθώς όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης οι ανάγκες πλέον στις δομές υγείας έχουν αυξηθεί.

Ήδη έχει συγκροτηθεί ο υγειονομικός χάρτης που θα υλοποιηθεί άμεσα.

Έχει προγραμματιστεί η κατασκευή τριών νοσοκομείων σε Θεσσαλονίκη, Σπάρτη Κομοτηνή

Ο υπουργός υγείας αφού κατανόησε και παραδέχθηκε τα προβλήματα που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας είπε: «Δίνουμε καθημερινή μάχη για να βελτιώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Δείτε επίσης