Υγεία

ΕΣΥ: Κόκκινος συναγερμός για τις ελλείψεις σε γιατρούς, κλίνες και ιατρικό εξοπλισμό

Ο υγειονομικός χάρτης της χώρας σε «στάση αναμονής» – Ο προυπολογισμός των 5 δις και τα δεσμευμένα εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης

ΕΣΥ, Νοσοκομεία, Προσωπικό, Ελλείψεις, Θάνος Πλεύρης, Υπουργείο Υγείας,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στο προσκήνιο για μια ακόμη φορά το πολύπαθο δημόσιο σύστημα υγείας με τις χιλιάδες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τις τεράστιες λίστες αναμονής στα χειρουργεία, τα ράντζα στους διαδρόμους των ΤΕΠ, τα παλιά μηχανήματα στα νοσοκομειακά ιδρύματα, τις πολύωρες αναμονές στα Επείγοντα.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και καθ’ ομολογία του υπουργού υγείας Θάνου Πλεύρη, έχει υποχρηματοδοτηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Σε συνδυασμό με την τριετή πανδημία, θεωρείται φυσικό το ΕΣΥ να είναι καταπονημένο αδυνατώντας να προσφέρει τις υπηρεσίες που θα έπρεπε.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ προκαλούνται από την έλλειψη έμψυχου και άψυχου υλικού.

Το υγειονομικό προσωπικό κυρίως γιατροί που λείπει από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας είναι χιλιάδες.

Επίσης τα νοσηλευτικά κτιριακά ιδρύματα και μηχανήματα, των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας είναι στην πλειοψηφία τους απαρχαιωμένα ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει καν ο απαραίτητος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι:

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δηλαδή τα κέντρα υγείας να μην μπορούν να προσφέρουν τις ενδεδειγμένες και επιβαλλόμενες υπηρεσίες με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να σπεύδουν στα νοσοκομεία για παροχή ιατρικής βοήθειας.

Από τα 156 κέντρα υγείας σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, η πλειοψηφία αυτών αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα λειτουργίας καθώς δεν είναι εξοπλισμένα ούτε με ειδικότητες γιατρών ούτε με τα ιατρικά μηχανήματα. Μερικά δε από αυτά στεγάζονται σε παμπάλαια κτίρια.

Στην περίπτωση των Κέντρων Υγείας ο κ. Πλεύρης σε χθεσινή του συνέντευξη, δήλωσε ότι ήδη έχουν δεσμευθεί 200 εκατομμύρια ευρώ για την ανασυγκρότηση τους με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέχρι το 2025.

Επίσης, ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο, να υπολειτουργεί καθώς δεν έχει συμπληρωθεί ο ενδεδειγμένος αριθμός των γιατρών εκείνων που θα καλύψει τουλάχιστον τα πέντε εκατομμύρια πολιτών που έχουν εγγραφεί στον Θεσμό.

Ο υπουργός υγείας για τον Θεσμό του Προσωπικού Γιατρού απάντησε ότι γίνονται προσπάθειες προσέλκυσης ιδιωτών γιατρών αλλά και νοσοκομειακών να συνδράμουν και να συμμετάσχουν σε αυτόν, αφού πλέον τους δίνεται η δυνατότητα με το νόμο που ψηφίστηκε για την Δευτεροβάθμια Περίθαλψη τον περασμένο Δεκέμβριο.

Δευτεροβάθμια Περίθαλψη – Προσωπικό – ΤΕΠ Αναμόρφωση

Τα μεγάλα προβλήματα στο πολύπαθο ΕΣΥ διαπιστώνονται καθημερινά στα νοσοκομεία όλης της χώρας αλλά πολύ περισσότερο στις υγειονομικές δομές της Αττικής και γενικότερα σε αυτά που αποκαλούνται πρώτης γραμμής.

Τα παλιά νοσοκομεία με τις λιγοστές κλίνες, είναι ένας από τους λόγους που τα ράντζα γεμίζουν τα ΤΕΠ και τους διαδρόμους των κλινικών μετά από 24ωρες εφημερίες.

Οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό κυρίως ειδικευμένων, δημιουργεί ατέλειωτες ώρες αναμονής (μέχρι και 11 ώρες) στα ΤΕΠ των εφημερευόντων νοσοκομείων.

Τα παλιά και χαλασμένα μηχανήματα προκαλούν «έμφραγμα» στα επείγοντας με τους γιατρούς να αναγκάζονται να στέλνουν τους ασθενείς σε άλλα δημόσια νοσοκομεία για μια εξέταση.

Οι λιγοστοί γιατροί αλλά και τα μισά χειρουργεία που μπορούν να λειτουργήσουν (εξαιτίας έλλειψης προσωπικού), έχουν προκαλέσει τεράστιες λίστες αναμονής στα προγραμματισμένα, που ξεκινάνε από έξι μήνες και φτάνουν μέχρι τα πέντε χρόνια.

Στα Παιδιατρικά νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Παίδων Αγλαία Κυριακού τα προγραμματισμένα χειρουργεία, ξεπερνούν τα 2.400.

Στη νησιωτική Ελλάδα αλλά και σε απομακρυσμένες περιοχές της επικράτειας, οι ειδικότητες των γιατρών που λείπουν είναι δεκάδες και κάποια μάλιστα από τα νοσοκομεία, στέλνουν τα σοβαρά περιστατικά σε νοσοκομεία της Αττικής.

Απαντήσεις υπουργού υγείας

Για τα απαρχαιωμένα κτίρια που στεγάζουν τις νοσοκομειακές δομές ο υπουργός υγείας δήλωσε χθες ότι ήδη 80 νοσοκομεία έχουν μπει στην χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ ήδη έχουν δεσμευθεί 250 εκατομμύρια ευρώ για την ανακατασκευή των ΤΕΠ για την αγορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού, για την αλλαγή της εικόνας των υγειονομικών ιδρυμάτων της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας υγείας.

Για τα ράντζα ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι η συνεπικουρία άλλων δημόσιων νοσοκομείων όπως και οι ιδιωτικές κλινικές έχουν μειώσει την εμφάνιση τους , ωστόσο χρειάζονται ακόμη να γίνουν αρκετά.

Για τις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στη νησιωτική Ελλάδα, ο υπουργός υγείας απάντησε ότι έχει δοθεί οικονομικό κίνητρο 1800 ευρώ επιπλέον του μισθού, στους γιατρούς για να πάνε τους καλοκαιρινούς μήνες να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες.

Επίσης για το ίδιο θέμα ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι με το νέο νόμο δίνεται η δυνατότητα και στους ιδιώτες γιατρούς είτε ως οκτάωροι είτε ως μερικής απασχόλησης να απασχοληθούν σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία που διαπιστώνονται σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.

Ανέφερε επίσης ότι πάρα πολλοί διαγωνισμοί για προσλήψεις γιατρών σε νησιά και απομακρυσμένες ηπειρωτικές περιοχές έχουν κηρυχθεί άγονοι εξαιτίας έλλειψης ενδιαφέροντος.

Προσλήψεις

Για να μπορέσει να αλλάξει κάτι ουσιαστικά στον χώρο της υγείας, θα πρέπει να γίνουν πάνω από όλα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Και ο υπουργός υγείας παραδέχθηκε ότι το βασικότερο όλων στον χώρο της υγείας είναι το έμψυχο δυναμικό και κυρίως οι γιατροί.

Ήδη το υπουργείο υγείας έχει προκηρύξει 4 χιλιάδες θέσεις εκ των οποίων οι 850 είναι ιατρικό προσωπικό και 910 λοιπό προσωπικό.

Οι περιβόητες αποφάσεις για τα απογευματινά χειρουργεία, δεν έχουν ακόμη εκδοθεί παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας. Λόγω εκλογών έχουν παγώσει οι ενέργειες.

Ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι η βελτίωση στο ΕΣΥ θα έρθει στην διάρκεια των επόμενων 4-5 ετών με την υλοποίηση του νέου υγειονομικού χάρτη, αναφέρθηκε στον προυπολογισμό για την υγεία που φτάνει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ όταν το 2019 ήταν 3 δις.

Σύμφωνα με τον υπουργό υγείας τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι περίοδος υλοποίησης σημαντικών αλλαγών δομικών, υλικοτεχνικών στον χώρο της υγείας, αλλά και μια περίοδος που θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού.

Δείτε επίσης