Υγεία

ΕΟΔΥ: Αυξήθηκαν οι γριπώδεις συνδρομές- Μειώθηκε η γρίπη- 65 νεκροί από κορωνοιό

Πτωτικές τάσεις στις εισαγωγές των νοσοκομείων για covid - 75 οι διασωληνωμένοι

ΕΟΔΥ, Κορωνοιός, Γρίπη, Κρούσματα, Γριπώδεις συνδρομές,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αύξηση των γριπωδών συνδρομών όχι όμως και της γρίπης, χωρίς νέο θάνατο ή σοβαρό περιστατικό, μείωση των κρουσμάτων κορωνοιού με παράλληλη πτώση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, καταγράφηκε από τον ΕΟΔΥ, στην εβδομαδιαία επιδημιολογική του έκθεση.

Παρά ταύτα οι νεκροί από κορωνοιό την εβδομάδα από 20-26 Μαρτίου, ήταν 65 (9 θάνατοι κάθε μέρα), οι νέοι διασωληνωμένοι είναι 75, ενώ διαπιστώθηκε αύξηση του ιικού φορτίου στην πλειοψηφία των αστικών λυμάτων που ελέγχθηκαν.

Σε ότι αφορά τις παραλλαγές που επικρατούν αυτές είναι της Όμικρον με την μετάλλαξη Κένταυρος να κυριαρχεί, ενώ μεγάλη διασπορά έχει η Κράκεν και ο Όρθρος.

Την ίδια στιγμή οι γριπώδεις συνδρομές παρουσιάζουν αυξητικά φαινόμενα σε αντίθεση με την γρίπη που εμφανίζει μείωση. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτήν την περίοδο που διανύουμε τα κρούσματα γρίπης Β υπερτερούν της γρίπης τύπου Α.

Αναλυτικά ο ΕΟΔΥ κατέγραψε στην εβδομαδιαία επιδημιολογική του έκθεση

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

καταγράφηκε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα

αύξηση καταγράφηκε στις ηλικιακές ομάδες 5-14, 15-64, 65+ ετών

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα

Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και μείωση 20% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες

ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και μείωση 41% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες

ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 75

καταγράφηκαν 65 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη (εύρος 53-96 έτη)

κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υπο-παραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Όμικρον, με τη ΒΑ.2 να υπερτερεί από την εβδομάδα 9 και μετά.

την εβδομάδα 10 η υπο-παραλλαγή BQ.1.1 ήταν η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.5 (70%)

την εβδομάδα 10 η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (63%), ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή CH.1.1 (23%) και την υπο-παραλλαγή BA.2.75 (9%)

η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 5 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης

η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση στα δείγματα από την ΠΦΥ (sentinel)

Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν δηλώθηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη

Από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 12/2023 νοσηλεύτηκαν 65 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν συνολικά 22 θάνατοι από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα.

Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 321 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 282 (88%) ήταν στελέχη τύπου Α και 39 (12%) στελέχη τύπου Β

Από τα 280 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, 257 (92%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 23 (8%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται υπερτέρηση του ιού γρίπης τύπου Β.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

Η θετικότητα παρέμεινε στα ίδια χαμηλά επίπεδα.

Δείτε επίσης