Υγεία

Κορωνοιός: Μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα

Ποιες περιοχές εμφάνισαν μεγάλη άνοδο

Ιικό φορτίο, αστικά λύματα, αύξηση,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μεγάλη άνοδο του ιικού φορτίου κορωνοιού στα αστικά λύματα έξι από τις συνολικά δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν, διαπίστωσε το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) για την εβδομάδα 20 έως 26 Μαρτίου.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Αττική με το ποσοστό της ανόδου του ιικού φορτίου να φτάνει στο 72% στα αστικά λύματα ενώ διαπιστώθηκε αύξηση σε Βόλο και Ηράκλειο.

Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Στο δελτίο αναφέρεται πως παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε 5 από τις 10 περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ), πτωτικές τάσεις σε τρείς και σταθεροποιητικές σε δύο.

Καθαρά αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν στο Ηράκλειο (+46%), στην Αττική (+72%) και στον Βόλο (+75%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση που παρατηρήθηκε στην Αλεξανδρούπολη (+13%) και στην Ξάνθη (+24%).

Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στη Λάρισα (-39%) και στα Χανιά (-32%), ενώ οριακή μείωση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στα Ιωάννινα (-22%).

Σταθεροποίηση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Πάτρα (+9%) και στη Θεσσαλονίκη (-3%)

Ποσοστιαία μεταβολή μέσου εβδομαδιαίου ιικού φορτίου

Περιφέρεια - πόλη 20 - 26/3

Αττική +72%

Θεσσαλονίκη -3%

Πάτρα +9%

Λάρισα -39%

Βόλος +75%

Ξάνθη +24%

Αλεξανδρούπολη +13%

Ηράκλειο +46%

Χανιά -32%

Ιωάννινα -22%

Μεταβολές της τάξης +/- 30% είναι κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.

Να υπενθυμίσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα στην πλειοψηφία των δέκα περιοχών που είχαν ληφθεί δείγματα για το ιικό φορτίο, είχε διαπιστωθεί πτωτική τάση στις περισσότερες από τις ελεχθέντες.

Αυτήν την εβδομάδα από τις 20 έως και τις 26 Μαρτίου, διαπιστώθηκε ότι ήταν αρκετά αυξημένο το ιικό φορτίο το οποίο προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς στην περίπτωση που αυτό εμφανίσει περαιτέρω άνοδο την επόμενη εβδομάδα.

Δείτε επίσης