ΕΦΕΤ: Ανάκληση δύο Βελγικών βιολογικών σοκολατών
Τι βρέθηκε σε αυτές –ποιες είναι οι εμπορικές ονομασίες τους

Στην ανάκληση δύο βιολογικών σοκολατών, Βελγικής εταιρείας προχωρά σήμερα ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, μετά την διαπίστωση ότι περιείχαν ουσίες πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.
Πρόκειται για βιολογικές σοκολάτες της βέλγικης εταιρείας Kim’s Chocolates NV με εμπορική ονομασία CACHET.
Με σημερινή του ανακοίνωση ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) γνωστοποίησε την απόφασή του να ανακαλέσει από την αγορά παρτίδες από δύο σοκολάτες βελγικής εταιρείας, διότι «για την παρασκευή τους χρησιμοποιήθηκε α’ ύλη (αμύγδαλα) στην οποία ανιχνεύτηκε αφλατοξίνη Β1 και άθροισμα αφλατοξινών σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν τα ανώτατα νομοθετικά όρια».
Πρόκειται για τις βιολογικές σοκολάτες της βέλγικης εταιρείας Kim’s Chocolates NV με εμπορική ονομασία CACHET και πιο συγκεκριμένα:
Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για τις σοκολάτες CACHET
Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί βιολογικές σοκολάτες της βέλγικης εταιρείας Kim’s Chocolates NV με εμπορική ονομασία CACHET και πιο συγκεκριμένα:
Α) ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΑΥΡΗ ΑΜΥΓΔΑΛΟ 72% ΚΑΚΑΟ, 100g, αριθμός παρτίδας 22343 και ημερομηνία ελάχ. διατηρησιμότητας 09/03/2024
Β) ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΑΥΡΗ ΚΕΡΑΣΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟ 57% ΚΑΚΑΟ, 100g, αριθμός παρτίδας 22302 και ημερομηνία ελάχ. διατηρησιμότητας 29/01/2024.
Να μην τις καταναλώσουν καθώς ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), ότι για την παρασκευή τους χρησιμοποιήθηκε α’ ύλη (αμύγδαλα) στην οποία ανιχνεύτηκε αφλατοξίνη Β1 και άθροισμα αφλατοξινών σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν τα ανώτατα νομοθετικά όρια.
O ΕΦΕΤ ζήτησε την ανάκληση/απόσυρση των συγκεκριμένων παρτίδων των ανωτέρω προϊόντων και βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Τι είναι η Αφλατοξίνη που εντόπισε ο ΕΦΕΤ στις σοκολάτες
Οι αφλατοξίνες είναι διάφορες δηλητηριώδεις καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ουσίες που παράγονται από ορισμένες μούχλες, ιδιαίτερα τα είδη Ασπέργιλλου.
Οι μύκητες αναπτύσσονται στο έδαφος, στη σάπια βλάστηση και σε διάφορα βασικά τρόφιμα και αγαθά όπως σανό, καλαμπόκι, σιτάρι, κεχρί, σόργο, μανιόκα, ρύζι, πιπεριές τσίλι, βαμβακόσπορους, φιστίκια, ξηρούς καρπούς, ηλιόσπορους, σουσάμι και διάφορα μπαχαρικά.
Με λίγα λόγια, οι σχετικοί μύκητες αναπτύσσονται σχεδόν σε κάθε καλλιέργεια ή τροφή. Έχουν βρεθεί τόσο σε τροφές για κατοικίδια όσο και σε τροφές για ανθρώπους, καθώς και σε πρώτες ύλες για αγροτικά ζώα. Τα ζώα που τρέφονται με μολυσμένα τρόφιμα μπορούν να περάσουν τις αφλατοξίνες σε αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας. Για παράδειγμα, οι μολυσμένες ζωοτροφές πουλερικών είναι η ύποπτη πηγή κρέατος και αυγών κοτόπουλου που έχουν μολυνθεί με αφλατοξίνες στο Πακιστάν.
Τα παιδιά επηρεάζονται ιδιαίτερα από την έκθεση σε αφλατοξίνες, η οποία σχετίζεται με καθυστέρηση της ανάπτυξης, ηπατική βλάβη και καρκίνο του ήπατος. Έχει αναφερθεί συσχέτιση μεταξύ της παιδικής καθυστέρησης και της έκθεσης σε αφλατοξίνες, σε ορισμένες μελέτες, αλλά δεν μπορούσε να ανιχνευθεί σε όλες.
Επιπλέον, αιτιώδης σχέση μεταξύ της παιδικής καθυστέρησης και της έκθεσης σε αφλατοξίνες δεν έχει ακόμη αποδειχθεί με βεβαιότητα από επιδημιολογικές μελέτες, αν και τέτοιες έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Οι ενήλικες έχουν υψηλότερη ανοχή στην έκθεση, αλλά διατρέχουν επίσης κίνδυνο. Κανένα είδος ζώου δεν έχει ανοσία. Οι αφλατοξίνες είναι από τις πιο γνωστές καρκινογόνες ουσίες.[11] Αφού εισέλθουν στο σώμα, οι αφλατοξίνες μπορεί να μεταβολιστούν από το ήπαρ σε ένα αντιδραστικό ενδιάμεσο εποξείδιο ή να υδροξυλιωθούν για να γίνουν η λιγότερο επιβλαβής αφλατοξίνη M1.
Η δηλητηρίαση από αφλατοξίνη συνήθως προκύπτει από την κατάποση, αλλά η πιο τοξική αφλατοξίνη, η Β1, μπορεί να διαπεράσει το δέρμα.