Φάρμακα στα νοσοκομεία: Αλλάζει ριζικά ο τρόπος προμήθειας τους από την 1η Απριλίου
Με ηλεκτρονικό και ψηφιακό τρόπο - τα οφέλη για τους ασθενείς το κράτος και για τις εταιρείες φαρμάκων

Από την προσεχή Δευτέρα 3 Απριλίου 2023, αλλάζει ριζικά και ουσιαστικά ο τρόπος προμήθειας των φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία, με τα οφέλη να είναι πολλαπλά για κράτος, ασθενείς και φαρμακευτικές εταιρείες.
Η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας, θα είναι πλέον ο κεντρικός αγοραστής των φαρμακευτικών σκευασμάτων για τα 107 νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΑΠΥ κ. Α. Αποστόλου, που μίλησε σε πανελλήνιο συνέδριο για τα οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, ο τρόπος της προμήθειας των φαρμάκων από το ΕΣΥ θα γίνεται από τις αρχές του νέου έτους με πλήρως ψηφιακό και ηλεκτρονικό τρόπο.
Ένας από τους βασικούς στόχους η διαδικασία τιμολόγησης και εκκαθάρισης δαπανών και η πληρωμή να γίνεται πλέον εντός 90 ημερών.
Επίσης με το νέο σύστημα, οι παραγγελίες των νοσοκομείων θα τίθενται ηλεκτρονικά, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΕΚΑΠΥ, στην οποία θα έχουν πρόσβαση τόσο τα Νοσοκομεία όσο και οι Φαρμακευτικές εταιρείες.
Τα πλεονεκτήματα για κράτος ασθενείς εταιρείες
Αρχικά η εφαρμογή του νέου συστήματος θα ξεκινήσει για τρεις κατηγορίες φαρμάκων, αυτά που προέρχονται από τις κεντρικές διαγωνιστικές διαδικασίες της ΕΚΑΠΥ (γενόσημα), τα σκευάσματα για τα οποία έχει επιτευχθεί συμφωνία από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης (για το 2023) αλλά και τα φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) του άρθρου 12 του Ν.3816/10.
Χάρη στον συγκεκριμένο φορέα του Υπουργείου Υγείας, τα νοσοκομεία θα προμηθεύονται κεντρικά τα φάρμακα που χρειάζονται και όχι το καθένα ξεχωριστά, επιτυγχάνοντας την μείωση του χρόνου για την εξασφάλιση των απαραίτητων θεραπειών ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται και η χαρτογράφηση των αναγκών σε όλη την επικράτεια.
Η ΕΚΑΠΥ θα έχει την ευθύνη να αγοράζει για λογαριασμό των νοσοκομείων τα φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν ανάγκη.
Έτσι κάθε φαρμακείο νοσοκομείου το μόνο που θα χρειάζεται να κάνει είναι να στέλνει μέσω της ειδικής πλατφόρμας της ΕΚΑΠΥ το αίτημα για τις θεραπείες που χρειάζονται οι ασθενείς του.
«Νοικοκυρεύονται» τα οικονομικά των νοσοκομείων και φυσικά περιορίζονται τα προσκόμματα όσον αφορά στην προσβασιμότητα των ασθενών σε θεραπείες.
Το φαινόμενο των ελλείψεων σε νοσοκομειακά φάρμακα έχει εμφανιστεί πολλές φορές και ο λόγος δεν ήταν τόσο οικονομικός όσο γραφειοκρατικός.
Μέχρι σήμερα κάθε νοσοκομείο έπρεπε από μόνο του να μεριμνά για την εξασφάλιση των θεραπειών και όταν «ξέμενε» από κεφάλαια λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού του, δημιουργούνταν σημαντικά ζητήματα στη διατήρηση της ομαλότητας στην προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Επίσης το νοσοκομείο θα γνωρίζει με ακρίβεια τον χρόνο και τις ποσότητες παράδοσης, ενώ θα έχει το σύνολο της πληροφορίας συστημικά και με κάθε τρόπο ενημέρωσης (e-mail, sms, σύστημα).
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί θα έχουν για πρώτη φορά πλήρη λίστα με τους διαγωνισμούς και τις συμφωνίες που έχουν κλείσει σε πραγματικό χρόνο.
Η εξόφληση των φαρμακευτικών εταιρειών θα γίνεται πλέον εντός 90 ημερών (και όχι μετά από 10-12 μήνες). Θα υπάρχει πλήρως ψηφιακή διαδικασία τιμολόγησης και εκκαθάρισης δαπανών.
Τι γινόταν μέχρι σήμερα με τις προμήθειες φαρμάκων
Η διαδικασία προμήθειας φαρμάκων για τα 107 Δημόσια Νοσοκομεία μέχρι σήμερα γινόταν μέσα από ένα δαιδαλώδες σύστημα, αρκετά χρονοβόρο από τις περίπου 120 φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
Τα νοσοκομεία κάθε μήνα εξέδιδαν μέσω αυτού του συστήματος περισσότερα από 40 χιλιάδες τιμολόγια με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις έως και ένα έτος, στις πληρωμές των εταιρειών.
Ακόμη υπήρχε τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση του Rebate και του Clawback λόγω του πλήθους των παραστατικών και της κατακερματισμένης διαδικασίας, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολη η παρακολούθηση των εμπιστευτικών εκπτώσεων.
«Με το νέο σύστημα θα περιορίσουμε τη γραφειοκρατία και πλέον οι προμηθεύτριες εταιρείες θα μπορούν να πληρώνονται εντός 90 ημερών. Παράλληλα, για πρώτη φορά το υπουργείο Υγείας θα είναι σε θέση να έχει σαφή εικόνα ανά πάσα στιγμή για την πορεία των παραγγελιών φαρμάκων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να επιτευχθεί ορθολογική διαχείριση των πόρων» είχε δηλώσει ο κ. Αποστόλου.
Στ. Σπυριδάκου