Υγεία

Λουκέτο σε δύο οικοτροφεία με εντολή Εισαγγελέα – Άθλιες συνθήκες για 30 ψυχές

Που θα μεταφερθούν οι ψυχικά πάσχοντες τρόφιμοι

Λουκέτο, Οικοτροφεία, Ψυχικά πάσχοντες, Δρομοκαίτειο,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Λουκέτο σε δύο οικοτροφεία της Αττικής που φιλοξενούσαν συνολικά 30 ψυχικά πάσχοντες, δυστυχώς κάτω από άθλιες συνθήκες, μπήκε έπειτα από εντολή του Εισαγγελέα.

Τα δύο οικοτροφεία που φιλοξενούσαν τους ψυχικά άρρωστους τρόφιμους, είναι το ένα στον Βύρωνα και το άλλο στο Ελληνικό. Τα διαχειρίζονταν μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, και έκλεισαν τις προηγούμενες ημέρες, μετά από ενδελεχή έλεγχο των κατά τόπους υγειονομικών υπηρεσιών.

Για την προστασία των 30 φιλοξενούμενων ατόμων που πάσχουν από ψυχικά νοσήματα, ο Εισαγγελέας διέταξε το κλείσιμό τους.

Τι είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ για το λουκέτο των δύο οικοτροφείων Αττικής

«Κάποιες μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στις υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας, δεν σέβονται τους περιθαλπόμενους, δεν σέβονται τον πακτωλό χρημάτων που λαμβάνουν από κοινοτικά κονδύλια, το κράτος και τις χορηγίες και φιλοξενούν σε άθλιες συνθήκες τους περιθαλπόμενους», σχολιάζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

Και συμπληρώνει: «Δεν είναι μόνο η Κιβωτός. Ειδοποιηθήκαμε στο Δρομοκαϊτειο ότι κλείνουν δύο οικοτροφεία μη κερδοσκοπικής οργάνωσης. Ένα στο Βύρωνα και ένα στο Ελληνικό. Φιλοξενούν 30 άτομα με ψυχική νόσο. Κλείνουν λόγω άθλιων συνθηκών διαβίωσης. Επενέβη ο εισαγγελέας για τη προστασία των φιλοξενούμενων. Πολύ σωστά κάνει το κράτος και τα κλείνει και θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Παράλληλα ο κ. Γιαννακός τόνισε ότι οι τριάντα άνθρωποι με σοβαρά ψυχικά προβλήματα, δεν θα πρέπει να μεταφερθούν στα δύο νέα οικοτροφεία του Δρομοκαϊτειου τα οποία δημιουργήθηκαν για τη φιλοξενία 40 χρονίων ασθενών του ψυχιατρείου.

«Μάλιστα έχει γίνει η σχετική προετοιμασία. Τι θα πούμε στους ασθενείς τώρα που είναι χαρούμενοι που φεύγουν μετά από χρόνια από το Δρομοκαϊτειο;»

Τι είπε η Διοίκηση του Δρομοκαίτειου για τους πάσχοντες των οικοτροφείων

Από την πλευρά της η Διοίκηση του Δρομοκαϊτειου αρνήθηκε να παραχωρήσει τα δύο νέα Οικοτροφεία της και τα 30 άτομα των Μ.Κ.Ο. που ζούσαν μέσα σε απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής, εγκαταλελειμμένοι από όλους, θα φιλοξενηθούν σε άλλα οικοτροφεία.

«Και έτσι, όμως, χάνονται 30 πολύτιμες θέσεις φιλοξενίας υπεραπαραίτητες για την αποασυλοποίηση, κοινωνική επανένταξη των ψυχικά ασθενών. Να υπάρξει αυστηρός έλεγχος στις ΜΚΟ. Καμία δεν είναι υπεράνω υποψίας. Να μπει φρένο επιτέλους στη λειτουργία τους», είπε ο κ. Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, η απόφαση να κλείσουν είναι σωστή και οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Όπως αναφέρει, όμως, η σκέψη για μεταφορά των ασθενών στο "Δρομοκαΐτειο" προκαλεί πρόβλημα στους νοσηλευόμενους σε αυτό.

Δείτε επίσης