Υγεία

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Λύθηκε το μυστήριο μαζικής εκδήλωσής της το 2022

Ποιος είναι ο «αθώος» ιός που την προκάλεσε και από τι βοηθήθηκε

Οξεία Ηπατίτιδα, Λύση, Μυστήριο, Μαζικά περιστατικά,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Έναν χρόνο ακριβώς μετά από το ξέσπασμα της οξείας ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά που δυστυχώς προκάλεσε τον θάνατο 22 ανηλίκων, οι επιστήμονες κατάφεραν να λύσουν το «μυστήριο» της μαζικής εκδήλωσης της παγκοσμίως.

Οι ειδικοί ερευνητές κατάφεραν να βρουν την αιτία της μαζικής εκδήλωσης της οξείας ηπατίτιδας σε 35 χώρες του κόσμου με περισσότερα από 1.095 περιστατικά, εκ των οποίων τα 21 καταγράφηκαν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα λοιπόν με τους γιατρούς η μυστηριώδης νόσος πιθανότατα οφείλεται σε έναν ιό, ο οποίος χρειάζεται την «βοήθεια» μερικών άλλων για να εκδηλώσει την επικίνδυνη δράση του, σύμφωνα με τρεις νέες μελέτες που δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Βάσει αυτών η έως πρότινος ανεξήγητη ηπατίτιδα στα παιδιά οφειλόταν στον ιό AAV2 έναν συνηθισμένο ιό της παιδικής ηλικίας, ο οποίος όμως εθεωρείτο αβλαβής διότι δεν μπορεί να αναπαραχθεί μόνος του.

Όμως από τις πρόσφατες μελέτες, διαπιστώθηκε ότι στα παιδιά με ηπατίτιδα συνυπήρχαν και άλλοι ιοί όπως (π.χ. αδενοϊό ή ιό έρπη). Οι ιοί αυτοί πιστεύεται ότι έδρασαν «βοηθητικά» στον AAV2.

Ο ιός αυτός ανιχνεύθηκε σε σχεδόν όλα τα παιδιά με ανεξήγητη ηπατίτιδα που εξετάστηκαν. Πολλά από αυτά, εξ άλλου, ήταν μολυσμένα με περισσότερους τους ενός «βοηθητικούς» ιούς.

Ακόμη καταγράφηκε ότι τα περισσότερα άρρωστα παιδιά έφεραν και μία γενετική μετάλλαξη που τα καθιστά ευάλωτα στα αυτοάνοσα νοσήματα.

Ο ιός AAV2 και οι «βοηθοί» του, προκάλεσαν την μέχρι πρότινος μυστηριώδη οξεία ηπατίτιδα

Την ίδια στιγμή στις μελέτες διαπιστώθηκε ότι μεγάλο ρόλο στο ξέσπασμα της οξείας ηπατίτιδας έπαιξε και η χρονική συγκυρία της πανδημίας του κορωνοιού.

Το γεγονός ότι ήρθησαν οι περιορισμοί που είχε επιβάλλει η πανδημία σε συνδυασμό ότι «τα παιδιά δέχθηκαν ξαφνικά μπαράζ επιθέσεων από ιούς μετά τα lockdown ή είχαν ελλιπώς εκπαιδευμένο ανοσοποιητικό σύστημα, που τα οδήγησε σε αυξημένη ευαισθησία σε κατά τα άλλα αβλαβείς ιούς», αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους εκδήλωσης της οξείας ηπατίτιδας έγραψε σε ένα σχόλιο που συνοδεύει τις νέες μελέτες ο Dr. Frank Tacke, καθηγητής Ηπατολογίας & Γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charité του Βερολίνου.

Οι τρεις μελέτες

Η πρώτη από τις μελέτες βασίστηκε στην ανάλυση ιστών από παιδιά στις ΗΠΑ.

Ο ιός AAV2 ανιχνεύθηκε στο 93% των παιδιών με ηπατίτιδα που εξετάστηκαν, αλλά μόνο στο 4% υγιών συνομηλίκων τους. Όλα τα παιδιά με ηπατίτιδα και τον ιό AAV2 έφεραν επίσης κάποιον «βοηθητικό» ιό που ήταν, ο ανθρώπινος ερπητοϊός 6 και ο ιός Έπσταϊν-Μπαρ.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η συνύπαρξη άλλων ιών με τον AAV2 μπορεί να προκαλεί πιο σοβαρή ηπατική νόσο απ’ ό,τι ένας αδενοϊός ή ένας ερπητοϊός από μόνος του», έγραψαν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Σε ότι αφορά την δεύτερη μελέτη, εξετάστηκαν παιδιά με ηπατίτιδα από τη Βρετανία.

Το 96% είχαν υψηλά επίπεδα του AAV2 και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων συνυπήρχαν χαμηλά επίπεδα αδενοϊού και ερπητοϊού 6 στο ήπαρ των ασθενών.

Όπως και στην πρώτη μελέτη, έτσι και σε αυτήν οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι πρόσθετοι ιοί ευνοούν την αναπαραγωγή του AAV2.

Τέλος στην τρίτη μελέτη, που επίσης διεξήχθη στη Βρετανία, το κύριο εύρημα ήταν ότι οι βλάβες που προκαλεί ο ιός AAV2 ευνοούνται από την μη φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή με τη σειρά της προκαλείται από συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη που εντοπίστηκε στο 93% των παιδιών με ηπατίτιδα.

Σε αυτή τη μελέτη, υψηλά επίπεδα του ιού AAV2 εντοπίστηκαν στο 81% των άρρωστων παιδιών. Στον αντίποδα, μόνο το 7% των υγιών συνομηλίκων τους έφεραν τον ιό – και μάλιστα σε χαμηλά επίπεδα.

Κρούσματα της οξείας ηπατίτιδας

Από τον Απρίλιο έως και τον Νοέμβριο του 2022, τουλάχιστον 1.095 παιδιά σε 35 χώρες του κόσμου εκδήλωσαν τη νόσο, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC).

Οι 22 από αυτές τις χώρες είναι ευρωπαϊκές και κατέγραψαν συνολικώς 572 κρούσματα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα που ανέφερε συνολικώς 21 περιστατικά.

Στον ΠΟΥ είχαν αναφερθεί μέχρι τις 12 Ιουλίου 2022 (σ.σ. δεν έχει εκδώσει έκτοτε άλλον αναθεωρημένο απολογισμό) τουλάχιστον άλλα:

435 περιστατικά στην Περιφέρεια της Αμερικής (τα 334 στις ΗΠΑ)

67 στην Περιφέρεια του Δυτικού Ειρηνικού

19 στην Περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ασίας

2 στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου

Από τα παιδιά, τουλάχιστον τα 46 χρειάσθηκαν μεταμόσχευση ήπατος, ενώ 22 έχασαν τη ζωή τους.

Δείτε επίσης