Υγεία

Προσωπικός γιατρός: Για την 1η Οκτωβρίου μετατίθενται οι ποινές στους μη εγγεγραμμένους πολίτες

Νέα παράταση ελλείψει γιατρών και εθνικών εκλογών - Τι αναφέρει το ΦΕΚ

Προσωπικός γιατρός, υπουργείο υγείας, ποινές, πρόστιμα, αναβολή,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Νέα παράταση για την επιβολή ποινών στους πολίτες που δεν έχουν ακόμη εγγραφεί στην διαδικτυακή πλατφόρμα του Προσωπικού Γιατρού, δόθηκε σήμερα από το υπουργείο υγείας.

Ενώ από σήμερα 3 Απριλίου επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ οι «ποινές» σε όσους δεν έχουν εγγραφεί και επιλέξει προσωπικό γιατρό, τελικά η ημερομηνία επιβολής των όποιων ποινών αναβάλλονται για ακόμη μία φορά.

Έτσι αποφασίστηκε και επίσημα από το υπουργείο υγείας η 1η Οκτωβρίου του 2023 για την εφαρμογή των αντικινήτρων, με τους λόγους να είναι δύο και αρκετά βασικοί.

Ο πρώτος είναι ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, επομένως κάποια ζητήματα «παγώνουν» στο να υλοποιηθούν καθώς οι προτεραιότητες είναι άλλες το δεδομένο χρονικό διάστημα, ενώ ο δεύτερος και σημαντικότερος αφορά την απροθυμία των γιατρών ιδιωτών και δημοσίων να συμμετάσχουν στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Μην ξεχνάμε ότι λείπουν περισσότεροι από 1500 γιατροί από τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, κυρίως στα αστικά κέντρα. Ειδικά στο λεκανοπέδιο από τα στοιχεία που υπάρχουν φαίνεται ότι λείπει το 50% των γιατρών που θα μπορέσουν να παράσχουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες στους περίπου πέντε εκατομμύρια πολίτες που έχουν εγγραφεί στην ψηφιακή πλατφόρμα.

Προσωπικός Γιατρός - Τι αναφέρει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την νέα παράταση των ποινών

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ προβλέπει την επίσημη παράταση στην εφαρμογή των ποινών (αντικινήτρων) για τη μη εγγραφή στον «Προσωπικό Γιατρό» από την 1η Οκτωβρίου 2023 και όχι από την 1η Απριλίου που ίσχυε.

Είναι η 4η απόφαση που βάζει φρενάρει τα πρόστιμα και τις ποινές αφού δεν έχει ακόμη αυξηθεί ο διαθέσιμος αριθμός προσωπικών γιατρών ώστε να γίνουν οι εγγραφές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 4.836.968 πολίτες έχουν εγγραφεί μέχρι τώρα ενώ το σύνολο των προσωπικών γιατρών είναι 3.397, εκ των οποίων οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι μόλις 1.159.

Όπως αναφέρει η απόφαση:

Τροποποιούμε την υπό στοιχεία Γ1α/Γ.Π.οικ.35161/16-06-2022 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας

«Α) Καθορισμός και εξειδίκευση κινήτρων για την ενθάρρυνση εγγραφής των πολιτών σε Προσωπικό Ιατρό.

Β) Καθορισμός και εξειδίκευση συνεπειών (“αντικινήτρων”) για τη μη εγγραφή των πολιτών σε προσωπικό ιατρό.

Γ) Καθορισμός και εξειδίκευση κινήτρων για την τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών.

Δ) Καθορισμός και εξειδίκευση συνεπειών (“αντικινήτρων”) για την τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών.» (Β’3020), όπως τροποποιήθηκε με τις υπό στοιχεία Γ1α/Γ.Π.οικ.53768/22-09-2022 όμοια απόφαση (Β’ 5026) και Γ1α/Γ.Π.οικ.69012/12.12.2022 (Β’ 6300) όμοιες αποφάσεις, μόνο ως προς τον χρόνο έναρξης του συστήματος συνεπειών (“αντικινήτρων”) για τη μη εγγραφή των πολιτών σε Προσωπικό Ιατρό των σημείων ΙΒα) και ΙΒβ) της τροποποιούμενης απόφασης, ο οποίος χρόνος έναρξης μετατίθεται εκ νέου από την 01η.04.2023 για την 01η.10.2023.

Τι αναφέρει ο νόμος για τις ποινές και τα πρόστιμα

Οι ποινές που έχουν ψηφιστεί με τον Νόμο για τον προσωπικό γιατρό προβλέπουν πως όσοι δεν έχουν προσωπικό γιατρό, θα επιβαρύνονται με πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους, στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές.

Μάλιστα σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, από τις αρχές του 2023 θα έπρεπε τα παραπάνω πρόστιμα, να προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10% επιπλέον.

Δείτε επίσης