Υγεία

Φάρμακα –εμβόλια: Εγκρίθηκαν από την Ευρωπαική Επιτροπή του ΕΜΑ 9 νέα φάρμακα

Ποιες σοβαρές παθήσεις αφορούν

Νέα φάρμακα, Έγκριση, Παθήσεις, Εμβόλιο, Ευρωπαική Επιτροπή,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στην έγκριση οκτώ νέων φαρμάκων και ενός εμβολίου για την αντιμετώπιση σοβαρότατων παθήσεων όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, ενέκρινε η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Η θετική γνωμοδότηση από την αρμόδια επιτροπή του ΕΜΑ αφορά φάρμακα για την πολλαπλή σκλήρυνση, την ελκώδη κολίτιδα, το ανθεκτικό οίδημα και άλλες παθήσεις, καθώς και για το εμβόλιο Bimervax για τον κορωνοιό που προορίζεται για εφήβους και νέους από 16 ετών και άνω και τα οποία έχουν κάνει ήδη εμβόλια mrna.

Τα φάρμακα για τα οποία δόθηκε το πράσινο φως να τεθούν στην Ευρωπαική φαρμακευτική αγορά καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα παθήσεων.

Το πρώτο είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που λέγεται ουμπλιτουξιμάμπη (ublituximab). Αυτό προορίζεται για την αντιμετώπιση της υποτροπιάζουσας πολλαπλής σκλήρυνσης (σκλήρυνση κατά πλάκας).

Να αναφέρουμε ότι η νόσος προσβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, καταστρέφοντας το προστατευτικό «περίβλημα» (μυελίνη ουσία) των νεύρων και τα ίδια τα νεύρα.

Ποια είναι τα φάρμακα που έλαβαν έγκριση από τον ΕΜΑ

Την ίδια στιγμή θετική γνωμοδότηση έλαβε και η μιρικιζουμάμπη (mirikizumab), για την θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ελκώδους κολίτιδας η οποία ως γνωστόν είναι μια φλεγμονή στο παχύ έντερο, που προκαλεί εξελκώσεις (πληγές) και αιμορραγία.

Επίσης έγκριση έλαβε ένα φάρμακο που αφορά θεραπείες για νόσους παιδιών.

Ονομάζεται θειοθειϊκό νάτριο (sodium thiosulfate) και χορηγείται για την προστασία από την ωτοτοξικότητα η οποία προκαλεί πρόβλημα στην ανάπτυξη της ακοής ή σορροπίας λόγω φαρμακευτικής αγωγής.

Η αγωγή είναι η σισπλατίνη, μία χημειοθεραπεία που χορηγείται για ποικίλες μορφές καρκίνου.

Το θειοθειϊκό νάτριο έλαβε θετική γνωμοδότηση για χορήγηση σε παιδιά ηλικίας 1 μηνός έως 18 ετών. Τα παιδιά πρέπει να έχουν τοπικούς, μη-μεταστατικούς, συμπαγείς όγκους.

Πάντως οι γνωμοδοτήσεις της CHMP για τα φάρμακα δεν είναι δεσμευτικές ωστόσο αποστέλλονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική απόφαση, που συνήθως εκδίδεται εντός διμήνου.

Άλλα φάρμακα που έλαβαν θετική γνωμοδότηση

Η αρμόδια επιτροπή εκτίμησε ότι πρέπει να εγκριθεί και η εκουλιζουμάμπη (eculizumab). Είναι ένα βιο-ομοειδές φάρμακο για τη θεραπεία της παροξυσμικής, νυκτερινής αιμοσφαιρινουρίας.

Πρόκειται για μία σπάνια διαταραχή, η οποία οδηγεί σε πρόωρη καταστροφή και διαταραγμένη παραγωγή των αιμοσφαιρίων. Τα αιμοσφαίρια είναι τα κύτταρα του αίματος.

Θετική γνωμοδότηση δόθηκε επίσης στην σπειρονολακτόνη (spironolactone) για την αντιμετώπιση του ανθεκτικού οιδήματος. Το οίδημα (πρήξιμο) αυτό δεν ανταποκρίνεται στα διουρητικά και στη μείωση της κατανάλωσης άλατος.

Παράλληλα δόθηκε θετική γνωμοδότηση για ένα γενόσημο φάρμακο της ετεξιλικής δαβιγατράνης (dabigatran etexilate) και λαμβάνεται για την πρόληψη της φλεβικής θρομβοεμβολής

Ακόμη το δεύτερο είναι γενόσημο της λακοσαμίδης (lacosamide) που χορηγείται για τη θεραπεία της επιληψίας.

Τέλος το τρίτο είναι το γενόσημο της σουγκαμμαντέξης (sugammadex). Το φάρμακο αυτό χορηγείται για την αντιστροφή του νευρομυϊκού αποκλεισμού από τα φάρμακα ροκουρόνιο ή βεκουρόνιο.

Δείτε επίσης