Υγεία

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Οι 8 αλλαγές σε Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ

Το πλάνο του υπουργείου μετά τις εκλογές αλλά με υλοποίηση μέχρι τέλη του 2023

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Υπουργείο υγείας, Αλλαγές, ΤΟΜΥ, Κέντρα υγείας,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σειρά ενισχυτικών μέτρων που θα αλλάξουν ριζικά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, σχεδιάζει το υπουργείο υγείας να εφαρμόσει μετά τις εκλογές της 21ης Μαίου, με στόχο την ενδυνάμωση των πρωτοβάθμιων δομών αλλά και την αποσυμφόρηση της δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Οι αλλαγές αυτές αφορούν την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με προσωπικό που αποτελεί την αχίλλειος πτέρνα τόσο στα κέντρα υγείας όσο και στα νοσοκομεία, την δημιουργία νέων Τοπικών Μονάδων Υγείας και την στελέχωση αυτών με γιατρούς και νοσηλευτές, την κατ’ οίκο νοσηλεία σε ασθενείς που είναι σε απομακρυσμένες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές, αλλά και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών αυτών.

Όλα όσα σχεδιάζει το υπουργείο υγείας για το 2023 θα τα υλοποιήσει με χρηματοδότηση και από το Ταμεία Ανάκαμψης.

Ποια είναι τα οκτώ μέτρα για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

-Ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των δομών ΠΦΥ.

-Ενίσχυση δικτύου της ΠΦΥ με τη διατήρηση και ενεργοποίηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε νησιωτικές και ορεινές απομακρυσμένες περιοχές.

-Έναρξη στην κατ’ οίκον νοσηλείας σε Μονάδες και φορείς της ΠΦΥ για παροχή υπηρεσιών και φροντίδας υγείας στην οικία σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και ηλικιωμένους.

Λειτουργία κινητών μονάδων και ομάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΚΟΜΥ) για παροχή υπηρεσιών και φροντίδας υγείας σε πολίτες που διαμένουν σε νησιωτικές και ορεινές απομονωμένες περιοχές.

Προσέλκυση των ασθενών με χρόνιες παθήσεις στις υπηρεσίες της ΠΦΥ με ταυτόχρονη ανάπτυξη υπηρεσιών για τη διαχείρισή τους 80%.

Ψηφιοποίηση συστήματος ΠΦΥ με συμπλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας.

Ένας στόχος που θα πρέπει να υλοποιηθεί πλήρως μέχρι το 4ο τρίμηνο του 2023, αλλά λόγω των προβλημάτων πουν παρουσιάζει ο «προσωπικός γιατρός» με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει η υλοποίηση του.

-Διασύνδεση ψηφιακή του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας με τις υπηρεσίες υγείας και συμπλήρωση του με εξετάσεις αιματολογικές, βιοχημικές και απεικονιστικές για την παρακολούθηση της υγείας του.

Τέλος ολοκληρωμένη ψηφιοποίηση της λειτουργίας των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς.

Δείτε επίσης