Υγεία

Ο υπουργός υγείας στηρίζει γιατρούς και ΕΟΜ μετά τους υπαινιγμούς Κούγια για εμπόριο οργάνων

Τι ανάρτησε στο Twitter - Απάντηση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων στον δικηγόρο της Ρούλας Πισπιρίγκου

ΕΟΜ, Κούγιας, Πισπιρίγκου, Πλεύρης,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την αντίδραση του υπουργού υγείας Θάνου Πλεύρη, προκάλεσαν για μια ακόμη φορά οι δηλώσεις και οι υπαινιγμοί του δικηγόρου Αλέξη Κούγια, στην δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου που κατηγορείται για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας.

Την ίδια στιγμή και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων απαντά στον δικηγόρο της Ρούλας Πισπιρίγκου κάνοντας λόγο για "ανοίκεια επίθεση με αβάσιμα επιχειρήματα. Δεν έχει επαρκή ενημέρωση", γράφει χαρακτηριστικά ο ΕΟΜ.

Κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, κλήθηκε να καταθέσει ο γιατρός εντατικολόγος της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, Ανδρέας Ηλιάδης, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που βρέθηκε στο δωμάτιο όταν η μικρή Τζωρτζίνα υπέστη επεισόδιο, ενώ την είχε παρακολουθήσει και το προηγούμενο διάστημα, όπως και τα άλλα δύο μικρότερα κοριτσάκια της οικογένειας Δασκαλάκη.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου εξετάζοντας τον γιατρό άφησε αιχμές κατά του εντατικολόγου περί μεταμοσχεύσεις οργάνων. Ανέφερε μάλιστα ο Αλέξης Κούγιας ότι ο γιατρός στέλνει όργανα για μεταμοσχεύσεις.

Η απάντηση του γιατρού Ανδρέα Ηλιάδη ήταν ότι δεν είναι κούριερ για να μεταφέρει όργανα.

Η ανάρτηση του Υπουργού Υγείας και η στήριξη του στους γιατρούς του ΕΟΜ

Με ανάρτηση του στο twitter, ο Θάνος Πλεύρης εξέφρασε την στήριξη στους γιατρούς και στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων μετά τους υπαινιγμούς Κούγια στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για εμπόριο οργάνων.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μετά τους υπαινιγμούς του ποινικολόγου Αλέξη Κούγια για εμπόριο οργάνων, κατά τη διάρκεια της πολύκροτης δίκης, ξεκαθαρίζει ότι οι «μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας γίνονται με ασφάλεια και σώζουν ζωές συνανθρώπων μας».

Ο υπουργός Υγείας αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Οι μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας γίνονται με ασφάλεια και σώζουν ζωές συνανθρώπων μας. Ο ΕΟΜ και οι γιατροί που συνδράμουν σε αυτές επιτελούν τεράστιο κοινωνικό έργο. Εξυπακούεται ότι τους στηρίζουμε και στο έργο τους και στην προάσπιση της τιμής τους με κάθε έννομο μέσο.

Δίκη Πισπιρίγκου: Ο «καυτός» διάλογος Κούγια - Ηλιάδη

Πιο αναλυτικά, ο επίμαχος διάλογος μεταξύ του Αλέξη Κούγια και του Ανδρέα Ηλιάδη έχει ως εξής:

Κούγιας: Φημίζεστε ότι στέλνετε όργανα για μεταμοσχεύσεις. Είναι αλήθεια;

Μάρτυρας: Ο Ηλιάδης δεν έχει κούριερ για να μεταφέρει όργανα. Είμαι περήφανος όμως που είμαι συντονιστής μεταμοσχεύσεων. Είναι προσβολή όσα είπε ο συνήγορος και απαιτώ να ανακαλέσετε! Είμαι μέλος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Προσβάλλετε τους ανθρώπους που δώρισαν όργανα!

Πρόεδρος: Μη γελάτε.

Κούγιας: Δεν απαγορεύεται. Ειδικά όταν μιλάμε για αυτόν το γιατρό.

Κούγιας: Φημίζεστε παγκοσμίως κι έχετε σχέση με νοσοκομεία του εξωτερικού που στέλνετε όργανα παιδιών για μεταμόσχευση και στην Ελλάδα κρατάτε μόνο τα μάτια για τους φτωχούς ανθρώπους;

Μάρτυρας: Η ερώτηση είναι εκτός πραγματικότητας. Αυτά είναι στη σφαίρα της φαντασίας. Εκτός σύμπαντος.

Κούγιας: Πόσες φορές έχετε πείσει γονείς παιδιών να δωρίσουν όργανα και που έχουν πάει;

Μάρτυρας: Ο μόνος υπεύθυνος είναι ο ΕΟΜ. Όταν επανέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος εμείς προτείνουμε τη δωρεά που είναι πολύπλοκη.

Προέδρος: Πόσες φορές;

Μάρτυρας: Μπορεί και τρεις στο εξωτερικό. Στο σύνολο 14.

Κούγιας: Τελευταία φορά ποια ήταν;

Μάρτυρας: Το τελευταίο παιδί ήταν η Ειρηνη, κάποιων μηνών. Το προηγούμενο ήταν ένα παιδάκι από καρδιακή ανακοπή, ο Θωμάς από τα Γρεβενά.

«Η θέση της κ. Πισπιρίγκου είναι ότι είναι ένα γιατρός που σε όλη του την κατάθεση προσπάθησε σκοπίμως να μιλήσει για τη Μαλένα και την Ίριδα. Οι ερωτήσεις έχουν άμεση σχέση για το τι συνέβη στην εντατική του Ρίο» εξήγησε ο Αλέξης Κούγιας ο οποίος υπέβαλλε και αίτημα να εξεταστούν από το δικαστήριο συγκεκριμένοι μάρτυρες κατόπιν όσων είπε ο κ. Ηλιάδης.

Απάντηση του ΕΟΜ στον Αλέξη Κούγια: «Ανοίκεια επίθεση με αβάσιμα επιχειρήματα! Δεν έχει επαρκή ενημέρωση!»

Τη στήριξή του στον Εντατικολόγο της ΜΕΘ του Ρίου Ανδρέα Ηλιάδη, εκφράζει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), απέναντι στις έμμεσες κατηγορίες του Αλέξη Κούγια για "εμπόριο οργάνων".

Τα μέλη του ΕΟΜ εκφράζουν την «έκπληξή τους» από τα όσα διαδραματίστηκαν σήμερα στο πλαίσιο ακροαματικής διαδικασίας πολύκροτης δίκης Πισπιρίγκου, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορουμένης Αλέξης Κούγιας, κατηγόρησε «εμμέσως» τον εξεταζόμενο μάρτυρα και Δ/ντη της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου του Ρίου, Ανδρέα Ηλιάδη, για εμπόριο οργάνων στο εξωτερικό.

«Πλήττεται βάναυσα η διαδικασία της Δωρεάς Οργάνων καθώς και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό που εμπλέκεται σε αυτή», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του ΕΟΜ, καθώς όπως λένε, ο κ. Ανδρέας Ηλιάδης, χαρακτηρίστηκε, από συνήγορο υπεράσπισης, ως «διακινητής οργάνων προς μεταμόσχευση» σε χώρα του εξωτερικού.

Ο ΕΟΜ υποστηρίζει πως ο Αλέξης Κούγιας δεν έχει επαρκή ενημέρωση σε σχέση με τη δωρεά οργάνων και τη διαδικασία της μεταμόσχευσης και δηλώνει την πλήρη στήριξή του στον γιατρό, ο οποίος «χαίρει της εκτίμησης και του σεβασμού όλης της ιατρικής κοινότητας:

«Ο κ. Ηλιάδης χαίρει του απόλυτου σεβασμού και της εκτίμησης τόσο της ιατρικής μεταμοσχευτικής κοινότητας της χώρας, όσο των ίδιων των οικογενειών των παιδιών που έγιναν δωρητές οργάνων, ως ο ιατρός που πρόσφερε μια ανακουφιστική διέξοδο στην απώλεια του παιδιού τους», αναφέρει ο ΕΟΜ.

Τα μέλη του ΕΟΜ συνεχίζουν στην ανακοίνωση:

Προφανώς ο συνήγορος δεν έχει επαρκή ενημέρωση και δεν γνωρίζει ότι στις αποφάσεις και στις διαδικασίες της δωρεάς οργάνων εμπλέκονται δεκάδες ιατροί, τόσο στην πιστοποίηση του εγκεφαλικού θανάτου του δότη, όσο και στην αφαίρεση και μεταμόσχευση των οργάνων.

Επιπρόσθετα, ο συνήγορος υπεράσπισης δεν γνωρίζει ότι η προσφορά των οργάνων, μετά την πιστοποίηση του εγκεφαλικού θανάτου και την απαραίτητη συναίνεση της οικογένειας του δότη, συντονίζεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και μόνο.

Ο ΕΟΜ προσφέρει, βάσει αυστηρών κανόνων και πρωτοκόλλων, τα όργανα σε μεταμοσχευτικές μονάδες της χώρας μας ή στην Ιταλία, με την οποία η χώρα μας διατηρεί διακρατική συνεργασία, κυρίως για παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις οργάνων, που δεν πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Δεκάδες παιδιά από την Ελλάδα έχουν μεταμοσχευτεί στην Ιταλία με μοσχεύματα που προέρχονται από Έλληνες ή Ιταλούς δότες.

Ο ΕΟΜ, ως αρμόδιος φορέας για τη διασφάλιση των μεταμοσχεύσεων και τη διαχείριση κάθε δότη και κάθε προσφερόμενου οργάνου στην Ελλάδα, στέκεται στο πλευρό του κ. Ηλιάδη, όπως και κάθε ιατρού, που θεωρεί ότι το ιατρικό του καθήκον δεν σταματάει με την απώλεια ενός ασθενούς, αλλά συνεχίζεται και στη σωτηρία άλλων ανθρώπων.

Ο κ. Ηλιάδης χαίρει του απόλυτου σεβασμού και της εκτίμησης τόσο της ιατρικής μεταμοσχευτικής κοινότητας της χώρας, όσο των ίδιων των οικογενειών των παιδιών που έγιναν δωρητές οργάνων, ως ο ιατρός που πρόσφερε μια ανακουφιστική διέξοδο στην απώλεια του παιδιού τους.

Σήμερα, ο κ. Ηλιάδης και το προσωπικό της ΜΕΘ του Ρίο, όπως και η Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων, δέχονται μια ανοίκεια επίθεση με αβάσιμα επιχειρήματα που φαίνεται να εκπορεύονται από πλημμελή ενημέρωση και πιθανόν συνωμοσιολογία.

Σε μία χρονική περίοδο, που όλη η κοινωνία, όλη η ιατρική, η δημοσιογραφική κοινότητα και η πολιτική τάξη της χώρας, έχουν υποστηρίξει έμπρακτα τη Δωρεά Οργάνων και γίνονται ενέργειες που στοχεύουν να βγάλουν τη χώρα μας από το μεταμοσχευτικό τέλμα δεκαετιών, το οποίο στερεί στους Έλληνες πολίτες το δώρο της μεταμόσχευσης.

Ο ΕΟΜ καλεί τους λειτουργούς της δικαιοσύνης να προστατεύσουν τον θεσμό της Δωρεάς Οργάνων και τον μάρτυρα κατηγορίας από επιθέσεις αποπροσανατολισμού. Η αναστολή των πρωτοβουλιών από τους ιατρούς των ΜΕΘ, αναφορικά με την εκκίνηση των διαδικασιών δωρεάς θα κοστίσει άμεσα σε ζωές ασθενών.

Δείτε επίσης