Καμπανάκι κινδύνου στο υπουργείο υγείας: Τελειώνουν τα αποθέματα της κλασικής ηπαρίνης τον Μάιο
Η επιστολή της μοναδικής πολυεθνικής εταιρείας που την διαχειρίζεται στην Ελλάδα στον ΕΟΦ και το υπουργείο

Τον σοβαρότατο κίνδυνο να ξεμείνουν οι υγειονομικές μονάδες της χώρας από την κλασική ηπαρίνη που χρησιμοποιείται σε χειρουργεία, νεφροπαθείς, για θρομβοπροφύλαξη και για πνευμονική εμβολή, εφιστά η μοναδική πολυεθνική εταιρεία που διαχειρίζεται το πολύτιμο αυτό ενέσιμο φάρμακο στην Ελλάδα.
Με επιστολή της η εν λόγω εταιρεία, προς το υπουργείο υγείας αλλά και τον ΕΟΦ από τον περασμένο Μάρτιο, τονίζει ότι τα αποθέματα της κλασική ηπαρίνης τελειώνουν και αν δεν γίνει άμεσα διευθέτηση του θέματος ο κίνδυνος να μην υπάρχει ούτε για δείγμα του ενέσιμου φαρμάκου, στα μέσα του επόμενου μήνα, του Μαίου, είναι υπαρκτός και πολύ πιθανός.
Με τον κίνδυνο να τελειώσουν τα αποθέματα της ηπαρίνης οι νεφροπαθείς δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους οι οποίοι με την σειρά τους ήρθαν σε επαφή με το υπουργείο υγείας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από το υπουργείο υγείας το θέμα των ηπαρινών θα λυθεί άμεσα –μετά το Πάσχα- και η δαπάνη θα είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του 2022.
Παράλληλα για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο ΙΦΕΤ ο οποίος αναζητά ποσότητες ηπαρίνης σε χώρες του εξωτερικού, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί κάποια απόφαση από τον αρμόδιο φορέα και βασικό μέτοχό του τον ΕΟΦ για έκτακτη εισαγωγή.
Τι αναφέρει η πολυεθνική εταιρεία για τα μειωμένα αποθέματα ηπαρίνης
Με επιστολή της η πολυεθνική εταιρεία που διαχειρίζεται την ηπαρίνη, υποστηρίζει ότι από πλευράς του υπουργείου υγείας δεν έχει τηρηθεί ακόμη η δέσμευση ότι θα δημιουργηθεί κλειστός προϋπολογισμός.
Για το 2022 -από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022- το ύψος του προϋπολογισμού ανήλθε σε σε 43.000.000 ευρώ για τις ποσότητες που διατέθηκαν από τα ιδιωτικά φαρμακεία και αποζημιώνονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Επίσης ορίστηκε για τις ποσότητες που διατέθηκαν από τα δημόσια νοσοκομεία, το ποσό των 12.600.000 ευρώ, ενώ για τις ποσότητες που διατέθηκαν από το Γ.Ν.Θ. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», σε 400.000 ευρώ.
Σε ότι αφορά τη χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη, δεν υπάρχει όπως φαίνεται μέχρι στιγμής πρόβλημα στην προμήθεια της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μηνιαίες ανάγκες της χώρας σε κλασική ηπαρίνη (διάρκεια ζωής 4 ώρες) είναι 10.000 κουτιά και χρησιμοποιείται στα χειρουργεία και στους νεφροπαθείς, ενώ σε ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους (διάρκεια ζωής 24 ωρών) είναι εκατοντάδες χιλιάδες -χρησιμοποιείται και από αιμοκαθαρόμενους- και χορηγείται ως θρομβοπροφύλαξη.