Υγεία

FDA: Σύσταση για 2η ενισχυτική δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό στις ομάδες υψηλού κινδύνου

Ποιες οδηγίες δόθηκαν και τι έδειξε μελέτη για το δισθενές εμβόλιο

Κορωνοιός, Εμβόλια, Ενισχυτική δόση, Αναμνηστική δόση, FDA,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Παρά την ύφεση της πανδημίας του κορωνοϊού παγκοσμίως, οι επιστήμονες συνιστούν την πραγματοποίηση ενισχυτικού εμβολίου για τον covid, σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες που ονομάζονται υψηλού κινδύνου, με τον FDA, να δίνει τις σχετικές οδηγίες υπό μορφή σύστασης και όχι υποχρεωτικότητας.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ο FDA, με σημερινή του ανακοίνωση, τονίζει την ανάγκη – σύσταση χορήγησης της 2ης ενισχυτικής δόσης δισθενούς εμβολίου σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, για την προστασία τους από τις υποπαραλλαγές της Όμικρον, όπως είναι ο Κένταυρος, ο Όρθρος, η Κράκεν, αλλά και ο Αρκτούρος.

Άτομα τα οποία είναι άνω των 65 ετών με προβλήματα υγείας ή και χωρίς, αλλά και ανοσοκατασταλμένοι άνθρωποι, δηλαδή πάσχουν από σοβαρές παθήσεις όπως διάφορα είδη καρκίνων, θα πρέπει να εμβολιάζονται για να προστατευθούν από τον κορωνοιό.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η επικαιροποιημένη δισθενής αναμνηστική δόση του εμβολίου COVID-19 στοχεύει τόσο το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2 όσο και τις υποπαραλλαγές Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5 (Pfizer/BioNTech και Moderna).

Μια υποπαραλλαγή της Όμικρον, η XBB.1.5, αντιπροσωπεύει σχεδόν το 80% των περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Μια νεότερη υποπαραλλαγή, η XBB.1.6 ή «Αρκτούρος», εξαπλώνεται γρήγορα στην Ινδία, και ευθύνεται για περίπου το 7% των περιπτώσεων στις ΗΠΑ.

Τι αναφέρει ο FDA για την χρησιμότητα του εμβολίου στις ομάδες υψηλού κινδύνου

Σύμφωνα με τα όσα τονίζει η ανακοίνωση του FDA η σύσταση για ενισχυτική δόση εμβολίου κατά του κορωνοιού αποσκοπεί στην ενίσχυση της προστασίας από τη σοβαρή νόσο των πιο ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων ακόμα και σε περιόδους ύφεσης της πανδημίας για το σύνολο του πληθυσμού. Αναμένεται εντός της εβδομάδας και η σχετική οδηγία από τα CDC.

Δεν πρόκειται για μια υποχρεωτική οδηγία εμβολιασμού, αλλά για δυνατότητα εμβολιασμού με μια δεύτερη αναμνηστική δόση για όσους πολίτες το επιθυμούν.

Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας θα μπορούν να λάβουν τη δεύτερη δόση του επικαιροποιημένου δισθενούς εμβολίου τέσσερις μήνες μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου έναντι του στελέχους Όμικρον, ενώ τα ανοσοκατασταλμένα θα μπορούν έπειτα από συνεννόηση με τον γιατρό τους να προχωρούν σε εμβολιασμό δύο μήνες μετά την πρώτη ενισχυτική δόση.

Τι έδειξε πρόσφατη έρευνα για την προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου

Σε πρόσφατη μελέτη από το Ισραήλ η οποία δημοσιοποιήθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet Infectious Diseases καταδείχθηκαν τα αποτελέσματα της δισθενούς αναμνηστικής δόσης της Pfizer-BioNTech σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Όσοι έλαβαν την αναμνηστική δόση είχαν κατά 72% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας λόγω COVID-19 και κατά 68% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου λόγω COVID-19, συγκριτικά με όσους δεν έλαβαν την αναμνηστική δόση του δισθενούς εμβολίου.

Σε ότι αφορά τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούν να λάβουν την πρόσθετη δόση δύο μήνες μετά τη λήψη της πρώτης δισθενούς δόσης του εμβολίου. Στη συνέχεια, θα μπορούν να λαμβάνουν αναμνηστικές δόσεις σε μεσοδιαστήματα που αποφασίζουν οι γιατροί τους.

Για τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών ηλικίας από έξι μηνών έως τεσσάρων ετών με αναμνηστικές δόσεις, τα οποία βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, αυτός θα εξαρτηθεί από τον προηγούμενο εμβολιαστικό πρόγραμμα που έχουν ακολουθήσει.

Προς ετήσιο εμβολιασμό

Επιπλέον, ο FDA απέσυρε τα αρχικά εμβόλια mRNA — τα οποία ονομάζονταν μονοδύναμα επειδή στόχευαν μόνο τον αρχικό ιό. Εφεξής όποιος εμβολιάζεται θα λαμβάνει μόνο το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Απώτερος σκοπός είναι η μετάβαση σε ετήσιο εμβολιαστικό πρόγραμμα μια φορά κάθε φθινόπωρο, κατά αντιστοιχία με το εμβολιαστικό πρόγραμμα για τη γρίπη. Αυτό το απλοποιημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα μπορεί να ενθαρρύνει περισσότερους πολίτες να εμβολιαστούν.

Δείτε επίσης