Υγεία

Μακραίνει και πάλι η λίστα με τα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη

Τι καταγγέλλει για τους γιατρούς ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Φάρμακα, Ελλείψεις, ΕΟΦ, Λίστα, Σακχαρώδης διαβήτης, Αντιυπερτασικά,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Νέο καμπανάκι κινδύνου από τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας καθώς οι ελλείψεις σε φάρμακα όχι απλά υπάρχει αλλά και διευρύνεται, με αποτέλεσμα αρκετά σκευάσματα να αποτελούν είδος πολυτελείας για τους χιλιάδες ασθενείς που τα αναζητούν από φαρμακείο σε φαρμακείο.

Την ίδια στιγμή ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, καταγγέλλει τους γιατρούς για εξαπάτηση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, καθώς συνταγογραφούν συγκεκριμένο φάρμακο του διαβήτη σε ασθενείς που επιθυμούν να χάσουν κιλά.

Η κατάσταση στον χώρο του φαρμάκου, εξακολουθεί να προκαλεί έντονη ανησυχία αφού παρά την απαγόρευση των εξαγωγών, οι ελλείψεις αυξάνονται με τα σκευάσματα σε μακροχρόνια έλλειψη από 215 που ήταν να έχουν ανέλθει πλέον στα 235.

Ειδικά τα σκευάσματα για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, έχουν εξαφανιστεί σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ενώ σε σοβαρή έλλειψη είναι φάρμακα για τις αναπνευστικές παθήσεις, τις θρομβώσεις, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά αλλά και σκευάσματα παρακεταμόλης.

Ποια σκευάσματα είναι σε έλλειψη και γιατί μακραίνει η λίστα

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς οι ελλείψεις των φαρμάκων που κορυφώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο όπου δεν έβρισκε κάποιος ούτε παιδικό αντιπυρετικό σιρόπι, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις παράλληλες εξαγωγές που πραγματοποιούν οι φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακαποθήκες της χώρα μας αλλά και η κατάργηση παραγωγής σκευασμάτων φθηνών στην αγορά τους από τους πολίτες.

Ως λύση πριν από τρεις μήνες είχε προταθεί η συνταγογράφηση γενόσημων φαρμάκων, κάτι το οποίο φαίνεται να έχουν πλέον αποδεχθεί και οι ασθενείς που σπεύδουν στα φαρμακεία για να προμηθευτούν τα φάρμακα που τους έχει γράψει ο γιατρός τους.

Η λίστα του ΕΟΦ «Μακροχρόνιες – Σημαντικές Ελλείψεις Φαρμάκων», περιλαμβάνει πλέον 139 σκευάσματα (έναντι των 133 προ δύο μηνών).

Τα 70 από αυτά, είναι ευρείας κατανάλωσης και απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων (φάρμακα κοινότητας), τα 11 είναι νοσοκομειακά και τα 2 είναι εμβόλια.

Στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνονται, επίσης, και 56 φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία εισάγονται στη χώρα κατ’ εξαίρεση μέσω του μηχανισμού εισαγωγής φαρμάκων του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Σε δεύτερο κατάλογο του ΕΟΦ, με τα σκευάσματα των οποίων η παραγωγή και διακίνησή τους έχει διακοπεί εντελώς, περιλαμβάνονται 96 φάρμακα (έναντι 82 στον προηγούμενο κατάλογο), εκ των οποίων τα 74 είναι φάρμακα που διακινούνται μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων (φάρμακα κοινότητας), τα 19 νοσοκομειακά και τα 3 εμβόλια.

Την ίδια στιγμή, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κατήγγειλε και τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων για τον έλεγχο του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Με ανακοίνωσή του κατηγόρησε τους γιατρούς πως εξαπατούν το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, δηλώνοντας ως "διαβητικούς" άτομα που δεν είναι ασθενείς, προκειμένου να λάβουν "αδυνατιστικά" φάρμακα, με μειωμένη συμμετοχή 10%, με σκοπό τον "έλεγχο του βάρους".

Δείτε επίσης