Υγεία

Πλεύρης: Το ΕΣΥ θα είναι δωρεάν, παρά την μετατροπή του σε ΝΠΙΔ

Ράντζα, Φάρμακα, στην ατζέντα της ομιλίας του υπουργού υγείας στο Forum στους Δελφούς

Θάνος Πλεύρης, Φόρουμ, Οικονομικό, Δελφοί, ΕΣΥ, ΝΠΙΔ, Ράντζα, Φάρμακα, Νοσοκομεία,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μια μέρα μετά την χθεσινή ανακοίνωση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την υγεία για την επόμενη τετραετία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει προσλήψεις 10 χιλιάδων υγειονομικών αλλά και τις προτάσεις του για την εξαφάνιση των ράντζων, ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε στο καθεστώς λειτουργίας του ΕΣΥ.

Ο Θάνος Πλεύρης σήμερα από το τους Δελφούς όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το εξέλιξη στους το Delphi Economic Forum, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις προθέσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τον χώρο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, διευκρινίζοντας ότι το ΕΣΥ θα παρέχεται δωρεάν στους πολίτες, παρά την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να τα μετατρέψει σε ΝΠΙΔ.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας το βασικό επιχείρημα πρέπει να είναι ότι τα νοσοκομεία πρέπει να είναι ΝΠΙΔ με μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο κάτι που σημαίνει, διοικήσεις με τεχνοκρατικά στοιχεία, ευκαιρίες στα νοσοκομεία να μπορούν να ξεφεύγουν από το Δημόσιο, λογιστικά, σε κάποιες πράξεις, ενώ οι υπηρεσίες για τον πολίτη θα συνεχίσουν να είναι δωρεάν.

Σε ότι αφορά τα ράντζα στα νοσοκομεία που κατακλύζουν τα ΤΕΠ των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του λεκανοπεδίου Αττικής αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εφημερίας ο κ. Πλεύρης είπε: «Κατακριθήκαμε για ιδιωτικοποίηση διότι επιλέξαμε επικουρικές δομές από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την μείωση των ράντζων».

Τα σοβαρά προβλήματα στα νοσοκομεία και οι πολύωρες αναμονές

Στην ομιλία του ο υπουργός υγείας αναφέρθηκε, στα μεγάλα προβλήματα του ΕΣΥ που είναι τα ΤΕΠ και στις πολύωρες αναμονές, σε πράξη που εμπεριέχουν την απουσία της οργανωμένης ΠΦΥ.

Όπως είπε, τα χρόνια της πανδημίας όλες οι τακτικές πράξεις πέσανε κάτω του 50% και είναι λογικό να υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα προσαρμογής.

Σε ότι αφορά τα φάρμακα και για την πολιτική που ακολουθήθηκε ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι ακολουθήθηκε η πιο σκληρή πολιτική που υπήρξε ποτέ στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων, με 920 εκατ. κλειστούς προϋπολογισμούς και 400 εκατ. εκπτώσεις. Προφανώς, πρόσθεσε, οι διαπραγματεύσεις είναι ένα όπλο, όπως και τα διαρθρωτικά μέτρα όπου ήδη έχει γίνει μια προσπάθεια.

Η φαρμακοβιομηχανία ζητά προβλεψιμότητα είπε ο υπουργός, και τόνισε ότι αυτή την τετραετία έχουν μπει οι βιάσεις για πιο ρεαλιστικούς, αυξημένους προϋπολογισμούς και διαρθρωτικά μέτρα.

Δείτε επίσης