Υγεία

Τέμπη- τραυματίες: Πλήρης κάλυψη του ΕΟΠΥΥ, όλων των δαπανών αποκατάστασης και στο εξωτερικό

Τι αναφέρει η νομοθετική ρύθμιση

Τέμπη, Τραυματίες, ΕΟΠΥΥ, Κάλυψη, Δαπάνες, Νοσήλια,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την πλήρη κάλυψη όλων των εξόδων για την αποκατάσταση των τραυματιών από τη σύγκρουση των Τεμπών το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, που προκάλεσε τον θάνατο 57 ανθρώπων, ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ.

Η απόφαση λήφθηκε μετά την πρόσφατη νομοθετική διάταξη στις 27/04/23 και με σκοπό οι συγγενείς των δεκάδων τραυματιών του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών να μην επιβαρυνθούν οικονομικά.

Βάσει της νομοθετικής ρύθμισης ο ΕΟΠΥΥ θα «καλύψει πλήρως τις δαπάνες νοσηλείας και αποκατάστασης των τραυματιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023 σε υλικά και υπηρεσίες, σε όλες τις δομές Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, καθώς και τα έξοδα μετάβασής τους σε δομές αποκατάστασης του εξωτερικού, χωρίς οποιαδήποτε συμμετοχή αυτών», αναφέρει η σημερινή απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού.

Πλήρης κάλυψη των εξόδων νοσηλείας από τον ΕΟΠΥΥ για τους τραυματίες των Τεμπών

«Με αυτή την απόφαση του ο ΕΟΠΥΥ ανταποκρίνεται για άλλη μία φορά άμεσα, θέτοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και προσφέροντας στους πληγέντες τις απαραίτητες για την ανάρρωση και αποκατάστασή τους υπηρεσίες/παροχές χωρίς καμία επιβάρυνση μέσα από το δίκτυο των συμβεβλημένων παρόχων του», συνεχίζει ο ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα όπως αναφέρονται στις ρυθμίσεις ο ΕΟΠΥΥ ορίστηκε ως ο εκτελών την επεξεργασία του Εθνικού Μητρώου Εγκαυματιών από πάσης φύσεως αιτίες και του ανατέθηκε ο σχεδιασμός, η υλοποίηση, η διαδικασία της κατηγοριοποίησης και της κατά παρέκκλιση κάλυψης και διάθεσης παροχών στους εγκαυματίες (πάσης φύσεως φάρμακα, επουλωτικά/αναπλαστικά σκευάσματα, επιθέματα, ελαστικά, πιεστικά ενδύματα κ.α).

Με απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού στις 27/04/2023 καθορίστηκε ο τρόπος διάθεσης των απαραίτητων σκευασμάτων/προϊόντων για την ανάρρωση και επούλωση των εγκαυματιών, προσφέροντάς τους, τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα διευρυμένο δίκτυο συμβεβλημένων παρόχων σε όλη την επικράτεια να λαμβάνουν πάσης φύσεως επουλωτικά/αναπλαστικά σκευάσματα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Την ανακοίνωση υπογράφει η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη.

Υπενθυμίζουμε ότι οι τραυματίες από την πολύνεκρη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, ξεπέρασαν τους 80, ωστόσο οι σοβαρά τραυματισμένοι είναι 20. Κάποιοι εξ αυτών παραμένουν-δύο μήνες μετά το δυστύχημα- σε νοσοκομεία της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης, καθώς έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα.

Δείτε επίσης