Τα «κουσούρια» που αφήνει ο Covid-19
Ακόμα και σε νέους και αθλητές, που νόσησαν, μπορεί να αφήσει πολύμηνα συμπτώματα

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»
Ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις για το ποιον θα μολύνει και, πολύ περισσότερο, για τον τρόπο που θα «χτυπήσει», το ανοσοποιητικό σύστημα κάθε ανθρώπου. Υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων, ειδικά με τις υποπαραλλαγές της «Όμικρον», που πέρασαν τον κορωνοϊό στο «πόδι» και δεν ταλαιπωρήθηκαν καθόλου.
Υπάρχουν όμως και άνθρωποι –ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου– που μέχρι και σήμερα μπαινοβγαίνουν στα ιδιωτικά ιατρεία και τα νοσοκομεία, αφού ανέπτυξαν συμπτώματα μακράς διαρκείας, τα γνωστά long Covid, τα οποία κρατάνε μέχρι και έναν χρόνο.
Εκείνο που δεν συναντάμε πολύ συχνά είναι τα προβλήματα που δημιουργεί ο κορωνοϊός σε νέους ανθρώπους και αθλητές, των οποίων η φυσική κατάσταση είναι άριστη και το ανοσοποιητικό τους πολύ ισχυρό. Μία τέτοια περίπτωση είναι και του Γερμανού ποδοσφαιριστή Καλέντ Νάρεϊ, του ΠΑΟΚ, ο οποίος στις αρχές του χρόνου κόλλησε κορωνοϊό. Παρότι ύστερα από περίπου μία εβδομάδα αρνητικοποιήθηκε, μην έχοντας σοβαρά συμπτώματα κατά τη νόσηση, και επέστρεψε στους αγώνες, προ ολίγων ημερών παρουσίασε ενοχλήσεις στο αναπνευστικό του και έπειτα από εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι ο κορωνοϊός τού είχε αφήσει μικροθρομβώσεις σε αγγεία του πνεύμονα.
Η περίπτωση του αθλητή, όπως και αρκετές άλλες, κάνουν τους γιατρούς, κυρίως καρδιολόγους, παθολόγους και πνευμονολόγους, να επαναλαμβάνουν στους πρώην νοσήσαντες την επιτακτική ανάγκη να υποβάλλονται σε σειρά εξετάσεων, με σκοπό να διαπιστωθεί αν ο ιός έχει προκαλέσει κάποιο πρόβλημα σε όργανο του ανθρώπου. Είτε έχει κάποια συμπτώματα μετά τη νόσηση είτε δεν έχει, ο πρώην ασθενής, μέσα σε διάστημα το αργότερο δύο μηνών, θα πρέπει να υποβληθεί σε πλήρη καρδιολογικό και πνευμονολογικό έλεγχο. Το αν ο ασθενής έχει εμβολιαστεί ή όχι, παίζει καταλυτικό ρόλο στα τυχόν συμπτώματα που θα εμφανιστούν στο άτομο που θα νοσήσει. Και αυτό, επειδή, όπως τονίζουν οι λοιμωξιολόγοι, το εμβόλιο βοηθά σημαντικά στη μείωση των συμπτωμάτων του κορωνοϊού.
Η οξεία λοίμωξη Covid-19 μπορεί να προκαλέσει μακρόχρονες επιπτώσεις στην υγεία, εβδομάδες ή και μήνες ύστερα από τη νόσηση. Tο post Covid ή long Covid σύνδρομο περιλαμβάνει συμπτώματα που διαρκούν πάνω από 4 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη. Τα πιο συχνά είναι: δύσπνοια με μειούμενη ικανότητα για άσκηση, επίμονος βήχας, αίσθημα παλμών της καρδιάς, πόνος στο στήθος, κόπωση ή εύκολη κούραση, πόνος στο στομάχι, πονοκέφαλος, προβλήματα ύπνου, πόνος στις αρθρώσεις ή στους μυς, διάρροια, ζάλη ή ορθοστατική υπόταση, εξάνθημα, αγευσία ή ανοσμία, αδυναμία σκέψης ή εστίασης, αϋπνία ή δύσκολος και ανήσυχος ύπνος, νευρολογικά προβλήματα.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το 10%-35% των ατόμων στις ηλικίες 18-49 ετών που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό Covid-19 παρουσιάζουν μακροχρόνια συμπτώματα, ενώ άνω των 70 ετών το ποσοστό μπορεί να αγγίξει το 85%. Οι γιατροί συνιστούν τη διενέργεια σειράς εξετάσεων προκειμένου να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο ο κορωνοϊός έχει «αφήσει» κάποια προβλήματα στον οργανισμό. Το post Covid check up περιλαμβάνει έναν πλήρη κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο. Ωστόσο, οι νεότερες οδηγίες αναφέρουν ότι ο κλινικός έλεγχος θα πρέπει να γίνεται ακόμη και σε άτομα τα οποία μολύνθηκαν από κορωνοϊό, χωρίς σοβαρά συμπτώματα.
Ύστερα από διάστημα περίπου ενός ή δύο μηνών από τη νόσηση, οι πρώην πάσχοντες θα πρέπει να προχωρούν σε εξετάσεις που αφορούν καρδιολογικό και πνευμονολογικό έλεγχο. Δηλαδή, λοιμωξιολογική - παθολογική εκτίμηση, ακτινογραφία θώρακος, Triplex καρδιάς, γενική αίματος, CRP, SGOT, SGPT, γGT, κρεατινίνη, νάτριο, κάλιο, φερριτίνη, T.S.H., D-Dimer, ενώ ανάλογα την ηλικία του ασθενή ή τα τυχόν υποκείμενα νοσήματα, ο γιατρός συνιστά εξειδικευμένες εξετάσεις.
Αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού
Παρά την παγκόσμια ύφεση της πανδημίας του κορωνοϊού, τα κρούσματα στη χώρα μας τις τελευταίες τρεις εβδομάδες συνεχίζουν την αυξητική τους τάση. Την ίδια στιγμή και η θετικότητα δείχνει να μεγαλώνει, προκαλώντας ανησυχία στους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι, ωστόσο, δεν καταγράφουν περισσότερες διασωληνώσεις ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία. Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης του ΕΟΔΥ, μέχρι και τις 20 Απριλίου οι θάνατοι αλλά και οι διασωληνώσεις δείχνουν σταθεροποίηση, με τάση μικρής μείωσης. Καταγράφηκαν 38 θάνατοι (5 κάθε ημέρα) και 57 διασωληνώσεις (69 ήταν την προτελευταία εβδομάδα). Την ίδια χρονική περίοδο ο κορωνοϊός, που συνεχίζει να μολύνει χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά στη χώρα μας, με τους ηλικιωμένους και τις ευάλωτες και ανοσοκατασταλμένες ομάδες να ταλαιπωρούνται και να κινδυνεύουν περισσότερο, στέλνει περισσότερα άτομα στα νοσοκομεία.
Το γεγονός ότι οι υποπαραλλαγές της «Όμικρον», η «Κράκεν», που έχει κυριαρχήσει, αλλά και ο «Κένταυρος», που ακολουθεί, είναι πιο μεταδοτικές σε σχέση με προηγούμενες μεταλλάξεις, έχει προκαλέσει μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η υπο-παραλλαγή ΧΒΒ.1.5, γνωστή και ως «Κράκεν», αποτελεί σήμερα την πιο συχνά εμφανιζόμενη στην Ελλάδα, με ποσοστό 40% στο σύνολο των δειγμάτων. Ακολουθούν η BQ.1, με ποσοστό 24%, η ΧΒΒ (20%) και η ΒΑ.2.75 ή «Κένταυρος», με ποσοστό 10%. Η παραλλαγή CH.1.1 ή «Όρθρος» κινείται σε μηδενικά επίπεδα. Την 13η εβδομάδα η υποπαραλλαγή BQ.1.1. ήταν η συχνότερη υποπαραλλαγή της ΒΑ.5 (76%), ενώ τη 14η εβδομάδα η συχνότερη υποπαραλλαγή της BA.2 ήταν η XBB.1.5 (85%), και ακολουθούσε η υποπαραλλαγή BA.2.75 (9%).