Υγεία

ΕΟΠΥΥ: Αποζημίωση θεραπειών ειδικής αγωγής σε παιδιά και εφήβους για φυσικοθεραπεία

Νέα δεδομένα και για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

ΕΟΠΥΥ, Φυσική αγωγή, Φυσικοθεραπείες, Ειδική αγωγή, Ηλικιωμένοι, Σύμβαση, Υπουργείο υγείας,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Δύο σημαντικά θέματα που αφορούν τα παιδιά, τους εφήβους αλλά και τους ηλικιωμένους, διευθετούνται με υπουργική ρύθμιση αλλά και με εγκύκλιο που εστάλη από τον ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα η εγκύκλιος που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ για τις αποζημιώσεις θεραπειών ειδικής αγωγής σε παιδιά και εφήβους από μη συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές, θα αποζημιώνονται κανονικά από τον οργανισμό.

Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε σημερινή εγκύκλιο της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας του Οργανισμού η οποία αντικαθιστά παλαιότερη διάταξη.

Με βάση πρόσφατο νόμο (5041/23), περί αποζημίωσης των φυσικοθεραπευτικών πράξεων παιδιών και εφήβων:

«Οι δαπάνες που αφορούν σε φυσικοθεραπευτικές πράξεις παιδιών και εφήβων του άρθρου 45 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), δύνανται να αποζημιώνονται απευθείας στους δικαιούχους ασφαλισμένους, εφόσον εκτελούνται από μη συμβεβλημένους παρόχους του ΕΟΠΥΥ και μέχρι τη σύναψη των σχετικών συμβάσεων.

Μετά τα παραπάνω οριζόμενα, παρακαλούνται οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού για την εφαρμογή τους, δηλαδή την αποζημίωση φυσικοθεραπευτικών πράξεων ειδικής αγωγής σε παιδιά και εφήβους που εμπίπτουν στο άρθρο 45 του ΕΚΠΥ, ακόμη και εάν στην περιοχή ευθύνης αυτών υπάρχει συμβεβλημένος φυσικοθεραπευτής.

Όταν το δίκτυο των συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών ειδικής αγωγής θα είναι επαρκές, θα ακολουθήσει επικαιροποιημένη ειδική ενημέρωση».

Η συγκεκριμένη διάταξη ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσής της, δηλαδή από τις 8 Απριλίου 2023.

Στο γηροκομείο με τον ΕΟΠΥΥ – Τι προβλέπει η ρύθμιση Πλεύρη

Την ίδια στιγμή, με σχετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο υγείας, δίνεται λύση και σε ένα σοβαρό και χρόνιο θέμα που αφορά τους ηλικιωμένους ανθρώπους και την κάλυψη της φιλοξενίας τους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Ειδικότερα οι ιδιοκτήτες των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων θα μπορούν να κάνουν πλέον συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ εξασφαλίζοντας στους διαμένοντες ασφαλές και αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και καλύπτοντας ημερήσιο τροφείο.

Σήμερα ο υπουργός υγείας κ. Θάνος Πλεύρης συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο του «Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών Γηροκομείο-Πτωχοκομείο» Σπύρο Χαμακιώτη και τον γενικό διευθυντή Κωνσταντίνο Σολδάτο, οι οποίοι ήθελαν να τον ευχαριστήσουν για τη δυνατότητα που τους παρείχε για να υπογράψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων δεν μπορούσαν να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Δείτε επίσης