Υγεία

Κορωνοϊός: Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1, στα παιδιά

Αποκαλυπτική έρευνα Γερμανών επιστημόνων σε περισσότερα από 1,18 εκατομμύρια παιδιά

Κορωνοιός, Διαβήτης,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο κορωνοϊός, ευθύνεται για την πρόκληση διαβήτη σε μικρά παιδιά που έχουν νοσήσει από τον ιό τα τρία εφιαλτικά χρόνια της πανδημίας.

Γερμανοί παιδίατροι που πραγματοποίησαν πολυπληθή έρευνα για τις επιπτώσεις του κορωνοιού στα παιδιά που μολύνθηκαν από τις μεταλλάξεις του, διαπίστωσαν την σημαντική αύξηση κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 1, στα ανήλικα που νόσησαν.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα εξετάζοντας τις νέες διαγνώσεις του διαβήτη τύπου 1 πριν και μετά την έναρξη της πανδημίας. Οι διαγνώσεις αυτές καταγράφηκαν σε έναν ασφαλιστικό οργανισμό που καλύπτει το 85% του πληθυσμού της Βαυαρίας.

Τι κατέγραψε η μελέτη των Γερμανών για τον κορωνοιό και τον διαβήτη στα παιδιά

Στη νέα μελέτη των Γερμανών που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA) αναλύθηκαν ιατρικοί φάκελοι περισσότερων από 1,18 εκατομμυρίων παιδιών.

Οι παιδίατροι συνέκριναν τα κρούσματα διαβήτη τύπου 1 της περιόδου 2018-2019 με εκείνα των ετών 2020-2021, διαπιστώνοντας ότι την διετία πριν αρχίσει η πανδημία που προκάλεσε ο κορωνοϊός η επίπτωση του τύπου 1 διαβήτη ήταν 19,5 κρούσματα ανά 100.000 ανθρωποέτη.

Ανθρωποέτη είναι ένας όρος της Επιδημιολογίας. Περιγράφει την επίπτωση ενός νοσήματος σε μια συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα και σε ορισμένο αριθμό ετών. Εν προκειμένω σημαίνει πως αν οι ερευνητές παρακολουθούσαν επί 1 χρόνο 100.000 άτομα, θα καταγράφονταν κατά μέσον όρο 19,5 περιστατικά διαβήτη τύπου 1.

Την πρώτη διετία της πανδημίας, 195.795 παιδιά διαγνώστηκαν με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Τα αγόρια με COVID ήταν λίγο περισσότερα από τα κορίτσια. Η ηλικιακή ομάδα με τα περισσότερα κρούσματα ήταν κάτω των 6,5 ετών.

Η επίπτωση του διαβήτη την πρώτη διετία της πανδημίας ήταν 29,9 κρούσματα ανά 100.000 ανθρωποέτη. Ωστόσο υπήρχε τεράστια διαφορά μεταξύ των παιδιών που είχε νοσήσει ο κορωνοϊός με εκείνα που δεν διαγνώσθηκαν.

Στα παιδιά χωρίς COVID η αναλογία ήταν 28,5 περιστατικά ανά 100.000 ανθρωποέτη.

Στα παιδιά που νόσησαν από τον κορωνοϊό ήταν 55,2 περιστατικά ανά 100.000 ανθρωποέτη κατά το πρώτο τρίμηνο από τη διάγνωση της COVID.

Στα δύο επόμενα τρίμηνα από την CVOVID η αναλογία ήταν 38,8 περιστατικά ανά 100.000 ανθρωποέτη.

Υπολόγισαν ότι τα παιδιά που είχαν νοσήσει από κορωνοϊό είχαν 57% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με τύπου 1 διαβήτη, σε σύγκριση με όσα δεν νόσησαν.

Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πως ακριβώς οδηγεί ο κορωνοϊός στον διαβήτη τύπου 1.

Ωστόσο εκτιμούν, ότι είναι πιθανόν ο κορωνοιός να ενεργοποίησε την αυτοανοσία (δηλαδή την επίθεση του ανοσοποιητικού στο πάγκρεας) ενώ εξετάζουν και το ενδεχόμενο ο covid να επιτάχυνε τον τύπου 1 διαβήτη, ο οποίος ήδη αναπτυσσόταν σιωπηρά.

Σε κάθε περίπτωση, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εξακριβωθεί εάν ο εμβολιασμός κατά της COVID μπορεί να προστατεύσει έμμεσα τα παιδιά και από τον διαβήτη, λένε.

Δείτε επίσης