Υγεία

Εκλογές- Αναστασία Κοτανίδου: Οι αρμοδιότητές της μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

«Μετακομίζει» στην Αριστοτέλους η εντατικολόγος

Εθνικές Εκλογές, Κοτανίδου,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Λίγες ώρες έμειναν από την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, αύριο το πρωί όπου θα αναλάβουν καθήκοντα με ημερομηνία λήξης την 25η Ιουνίου που θα στηθούν οι νέες κάλπες για τις εθνικές εκλογές οι οποίες θα αναδείξουν πιθανότατα τη νέα κυβέρνηση.

Σήμερα ορκίστηκε προσωρινός πρωθυπουργός ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ιωάννης Σαρμάς ενώπιον της προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και αύριο θα ορκιστούν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που αναμένεται να ορκιστούν είναι και η γιατρός- εντατικολόγος Αναστασία Κοτανίδου η οποία θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Υγείας το οποίο θα της παραδώσει ο απερχόμενος υπουργό Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Εντατικολόγος στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, Αναστασία Κοτανίδου, είναι ένα εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο κοινής αποδοχής το οποίο χαίρει κοινής αποδοχής και θα εκτελεί τα καθήκοντα της υπουργού υγείας μέχρι τις ερχόμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ποιο το έργο της υπηρεσιακής υπουργού Υγείας Αναστασίας Κοτανίδου μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Η νέα υπουργός Υγείας, με ημερομηνία λήξης, την 25η Ιουνίου ως υπηρεσιακή δεν έχει ιδιαίτερες αρμοδιότητες. Δεν θα έχει δικαίωμα υπογραφής αποφάσεων και δυνατότητα παραγωγής νομοθετικού έργου, αφού ούτως ή άλλως η Βουλή θα είναι κλειστή λόγω προεκλογικής περιόδου.

Περισσότερο σκοπός της κ. Κοτανίδου όσο και των άλλων υπηρεσιακών συναδέλφων της είναι η προετοιμασία και διενέργεια των εθνικών εκλογών. Ωστόσο μπορεί να διαχειρίζεται έκτακτες περιστάσεις και τα τρέχοντα ζητήματα.

Αν λόγω έκτακτης ανάγκης ή πιθανής κρίσης πάνω σε θέματα του Υπουργείου Υγείας, απαιτηθεί κάποια νομοθετική διαδικασία, αυτή δύναται να υλοποιηθεί μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Υπενθυμίσουμε ότι η κ. Κοτανίδου επελέγη για τη θέση αυτή, επειδή απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, καθώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας απέδειξε πως μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά, δύσκολα ζητήματα.

Μην ξεχνάμε ότι είχε τεθεί επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για το σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το οποίο κατάφερε με επιτυχία.

Να σημειωθεί, ότι οι γενικοί γραμματείς του Υπουργείου Υγείας (Ιωάννης Κωτσιόπουλος – Μάριος Θεμιστοκλέους) παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι τις δεύτερες εκλογές.

Η γιατρός εντατικολόγος έχει ήδη προτείνει στους στενούς συνεργάτες του ιδιαίτερου γραφείου της πρώην αναπλ. Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Η Αναστασία Κοτανίδου είναι Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εντατικολόγος στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Δεν είχε εμπλακεί με την πολιτική ποτέ μέχρι σήμερα, ωστόσο, είχε ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην πανδημία του κορονοϊού.

Ως πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, ορίστηκε από το υπουργείο Υγείας, επικεφαλής της ειδικής Επιτροπής για τη διαχείριση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ ήταν παράλληλα και ενεργό μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Ως προς τα βιογραφικά της στοιχεία, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου έζησε μέχρι τα 24 της χρόνια.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σόφιας και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 βρέθηκε στην Ελλάδα.

Έκανε ειδικότητα Πνευμονολογίας στην Παθολογική Κλινική Γενικού Νοσοκομείου Λοιμωδών Νόσων Αθηνών και πλέον εργάζεται στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Σήμερα είναι διευθύντρια σε μία από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου, και συντονίστρια όλων των ΜΕΘ της χώρας.

Εξειδίκευση στην Εντατική Θεραπεία έλαβε το 1994 ενώ εκλέχθηκε λέκτορας το 1996, επίκουρη καθηγήτρια το 2002, μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια το 2007 και αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας το 2009.

Δείτε επίσης