Υγεία

Υπουργείο Υγείας: Ανησυχεί και λαμβάνει μέτρα εξαιτίας των βροχών και των κουνουπιών

Αυξάνεται ο κίνδυνος ελονοσίας και του ιού του Δυτικού Νείλου με τις υπάρχουσες καιρικές συνθήκες σε πολλές περιφέρειες της χώρας

Ιός Δυτικού Νείλου, Υπουργείο Υγείας,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σοβαρούς κινδύνους μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών όπως της ελονοσίας και του ιού του Δυτικού Νείλου, δημιουργούν οι παρατεταμένες βροχές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες αυξάνουν τον πληθυσμό των κουνουπιών με το υπουργείο υγείας να προχωρά άμεσα στην λήψη προληπτικών μέτρων.

Ήδη σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας το πρόβλημα των κουνουπιών από τον περασμένο μήνα είναι αρκετά έντονο λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων, σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας, δημιουργώντας συνθήκες που ευνοούν την μετάδοση μολυσματικών νόσων.

Όπως αναφέρουν οι μετεωρολογικοί σταθμοί τα επίπεδα της βροχής αυτόν τον μήνα διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων χρόνων. Κι αυτό υποκρύπτει τον κίνδυνο αύξησης της όχλησης από τα κουνούπια.

Στους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς η κατάσταση αυτή προκαλεί ελεγχόμενη ανησυχία -αφού μέχρι σήμερα όπως λένε, δεν υπάρχουν προς το παρόν σοβαρές ενδείξεις αύξησης του είδους του πληθυσμού των κουνουπιών στα οποία οφείλεται η διάδοση μολυσματικών ασθενειών.

Το υπουργείο υγείας προχωρά σε προληπτικά μέτρα για τα κουνούπια

Όμως το Υπουργείο Υγείας ζητά να ληφθούν προληπτικά μέτρα και μάλιστα σε έναν αυξημένο αριθμό Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Ειδικότερα η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Ποιότητας Ζωής και το Τμήμα Μεταδοτικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, ζητά από τις Περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας (Π.Ε. Λάρισας), αλλά και την Περιφέρεια Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, να μεριμνήσουν για την εφαρμογή ψεκασμών από εδάφους και αέρος για την αντιμετώπιση των ακμαίων κουνουπιών (ενήλικων).

Χορηγεί μάλιστα άδεια κατ’ εξαίρεση για τη χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων για εφαρμογή ψεκασμών υπέρμικρου όγκου (ULV).

Να σημειωθεί ότι οι ψεκασμοί για την εξολόθρευση των κουνουπιών έχουν ήδη ξεκινήσει και στο λεκανοπέδιο, από την Περιφέρεια Αττικής.

Τι προβλέπει η απόφαση του υπουργείου υγείας

Το Τμήμα Μεταδοτικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, “λαμβάνοντας υπ’ όψη τη σοβαρότητα των επιπτώσεων που προκαλούν τα κουνούπια στη δημόσια υγεία και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σε κάθε περιοχή”, μετά από την σύμφωνη γνώμη των μελών της Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων, αποφάσισε:

Χορήγηση άδειας για εφαρμογή ακμαιοκτονιών ULV από εδάφους και αέρος, στις περιοχές που αναφέρονται

Χορήγηση άδειας για διενέργεια υπολειμματικών ψεκασμών εσωτερικών χώρων (IRS) σύμφωνα με τα αιτήματα των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου.

Επισημαίνεται ότι για την εφαρμογή ακμαιοκτονιών ULV από εδάφους και αέρος πρέπει να υπάρχει αυστηρή τήρηση όλων των όρων, προϋποθέσεων, περιορισμών, αλλά και οι προβλεπόμενες προδιαγραφές και μέτρα ασφαλείας (για το περιβάλλον – χλωρίδα και πανίδα, τον τοπικό πληθυσμό/ κατοίκους και τους χειριστές των εφαρμογών), αλλά και να ισχύουν μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Οι εφαρμογές αυτές θα πρέπει να υλοποιούνται ως συμπληρωματικό μέτρο και εφόσον εγκρίνεται από τις αρχές δημόσιας υγείας των Περιφερειών

Η διαχείριση εστιών και οι προνυμφοκτονίες πρέπει να παραμένουν ως το πρωταρχικό εργαλείο για τη διαχείριση των κουνουπιών

Οι ULV εφαρμογές θα γίνονται με την χρήση μόνο των εγκεκριμένων για το σκοπό αυτό βιοκτόνων σκευασμάτων υπό την ευθύνη, εποπτεία και καθοδήγηση των αρμοδίων Διευθύνσεων της Περιφέρειας.

Οι ψεκασμοί από εδάφους έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του προηγούμενου μήνα στα 160.000 στρέμματα που καλύπτουν τα 16 υγροτοπικά συστήματα της Κεντρικής Μακεδονίας (στα οποία συμπεριλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- η Περαία, το Αγγελοχώρι, το Καλοχώρι, ο Άγιος Μάμας, οι λίμνες Βόλβη και Αγίου Βασιλείου, οι εκβολές του Αλιάκμονα, η λίμνη Κερκίνη κ.ά.).

Παράλληλα, γίνονται ψεκασμοί και με τη βοήθεια drones σε σημεία που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα επίγεια συνεργεία, όπως είπε ο ίδιος.

«Σε όλη την Περιφέρεια η κατάσταση ελέγχεται επαρκώς καθώς χάρη στην τριετή διάρκεια των προγραμμάτων καταπολέμησης, βρισκόμαστε διαρκώς σε εγρήγορση» σχολίασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σπύρος Μουρελάτος, επικεφαλής της εταιρείας «Οικοανάπτυξη».

Αναφερόμενος μάλιστα στον ιό του Δυτικού Νείλου, είπε πως τις μέρες αυτές τοποθετούνται οι παγίδες σύλληψης των ακμαίων κουνουπιών, και από τους ελέγχους και τις ταυτοποιήσεις που θα γίνουν σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα υπάρξει μια αρχική πρόβλεψη από τον Ιούνιο.

Την 1η Μαΐου, ξεκίνησε η λειτουργία ενός μοντέλου πρόβλεψης και της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, του “Μosquito Vision”, μέσω της οποίας οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας μπορούν δωρεάν να ενημερώνονται για την πρόγνωση της όχλησης κουνουπιών τις βραδινές ώρες σε συγκεκριμένες περιοχές.

Δείτε επίσης