Κορωνοϊός: Σχεδόν το ένα τρίτο των νοσηλευόμενων στη ΜΕΘ με Covid υπέστησαν οξεία νεφρική βλάβη
Η αποκαλυπτική μελέτη του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» για την προτίμηση της νόσου στους άνδρες άνω των 65 ετών

Οι βλαβερές συνέπειες του κορωνοιού συνεχίζουν να αποκαλύπτονται με έρευνες που πραγματοποιούν οι γιατροί που βίωσαν από πολύ κοντά τους ασθενείς που μολύνθηκαν και χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Μια από αυτές τις έρευνες έγινε από τους γιατρούς της Α’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» και δυστυχώς κατέγραψε ότι ο κορωνοιός στους ασθενείς, κυρίως σε άνδρες ηλικιωμένους προκαλεί οξεία νεφρική βλάβη με τα ποσοστά θνητότητας να είναι αρκετά σοβαρά.
Όπως καταγράφηκε στην μελέτη, ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με αναπνευστική ανεπάρκεια σε έδαφος λοίμωξης COVID-19 εμφανίζει οξεία νεφρική βλάβη κατά τις πρώτες μέρες νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Η Μελέτη που έγινε στην Α΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου "Γ.Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης κατέδειξε πως το 26,9% των ασθενών που καταγράφηκαν εμφάνισε οξεία νεφρική βλάβη σε διάφορα στάδια. Η συγκεκριμένη βλάβη έχει σοβαρή επίπτωση στην έκβασή τους, μειώνοντας σημαντικά την επιβίωσή τους σε σχέση με τους υπόλοιπους ασθενείς.
Τι έδειξε η μελέτη για τον κορωνοιό και την πρόκληση οξείας νεφρικής βλάβης στους ασθενείς της ΜΕΘ
Τα αποτελέσματα της μελέτης που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νοσημάτων Θώρακος στη Θεσσαλονίκη, γίνεται καταγραφή της εμφάνισης οξείας νεφρικής βλάβης την πρώτη εβδομάδα νοσηλείας στη ΜΕΘ σε διασωληνωμένους ασθενείς με Covid-19 λοίμωξη, οι οποίοι νοσηλεύθηκαν στη ΜΕΘ για τουλάχιστον 48 ώρες με αναπνευστική ανεπάρκεια.
Από την καταγραφή εξαιρέθηκαν οι ασθενείς με ιστορικό Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας. Η νεφρική βλάβη αξιολογήθηκε και κατατάχθηκε σε τρία στάδια με βάση τα κριτήρια της KDIGO.
Καταγράφηκαν συνολικά 227 ασθενείς, εκ των οποίων το 60% ήταν άνδρες και το 40% γυναίκες, με μέση Ηλικία τα 64,7 έτη (+/- 11).
Ως πιο συχνές συννοσηρότητες ήταν η αρτηριακή υπέρταση (46%) και ο σακχαρώδης διαβήτης (22%). Η επιβίωση για το σύνολο των ασθενών στη ΜΕΘ ήταν 50,7%.
Οι 61 από τους 227 ασθενείς (ποσοστό 26,9%) εμφάνισαν οξεία νεφρική βλάβη κατά την πρώτη εβδομάδα νοσηλείας στη ΜΕΘ.
Στους 38 εξ αυτών η βλάβη ήταν σταδίου 1, οι 12 σταδίου 2 και οι 11 σταδίου 3 κατά τα κριτήρια KDIGO.
Τα δεδομένα των ασθενών που εμφάνισαν οξεία νεφρική βλάβη ήταν τα ακόλουθα: Το 69% ήταν άνδρες και το 31% γυναίκες. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 69,2 έτη (μεγαλύτερη του μέσου όρου του συνόλου), ενώ οι πιο συχνές συννοσηρότητες ήταν ηαρτηριακή υπέρταση (48%) και ο σακχαρώδης διαβήτης (23%).
Η επιβίωση στη ΜΕΘ των συγκεκριμένων ασθενών ήταν 27,9%, στατιστικά σημαντικά μικρότερη από το σύνολο των ασθενών (50,7%).