Υγεία

Επανάσταση στην Ιατρική: Ασθενής με παράλυση κατάφερε να περπατήσει με ψηφιακό εμφύτευμα

Συνδέει τον εγκέφαλο με το νωτιαίο μυελό και λειτουργεί ακόμη και όταν είναι απενεργοποιημένο

Ψηφιακή γέφυρα, Ιατρική επιστήμη,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τα απίστευτα βήματα στην Ιατρική επιστήμη ανοίγουν πλέον τον δρόμο σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα κινητικότητας και παράλυσης, να σταθούν και πάλι όρθιοι και να περπατήσουν.

Ένα ψηφιακό εμφύτευμα – γέφυρα που συνδέει τον εγκέφαλο με τον νωτιαίο μυελό, αποκαθιστά την επικοινωνία αυτών βοηθώντας ασθενή με παράλυση των άνω και κάτω άκρων να σταθεί και να περπατήσει.

Η συγκεκριμένη συσκευή τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν από τους δημιουργούς της στο περιοδικό Nature, πέτυχε επίσης την βελτίωση της νευρολογικής ανάκαμψής του ασθενή που μπορεί πλέον να περπατήσει με πατερίτσες ακόμα και όταν το εμφύτευμα ήταν απενεργοποιημένο.

Σύμφωνα με τους νευρολόγους νευροχειρουργούς ο τραυματισμός του νωτιαίου μυελού μπορεί να διακόψει την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και της περιοχής του νωτιαίου μυελού που ελέγχει το περπάτημα οδηγώντας σε παράλυση.

Κάποιες προηγούμενες προσεγγίσεις για την αποκατάσταση της κίνησης σε άτομα με αυτό τον τύπο παράλυσης περιλάμβαναν ηλεκτρική διέγερση περιοχών του νωτιαίου μυελού, για να καταστεί δυνατό οι ασθενείς να σταθούν και να περπατήσουν.

Όμως αυτό απαιτούσε οι ασθενείς να φορούν αισθητήρες κίνησης και οι ασθενείς έδειχναν περιορισμένη ικανότητα προσαρμογής των κινήσεων των ποδιών σε μεταβαλλόμενα εδάφη και απαιτήσεις.

Ιατρικό θαύμα, παράλυτος, επιστήμη,

Τι προσφέρει η νέα ψηφιακή γέφυρα εγκεφάλου – νωτιαίου μυελού στον παράλυτο ασθενή

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές που έφτιαξαν αυτήν την πρωτοποριακή και επαναστατική συσκευή η ψηφιακή σύνδεση του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού θα μπορούσε, να βελτιώσει τον έλεγχο του συντονισμού και του εύρους της μυϊκής δραστηριότητας και να αποκαταστήσει πιο φυσικό και προσαρμοστικό έλεγχο της ορθοστασίας και του περπατήματος σε αυτούς τους ασθενείς.

Ο νευροεπιστήμονας Γκρεγκουάρ Κουρτίν και οι συνεργάτες του δοκίμασαν μια διεπαφή εγκεφάλου- σπονδυλικής στήλης (BSI), η οποία αποτελείται από ένα εμφυτευμένο σύστημα καταγραφής και διέγερσης που δημιουργεί μια άμεση σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και των περιοχών του νωτιαίου μυελού, οι οποίες εμπλέκονται στο περπάτημα.

Το BSI μπόρεσε να βαθμονομηθεί μέσα σε λίγα λεπτά και παρέμεινε αξιόπιστο και σταθερό για πάνω από ένα χρόνο, ακόμη και στο σπίτι χωρίς επίβλεψη.

Μάλιστα ο παράλυτος ασθενής που φόραγε αυτήν την συσκευή το αποκαλούμενο BSI επιτρέπει ένα φυσικό έλεγχο των κινήσεων των ποδιών του για να στέκεται, να περπατά, να ανεβαίνει σκάλες και να διασχίζει ακόμα και πολύπλοκα εδάφη.

Τέλος τονίζουν οι κατασκευαστές του BSI, με τη συσκευή αυτή βελτιώθηκε και η νευρολογική αποκατάστασή του και ο ασθενής ανέκτησε την ικανότητα να περπατά με πατερίτσες ακόμα και όταν το BSI ήταν απενεργοποιημένο.

Η νέα αυτή συσκευή αποτελεί κυριολεκτικά επανάσταση στον χώρο της Ιατρικής και θα βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο να μπορέσουν να σταθούν ξανά όρθιοι και να περπατήσουν.

Ακόμη οι δημιουργοί του δεν έχουν λάβει την έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, ούτε έχει αποσαφηνιστεί το κόστος της θαυματουργής συσκευής.

Δείτε επίσης