Υγεία

Ποια είναι η βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο

Σε ποιες τροφές βρίσκεται

Βιταμίνη D,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε ότι η βιταμίνη D, αποτελεί ασπίδα για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθάει στην γρηγορότερη καταπολέμηση των ιώσεων και κρυολογημάτων.

Μια νέα έρευνα που έγινε από το German Cancer Research Center και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Aging Research Reviews καταγράφει ότι η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 12%.

Μάλιστα η εν λόγω βιταμίνη φέρεται να βοηθάει πολύ περισσότερο τους ανθρώπους άνω των 70 χρόνων σε σύγκριση με τους νεότερους.

Επίσης πολύ σημαντικά θεωρήθηκαν τα οφέλη της βιταμίνης ως προληπτικό μέτρο στην αποφυγή του καρκίνου.

Τι κατέγραψε η έρευνα του Γερμανικού Αντικαρκινικού Κέντρου για την βιταμίνη D

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 14 μελέτες με συνολικά 105.000 συμμετέχοντες, στις οποίες οι εθελοντές είτε λάμβαναν βιταμίνη D3 είτε εικονικό φάρμακο.

Μόλις οι συμμετέχοντες λάμβαναν σπάνια μεγάλες δόσεις βιταμίνης D3, δεν βρέθηκε καμία επίδραση στη θνησιμότητα από καρκίνο. Όμως όταν οι συμμετέχοντες έπαιρναν καθημερινά βιταμίνη D3, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο μειώθηκε κατά 12%.

Μια παλιότερη μελέτη που είχε δημοσιευτεί στο British Medical Journal είχε δείξει επίσης πως άνθρωποι με χρόνια χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είχαν 30% μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας και 40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν όγκους.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι ενδείξεις ότι δεν προσλαμβάνει κάποιος αρκετή βιταμίνη D είναι η αδυναμία στους μυς και τα οστά, το αίσθημα της μελαγχολίας, οι χρόνιες ασθένειες των ούλων, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η κόπωση και η υπνηλία καθώς και η αύξηση του βάρους.

Την ίδια στιγμή οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η μέση συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D κυμαίνεται μεταξύ 400 και 800 IU. Το εύρος αφορά κυρίως την ηλικία, με 400 IU να συνιστώνται στα παιδιά και 800 IU σε ενήλικες ηλικίας 71 ετών και άνω.

Ποια είναι τα τρόφιμα με υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης D

Τρόφιμα φυσικά πλούσια σε βιταμίνη D είναι τα θαλασσινά συμπεριλαμβανομένου του σολομού και του τόνου, ο κρόκος του αυγού, το συκώτι, το μουρουνέλαιο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D

Δείτε επίσης