Υγεία

Τίνα Τάρνερ: Καρκίνος, Εγκεφαλικά, μεταμόσχευση νεφρού -Τα χρόνια προβλήματα υγείας

Ο θρύλος του ροκ εν ρολ με την εύθραυστη υγεία που πάλευε 45 χρόνια

Θάνατος, Τίνα Τέρνερ,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο θάνατος της μεγάλης βασίλισσας της του ροκ εν ρολ, Τίνα Τάρνερ χθες το βράδυ προκάλεσε παγκόσμια θλίψη και συγκίνηση, για την τεράστια αυτή τραγουδίστρια που έσβησε στα 83χρόνια, έχοντας ζήσει μια σκληρή και δύσκολη ζωή.

«Η Τίνα Τάρνερ, η βασίλισσα του ροκ εν ρολ, πέθανε ειρηνικά στο σπίτι της στη Ζυρίχη, σε ηλικία 83 ετών, μετά από μακρά ασθένεια», ανέφερε η λιτή ανακοίνωση των δικών της ανθρώπων.

Όμως η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική από αυτό που περιγράφει η ανακοίνωση μερικών λέξεων για την κατάσταση της υγείας της θρυλικής καλλιτέχνιδας που είχε συμπληρώσει 60 χρόνια καριέρας στο τραγούδι.

Και η ίδια η Αμερικανίδα τραγουδίστρια είχε μιλήσει σε συνεντεύξεις της για τα σοβαρά προβλήματα υγείας που την ταλαιπωρούσαν στο πέρασμα της ζωής της. Από τότε το 1978, που εγκατέλειψε τον αδίστακτο και κακοποιητικό της άντρα, η Τίνα Τέρνερ ήρθε αντιμέτωπη με διάφορα προβλήματα υγείας.

Η πρώτη διάγνωση της υπέρτασης

Το 1978 η Τάρνερ διαγνώστηκε με υπέρταση, στην οποία όμως για χρόνια δεν έδωσε καμία σημασία όπως είχε ομολογήσει η ίδια. «Είχα διαγνωστεί το 1978, αλλά δεν μ’ ένοιαζε. Δεν θυμάμαι να μου εξήγησε ποτέ κανείς τι σημαίνει το να έχεις υπέρταση ή πώς επηρεάζει τον οργανισμό. Νόμιζα ότι η υπέρταση που είχα ήταν το δικό μου φυσιολογικό. Έτσι, δεν έκανα τίποτα για να την ελέγξω», είχε αναφέρει σε συνέντευξή της.

Το Εγκεφαλικό και η νεφρική νόσος

Επτά χρόνια αργότερα η θρυλική τραγουδίστρια αγνοεί τον γιατρό που της είπε να πάρει φαρμακευτική αγωγή για να ελέγξει την πίεση της, κάτι το οποίο δυστυχώς το πλήρωσε πολύ ακριβά.

Το 2009, η Τάρνερ που δεν λάμβανε φάρμακα για 30 χρόνια μετά την διάγνωση της για αρτηριακή πίεση, έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο. Δυσκολεύτηκε να ξανασταθεί στα πόδια της, ενώ ταυτοχρόνως έμαθε για πρώτη φορά ότι έπασχε και από χρόνια νεφρική νόσο.

«Οι νεφροί μου είχαν χάσει ήδη το 35% της λειτουργίας τους», είχε πει στο πλαίσιο ευρωπαϊκής εκστρατείας για την υγεία των νεφρών. «Προσπάθησα να μάθω περισσότερα για τα όργανα αυτά και τη σημασία τους… Έπρεπε όμως να συνεχίσω τα φάρμακα για την υπέρταση, τα οποία δεν ήθελα γιατί πίστευα ότι με κάνουν να νιώθω χειρότερα».

Η Τάρνερ έκοψε τα αντιυπερτασικά φάρμακα για να υποβληθεί σε ομοιοπαθητική θεραπεία, χωρίς να ενημερώσει τους γιατρούς της. Όταν τελικά μετά από καιρό πήγε για τον καθιερωμένο έλεγχό της, την περίμενε η μεγαλύτερη απογοήτευση της ζωής της.

«Σπανίως στη ζωή μου είχα βγει τόσο λάθος. Δεν ήξερα ότι η ανεξέλεγκτη υπέρταση θα επιδείνωνε τη νεφρική νόσο, ότι θα σκότωνα τα νεφρά μου εγκαταλείποντας τον έλεγχο της πίεσής μου… Χάρη στην αφέλειά μου, είχα φτάσει στο σημείο όπου ήταν πια θέμα ζωής και θανάτου».

Η αιμοκάθαρση η μοναδική λύση για να ζήσει

Μη έχοντας άλλη επιλογή, η Turner άρχισε αιμοκάθαρση, η οποία ήταν τους ακόμα Γολγοθάς γι’ αυτήν. «Έπρεπε να την αρχίσω, για να επιβιώσω. Ήταν η μοναδική μου επιλογή, αλλά μου προκαλούσε κατάθλιψη το να πρέπει να συνδέομαι για ώρες με ένα μηχάνημα. Τους επόμενους εννέα μήνες όλη μου η ζωή περιστρεφόταν γύρω από την αιμοκάθαρση. Συνειδητοποίησα ότι η μάχη για την ίαση είναι πάντοτε μία μάχη για σωστή ενημέρωση».

Νέο εγκεφαλικό και καρκίνος

Πριν από δέκα χρόνια το 2013 και η Τάρνερ παντρεύεται με τον δεύτερο και τελευταίο σύζυγό της, Erwin Bach. Τρεις εβδομάδες αργότερα παθαίνει νέο εγκεφαλικό, γράφει στο βιβλίο της «My Love Story».

«Ξαφνικά ανακάλυψα ότι δεν μπορούσα να σταθώ όρθια. Ντρεπόμουν πολύ για να φωνάξω βοήθεια. Εγώ που είχα πόδια σαν σίδερο από τον χορό, δεν είχα ξαφνικά τη δύναμη να σηκωθώ. Τρομοκρατημένη σύρθηκα έως τον καναπέ. Σκεφτόμουν ότι δεν μπορούσα να φανταστώ την Tina Turner παράλυτη. Αμφέβαλλα ότι θα μπορούσα να ξαναφορέσω τακούνια ποτέ, πόσο μάλλον να χορέψω με αυτά», έγραφε.

Με τη βοήθεια του συζύγου της κατάφερε πάλι να σταθεί στα πόδια της, αλλά τα προβλήματά της δεν είχαν τελειώσει. Το 2016 διαγνώσθηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου, έχοντας περάσει αρκετούς μήνες με επίμονη διάρροια.

Ευτυχώς σε αυτήν την περίπτωση ο καρκίνος της έγινε αντιληπτός σε αρχικό στάδιο. Χειρουργήθηκε επειγόντως και στα τέλη εκείνης της χρονιάς έμαθε ότι κάθε ίχνος του καρκίνου είχε εξαφανιστεί.

Και μεταμόσχευση νεφρού

Η νεφρική λειτουργία της τραγουδίστριας βρισκόταν πια στο χαμηλότερο δυνατό σημείο και χρειαζόταν επειγόντως μεταμόσχευση νεφρού. Δότης ήταν ο σύζυγός της, ο οποίος στάθηκε ακλόνητος βράχος δίπλα της έως το τέλος. Η εγχείρηση έγινε τον Απρίλιο του 2017 και ήταν επιτυχημένη, αν και πάλι δυσκολεύτηκε πολύ.

«Οι μήνες μετά τη μεταμόσχευση ήταν πολύ δύσκολοι. Από καιρού εις καιρόν το σώμα μου προσπαθούσε να απορρίψει το μόσχευμα, όπως συχνά συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις», είπε πει η Τάρνερ. «Μπαινόβγαινα στο νοσοκομείο. Ένιωθα ναυτία και ζαλιζόμουν, ξεχνούσα πράγματα, φοβόμουν πολύ».

Αλλά και τότε η Τάρνερ τα κατάφερε. Στο βιβλίο της, το οποίο κυκλοφόρησε το 2020 με τίτλο «Happiness Becomes You: A Guide to Changing Your Life for Good» σημείωνε: «Είμαι ευτυχισμένη που χάρη στον αγαπημένο μου σύζυγο, τον Erwin – που μου έδωσε έναν από τους νεφρούς του, το δώρο της ζωής – είμαι σε καλή υγεία και μπορώ να απολαμβάνω την κάθε μέρα. Νιώθω ευγνωμοσύνη που όχι μόνο επιβίωσα, αλλά ευδοκίμησα, ώστε να μπορώ να σας δώσω αυτό το βιβλίο που περιέχει τα πολύτιμα δώρα που μου δόθηκαν – τα μεγαλύτερα δώρα που μπορώ να προσφέρω».

Δείτε επίσης