Υγεία

Eurostat: Το 1,6% των παιδιών μέχρι 16 ετών στην Ελλάδα δεν καλύφθηκε ιατρικά –Δραματική η κατάσταση στους ενήλικες

Άσχημη η εικόνα στην κάλυψη ιατρικών αναγκών των ανηλίκων στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες

Eurostat, Παιδιά, Ιατρική φροντίδα, Οδοντιατρική περίθαλψη,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το 1,6% των Ελληνόπουλων ηλικίας μέχρι 16 ετών στην Ελλάδα δεν έχουν καλύψει τις ιατρικές ανάγκες τους, με το ποσοστό να ανεβαίνει ακόμη περισσότερο σε ότι αφορά την οδοντιατρική τους φροντίδα, καταγράφεις η σημερινή έκθεση της Eurostat.

Μια κατάσταση που είναι πολύ χειρότερη σε ότι αφορά τους ενηλίκους στην Ελλάδα με το ποσοστό της ακάλυπτης ιατρικής φροντίδας να εκτοξεύεται στο δεκαπλάσιο (πάνω από 16%) και η οποία δείχνει ότι οι γονείς και οι ενήλικες βάζουν σε προτεραιότητα τις ανάγκες των νεότερων μελών της οικογένειας τους.

Την ίδια στιγμή στις χώρες της Ευρώπης, η εικόνα της ακάλυπτης ιατρικής φροντίδας είναι παρόμοια και σε αρκετές περιπτώσεις χειρότερη με τις μονογονεικές οικογένειες να αντιμετωπίζουν πολύ περισσότερο αυτήν την κατάσταση.

Τι αναφέρει η Eurostat για την ακάλυπτη ιατρική φροντίδα παιδιών σε Ελλάδα και Ευρώπη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κθεση της Eurostat, που επικαλείται στοιχεία του 2021 η χώρα μας έχει τη 19η θέση σε ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες σε παιδιά 16 ετών και κάτω και την 21η θέση στις ακάλυπτες οδοντιατρικές.

Παράλληλα τα μέσα ευρωπαϊκά ποσοστά είναι πολύ χειρότερα, καθώς η παρεχόμενη φροντίδα υστερεί στο 3,6% των παιδιών και η οδοντιατρική στο 4,4%.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η κατάσταση επιδεινώνεται στην Ευρώπη, καθώς καταγράφεται αύξηση δύο ποσοστιαίων μονάδες από την τελευταία αναφορά, το 2017 (1,6%).

Παιδιά που ζουν σε νοικοκυριά – οικογένειες με έναν ενήλικα το ποσοστό είναι υψηλότερο 5,3 και αλλά ελαφρώς χαμηλότερο (3,4%) σε νοικοκυριά με δύο ή περισσότερους ενήλικες.

Η Πολωνία κατέχει τα πρωτεία στην ακάλυπτη ιατρική φροντίδα των παιδιών

Όπως κατέγραψε η Eurostat, ανάμεσα στα μέλη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες αναφέρθηκαν στην Πολωνία (7,3%) και στη Λετονία (6,4%), ακολουθούμενα από την Ουγγαρία και τη Ρουμανία (και οι δύο 4,7%) και την Ισπανία (4,6%) .

Στον αντίποδα τα χαμηλότερα ποσοστά αναφέρθηκαν στην Αυστρία (0,3%) και στο Λουξεμβούργο (0,4%), ακολουθούμενα από την Κροατία (0,9%) και τη Μάλτα, τη Λιθουανία και την Κύπρο (όλες με 1,5%).

Η οδοντιατρική κάλυψη- περίθαλψη το 2021, ήταν παρόμοια, αν και ελαφρώς χειρότερη από τις ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες, καθώς το 4,4% των παιδιών που ζούσαν σε νοικοκυριά με παιδιά δεν λάμβαναν την οδοντιατρική περίθαλψη που χρειάζονταν, σημειώνοντας αύξηση 1,8 ποσοστιαίας μονάδας από το 2017.

Συνολικά, τα στοιχεία δείχνουν πως 11 χώρες είχαν ποσοστό παιδιών με ανεκπλήρωτες ανάγκες οδοντιατρικής περίθαλψης πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Στα νοικοκυριά με έναν ενήλικο, το ποσοστό ήταν υψηλότερο με το 7,1% των παιδιών να μην λαμβάνουν την οδοντιατρική φροντίδα που χρειάζονταν. Το 4% των παιδιών που ζούσαν σε νοικοκυριά με δύο ή περισσότερους ενήλικες είχαν ανεκπλήρωτες ανάγκες για οδοντιατρική περίθαλψη.

Τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με ανεκπλήρωτες ανάγκες για οδοντιατρική φροντίδα καταγράφηκαν στη Λετονία (7,7%), ακολουθούμενη από την Ισπανία (7,1%), την Ουγγαρία (7,0%), τη Σλοβενία (6,8) και την Πορτογαλία (6,4%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (0,6%), στην Κροατία (0,8%), στη Σουηδία (1,1%) και στην Αυστρία και στην Ιταλία (και οι δύο με 1,2%).

Δείτε επίσης