Υγεία

Καρκίνος του μαστού: Η τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει την ανάπτυξη μεταστάσεων

Η Ελληνίδα ερευνήτρια Ανίτα Γρηγοριάδου επικεφαλής της ομάδας του σημαντικού εγχειρήματος

Τεχνητή νοημοσύνη, Καρκίνος μαστού,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Καθοριστικός ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην πρόβλεψη μεταστάσεων καρκίνου του μαστού, αποκαλύπτει Βρετανική επιστημονική έρευνα της οποίας ηγείται Ελληνίδα ερευνήτρια στο King’s College του Λονδίνου.

Το επαναστατικό σύστημα που παρασκεύασαν οι ερευνητές είναι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο αξιολογεί τους μασχαλιαίους λεμφαδένες των ασθενών, αναζητώντας χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στα ανοσοποιητικά κύτταρα. Αν εντοπιστούν αυτές οι αλλοιώσεις στους μασχαλιαίους αδένες, αυτό σημαίνει ότι έχει ξεκινήσει η μετάσταση του καρκίνου.

Οι ερευνητές του King’s College, με επικεφαλή την Ανίτα Γρηγοριάδου, Λέκτορα Βιοπληροφορικής του Καρκίνου στο Κέντρο, δοκίμασαν με μεγάλη επιτυχία σε ιστούς δειγμάτων από χιλιάδες γυναίκες οι οποίες είχαν τριπλό αρνητικό καρκίνο του μαστού στους λεμφαδένες των μασχαλών.

Μην ξεχνάμε ότι ο καρκίνος αυτός είναι η πιο επιθετική μορφή της νόσου και δυστυχώς έχει υψηλά ποσοστά μεταστάσεων και υποτροπών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας και το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που προβλέπει την μετάσταση στον καρκίνο του μαστού

Σύμφωνα με τους ερευνητές το επίτευγμά τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο εξατομικευμένη θεραπεία, αναλόγως με τον κίνδυνο για μεταστάσεις που διατρέχει κάθε ασθενής. Έτσι, θα μπορούσαν ίσως να σταματούν τη νόσο πριν γίνει ανίατη.

«Χρησιμοποιώντας το σύστημα που αναπτύξαμε, εξετάσαμε χιλιάδες φωτογραφίες από τους λεμφαδένες ασθενών και εντοπίσαμε συγκεκριμένα μοτίβα», εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ανίτα Γρηγοριάδου, λέκτορας Βιοπληροφορικής του Καρκίνου στο King’s College του Λονδίνου (KCL). «Αυτό που είδαμε είναι ότι στους λεμφαδένες ασθενών, στις οποίες παρεμποδίζεται η ανάπτυξη του καρκίνου σε άλλα όργανα, υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, που δεν ανιχνεύονται σε άλλες ασθενείς».

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν το νέο σύστημα, με το οποίο εξετάζονται οι λεμφαδένες των ασθενών για να εντοπιστούν αυτά τα χαρακτηριστικά. Όταν δεν υπάρχουν, οι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να κάνουν μεταστάσεις.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Pathology. Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα 5.228 ιστικά δείγματα λεμφαδένων, που είχαν δώσει 345 γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

Τα ιστικά δείγματα προέρχονταν από τους μασχαλιαίους λεμφαδένες, επειδή είναι μία από τις πρώτες θέσεις όπου μεθίσταται ο καρκίνος του μαστού.

Η ανάλυση έδειξε ότι ορισμένες αλλοιώσεις στους λεμφαδένες μπορούσαν να προβλέψουν με ακρίβεια τις μεταστάσεις του καρκίνου. Αυτό ίσχυε ακόμα κι όταν δεν υπήρχαν (ακόμα) ίχνη του καρκίνου σε άλλα όργανα.

«Προγραμματίζουμε να δοκιμάσουμε το μοντέλο μας περαιτέρω σε διάφορα ογκολογικά κέντρα της Ευρώπης, ώστε να γίνει ακόμα πιο ακριβές», είπε η δρ Γρηγοριάδου.

Δείτε επίσης