Υγεία

Μπορείτε να χορτάσετε απλώς και μόνο κοιτάζοντας ένα φαγητό; Τι αποκαλύπτει έρευνα

Τα φαγητά που διεγείρουν την όρεξη μπορούν και να την «κόψουν»

Φαγητό, Δανία, Έρευνα,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μπορεί ένας άνθρωπος να χορταίνει χωρίς να τρώει; Στο ερώτημα αυτό απαντά ομάδα Δανών ερευνητών, δίνοντας καταφατική απάντηση δίνοντας μάλιστα πολύ πειστική εξήγηση, βασιζόμενη σε νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Aarhus.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε και στο επιστημονικό περιοδικό Appetite, βρέθηκε ο τρόπος να ελέγξει ένας άνθρωπος την όρεξη του και να μειώσει την πρόσληψη φαγητού, με απώτερο στόχο να χάσει τα περιττά του κιλά.

Οι εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με λαχταριστά φαγητά ή γλυκά διεγείρουν την όρεξή μας και, αρκετές φορές, το πετυχαίνουν.

Αυτές οι ίδιες εικόνες που ξυπνούν το αίσθημα της πείνας μπορούν να δημιουργήσουν και το αίσθημα του κορεσμού, αναφέρει η νέα μελέτη υποστηρίζοντας ότι το μυστικό κρύβεται στις επαναλήψεις προβολής της εικόνας.

Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δανίας για την όρεξη και τον κορεσμό

Η ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Aarhus, της Δανίας με επικεφαλής τον Tjark Andersen, υποστηρίζει ότι μπορούμε να αισθανθούμε κορεσμό απλώς και μόνο κοιτάζοντας μια εικόνα φαγητού, εάν επαναλάβουμε την προβολή της 30 φορές.

Όπως επισημαίνει ο δρ. Andersen, όσο παράξενο κι αν ακούγεται το να χορταίνετε, χωρίς να τρώτε, στην πραγματικότητα είναι απολύτως φυσιολογικό. «Η όρεξη είναι στενά συνδεδεμένη με τη γνωστική αντίληψη», εξηγεί. Για παράδειγμα, αν φανταστείτε ότι γεύεστε ένα πεντανόστιμο φαγητό, η συμμετέχουσα περιοχή του εγκεφάλου διεγείρεται, όπως και εάν όντως το είχατε μπροστά σας και το τρώγατε.

Προκειμένου να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, ο δρ. Andersen και οι συνεργάτες του σχεδίασαν μια σειρά διαδικτυακών πειραμάτων, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 άτομα. Οι συμμετέχοντες αντίκρισαν μια εικόνα ενός γλυκού. Ορισμένοι είδαν την εικόνα 3 φορές, άλλοι 30 φορές. Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι όσοι είχαν δει την εικόνα περισσότερες φορές, ένιωθαν στη συνέχεια μεγαλύτερο κορεσμό. «Έπρεπε να δηλώσουν πόσα κομμάτια ήθελαν. Η ομάδα που είχε δει 30 φορές την εικόνα, επέλεξε μικρότερη ποσότητα», εξηγεί ο Δανός ερευνητής ο οποίος αναφέρει ότι αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως μια νέα μέθοδος ελέγχου της όρεξης.

Δείτε επίσης