Προσωπικός Γιατρός: Τα σενάρια για την ενίσχυση του θεσμού- Τι συστήνει η Κομισιόν σε έκθεση της
Τα κίνητρα που συζητά το υπουργείο υγείας για πλήρη εφαρμογή τους τον Σεπτέμβριο

Παρότι βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, οι συζητήσεις για την ενίσχυση του Προσωπικού Γιατρού ο οποίος «πάσχει» εξαιτίας της απροθυμίας των ιατρών να ενταχθούν στον θεσμό, συνεχίζονται στο υπουργείο υγείας αλλά και στην Κομισιόν.
Το γεγονός ότι η ολοκληρωμένη λειτουργία του Προσωπικού Γιατρού θα δώσει άλλη «ανάσα» στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία, το υπουργείο υγείας αλλά και η Κομισιόν θέτουν στο τραπέζι των συζητήσεων, σειρά κινήτρων που θα πρέπει να δοθούν στους ιατρούς (ιδιώτες και μη) για να μπούνε στον θεσμό και να τον υπηρετήσουν.
Μάλιστα η Κομισιόν συστήνει στη χώρα μας την υιοθέτηση περισσότερων κινήτρων για να αυξηθεί ο αριθμός των γιατρών και να αλλάξει το νοσοκομειακό-κεντρικό προφίλ που κυριαρχεί σήμερα.
Μέχρι σήμερα τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού που ξεκίνησε από τον προηγούμενο χρόνο, απαρτίζουν 3426 οι οποίοι δεν αρκούν για την κάλυψη όλου του ελληνικού πληθυσμού.
Για να υπάρξει πλήρης κάλυψη θα πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον άλλοι 1.500 γιατροί έτσι ώστε να καλύψουν όχι μόνο τους υπάρχοντες εγγεγραμμένους πολίτες στην σχετική πλατφόρμα αλλά περισσότερους από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα.
Τι προτείνει η Κομισιόν για την ενίσχυση του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού
Το υπουργείο Υγείας μέσω του απερχόμενου Υπουργού, κ. Θάνου Πλεύρη που πλέον άφησε το πόστο του βρισκόταν σε συζητήσεις με εκπροσώπους των ιατρικών συλλόγων για την αύξηση του αριθμού των Προσωπικών Γιατρών που έχουν ενταχθεί στο σύστημα. Μεταξύ των δύο πλευρών συζητήθηκαν οι εξής προτάσεις: Υπογραφή περισσότερο ευέλικτων συμβάσεων με βάση τις οποίες να καθορίζεται η αμοιβή τους. Για παράδειγμα, να μπορεί ένας γιατρός να υπογράψει σύμβαση λίγων ωρών την ημέρα και να πληρώνεται αναλόγως, αντί να έχει δεσμευμένες περισσότερες ώρες, καταλήγοντας να μην προλαβαίνει να βλέπει ιδιωτικά ασθενείς – ένα επιχείρημα που αποθαρρύνει τους γιατρούς από τη συμμετοχή τους στον νέο θεσμό.
Επίσης ζητήθηκε από πλευράς των γιατρών να έχουν μειωμένο φορολογικό συντελεστή για τα εισοδήματά τους ως Προσωπικοί Γιατροί.
Σύμφωνα με την εαρινή έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, οι δημόσιες δαπάνες για προληπτική φροντίδα στη χώρα μας είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Η πλήρης ανάπτυξη της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας υγείας παρεμποδίζεται από την έλλειψη οικογενειακών γιατρών. Ο αριθμός των οικογενειακών γιατρών δεν επαρκεί για να καλύψει ολόκληρο τον πληθυσμό», σημειώνει η έκθεση και προσθέτει πως η πλήρης πληθυσμιακή κάλυψη είναι απαραίτητη μέχρι την έναρξη εφαρμογής του συστήματος παραπομπών (gatekeeping), τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Παράλληλα η Κομισιόν στην έκθεσή της επισημαίνει ότι οι ιδιωτικές πληρωμές των ασθενών, δηλαδή όσα καταβάλλουν από την «τσέπη» τους, είναι οι δεύτερες υψηλότερες στην ΕΕ, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Επιπλέον, αναφέρεται ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης εξακολουθεί να είναι νοσοκομειοκεντρικό, με τις δαπάνες θεραπευτικής φροντίδας να επικεντρώνονται στις νοσηλείες.
Πόσοι συμμετέχουν στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού
Στο σύστημα του Προσωπικού Γιατρού είναι ενταγμένοι 3426 γιατροί, εκ των οποίων 2241 είναι γιατροί του δημοσίου και συγκεκριμένα των Κέντρων Υγείας και άλλων δομών ΠΦΥ, ενώ 1185 είναι ιδιώτες γιατροί. Το σύνολο των εγγεγραμμένων σε Προσωπικό Γιατρό πολιτών ανέρχεται σε 4.845.846 και υπάρχουν 1.571.357 διαθέσιμες θέσεις για εγγραφή σε Προσωπικό Γιατρό.