Υγεία

Συμφωνία Κομισιόν με Pfizer-BioNTech για μείωση των ποσοτήτων εμβολίων για τον κορωνοϊό

Οι 450 εκατομμύρια δόσεις που είχαν συμφωνηθεί για το 2023 θα δοθούν μέχρι το 2027

Pfizer, Κορωνοιός, Εμβόλια,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στην τροποποίηση της υπάρχουσας σύμβασης που έχει υπογράψει η BioNTech-Pfizer με την Κομισιόν, για την προμήθεια εμβολίων κατά της COVID-19 η οποία πλέον δεν αποτελεί πανδημία και κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, προχώρησαν σήμερα οι δύο πλευρές.

Αποφασίστηκε η μείωση της ποσότητας των δόσεων ανά έτος και πλέον οι 450 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που έπρεπε να παραδοθούν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός του 2023, θα διατεθούν σε βάθος τετραετίας, δηλαδή μέχρι το 2027.

Ουσιαστικά η παραλαβή των εμβολίων ανά έτος μειώνεται στο ένα τρίτο από το αρχικά συμφωνημένο αριθμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η τροποποίηση της σύμβασης λαμβάνει υπόψη τη βελτιωμένη επιδημιολογική κατάσταση, ενώ συνεχίζει να διασφαλίζει την πρόσβαση στην πιο πρόσφατη διαθέσιμη έκδοση του εμβολίου σε περίπτωση που παρουσιαστούν ανησυχητικές παραλλαγές για την COVID-19 στο μέλλον.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενεργώντας με τα κράτη-μέλη αλλά και για λογαριασμό των κρατών- μελών της ΕΕ μέσω της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτων Υγειονομικών Αναγκών (HERA) και οι εταιρείες ανάπτυξης εμβολίων BioNTech-Pfizer, κατέληξε σε συμφωνία για την καλύτερη αντιμετώπιση της αξιολόγησης των εξελισσόμενων αναγκών των κρατών μελών για τα εμβόλια της COVID -19.

Στέλλα Κυριακίδου: «Χαιρετίζω θερμά την συμφωνία που επιτεύχθηκε»

Από την πλευρά της η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε: «Χαιρετίζω θερμά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με και εκ μέρους των κρατών μελών μας με την BioNTech-Pfizer για την προσαρμογή της προμήθειας εμβολίων για την COVID-19 ώστε να ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες ανάγκες.

Έχουμε θέσει υπό έλεγχο την πανδημία σε μεγάλο βαθμό μέσω των εμβολίων και των εμβολιασμών μας. Και ενώ η COVID-19 δεν είναι πλέον μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία, παραμένει μια απειλή που είναι πιθανό να παραμείνει. Είναι λοιπόν κρίσιμο να είμαστε προετοιμασμένοι για τα επόμενα χρόνια».

Τι αναφέρει η συμφωνία μεταξύ Κομισιόν και BioNTech-Pfizer

Μείωση της ποσότητας των δόσεων που αγοράζονται από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της σύμβασης.

Παράταση του χρονικού διαστήματος, κατά το οποίο τα κράτη μέλη θα μπορούν να παραδίδουν τα εμβόλια-έως και 4 χρόνια από τώρα.

Δυνατότητα πρόσβασης σε πρόσθετες δόσεις μέχρι τον αρχικό συμφωνημένο όγκο μέχρι το τέλος του συμβολαίου για την κάλυψη των αναγκών σε περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα και επιδεινωθεί η επιδημιολογική κατάσταση.

Συνεχιζόμενη πρόσβαση σε εμβόλια προσαρμοσμένα σε νέες παραλλαγές μόλις εγκριθούν από τις ρυθμιστικές αρχές.

Δείτε επίσης