Υγεία

Διαβήτης: Όσο πιο νωρίς εμφανίσει διαβήτη ο άνθρωπος τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ανάπτυξης άνοιας

Πολυετής μελέτη συνδέει τις δύο νόσους

Διαβήτης, Άνοια, Μελέτη,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Όσο μικρότερη είναι η ηλικία που εμφανίζει ένας άνθρωπος διαβήτη τύπου 2 τόσο πιο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος πρόκλησης άνοιας στη ζωή του.

Η νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, αλλάζει τα δεδομένα για την άνοια και την ανάπτυξη της με αίτιο τον σακχαρώδη διαβήτη, τονίζοντας ταυτόχρονα τον σημαντικό ρόλο στο «φρενάρισμα» της ανάπτυξης της νευρολογικής νόσου, με την αντιμετώπιση του προδιαβήτη.

Παράλληλα η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο μεγαλύτερος ο άνθρωπος εκδηλώνει διαβήτη τύπου 2 τόσο λιγότερο κινδυνεύει από την άνοια.

«Η επιβράδυνση της εξέλιξης του προδιαβήτη σε τύπου 2 διαβήτη, μπορεί να αποτελεί σημαντικό μέσον προστασίας από την άνοια», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Michael Fang, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη.

Τι καταγράφηκε στη νέα μελέτη του Τζωνς Χόπκινς για τον διαβήτη και την άνοια

Στην μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Diabetologia συμμετείχαν 11.656 εθελοντές, οι οποίοι κατά την έναρξή της δεν είχαν διαβήτη, όμως το 20% (οι 2.330) αυτών είχαν προδιαβήτη.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε διάφορα τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών τους σε βάθος χρόνου30 ετών διαπιστώνοντας ότι η μετάβαση από τον προδιαβήτη στον τύπου 2 διαβήτη πριν από την ηλικία των 60 ετών, σχετιζόταν με τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλωθεί αργότερα στη ζωή άνοια.

Ο αντίστοιχος κίνδυνος στους εθελοντές που εκδήλωσαν διαβήτη σε ηλικία 60-69 ετών ήταν αυξημένος κατά 73%. Και σε όσους νόσησαν στα 70-79 τους χρόνια, ήταν κατά 23% υψηλότερος.

Ποιος ο μηχανισμός συσχέτισης διαβήτη και άνοιας

Ο ακριβής μηχανισμός του διαβήτη με την άνοια, δεν είναι γνωστός, ωστόσο οι ερευνητές πιθανολογούν ότι παίζει ρόλο η αντίσταση στην ινσουλίνη και τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου.

«Η συσσώρευση του β-αμυλοειδούς και της πρωτεΐνης ταυ οδηγεί στην απώλεια των εγκεφαλικών κυττάρων. Αυτή με τη σειρά της οδηγεί στην άνοια», εξήγησε ο Dr. Fang.

Ακόμη παραμένει ασαφές εάν ο προδιαβήτης αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για άνοια. Σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανό η αντιμετώπισή του να δρα προστατευτικά στις νοητικές λειτουργίες, λένε οι ειδικοί.

Τι είναι ο προδιαβήτης

Ο προδιαβήτης διαγιγνώσκεται όταν τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα είναι υψηλότερα από τα επιθυμητά, αλλά όχι ακόμα αρκετά υψηλά ώστε να διαγνωσθεί ο σακχαρώδης διαβήτης.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA), τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) αίματος όταν κάποιος είναι νηστικός (σάκχαρο νηστείας) σημαίνουν τα εξής:

Κάτω από 100 mg/dl = φυσιολογικό σάκχαρο

100 έως 125 mg/dl = προδιαβήτης

126 mg/ml και πάνω = σακχαρώδης διαβήτης

Αντίστοιχα, τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), που δείχνουν τη διακύμανση του σακχάρου κατά τους τελευταίους 2-3 μήνες, σημαίνουν:

Κάτω από 5,7% = επιθυμητά

5,7% έως 6,4% = προδιαβήτης

6,5% και πάνω = σακχαρώδης διαβήτης

Δείτε επίσης