Υγεία

Candida Auris: Νεκρός ηλικιωμένος στο Μιλάνο από μικρόβιο που κόλλησε στην Ελλάδα

Τι αναφέρει η Corriere della Sera

Μύκητας, Mύκητας candida auris,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ένας ηλικιωμένος άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείου του Μιλάνο έχοντας μολυνθεί από το επικίνδυνο μικρόβιο candida auris, καθώς και από άλλα πολυανθεκτικά μικρόβια.

Πρόκειται για 79χρονο ο οποίος φέρεται να προσβλήθηκε από τον επικίνδυνο μύκητα candida auris, ενώ βρισκόταν για διακοπές στην χώρα μας το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο το θέμα για το που προσβλήθηκε ο ηλικιωμένος άνδρας δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί με δεδομένο μάλιστα ότι το εν λόγω επικίνδυνο μικρόβιο προσβάλλει ασθενείς που νοσηλεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Corriere della Sera ο Ιταλός μεταφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε νοσοκομείο του Μιλάνου με πάθηση του εγκεφάλου. Από τις εξετάσεις που του έγιναν διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από τον μύκητα candida auris και από πολλά άλλα ανθεκτικά παθογόνα.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Corriere della Sera, ο άνδρας νοσηλευόταν στο Ospedale Luigi Sacco, ένα νοσοκομείο στην περιοχή Vialba του Μιλάνου. Έπασχε από «παθολογία του εγκεφάλου» και κατέληξε το πρωί της Παρασκευής.

Οι μικροβιολογικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε είχαν πολλά θετικά αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων και για candida auris.

Ο μύκητας αυτός είναι ένας από τους τέσσερις πιο επικίνδυνους μύκητες στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος είναι ένας από τους μύκητες που έχουν μετατραπεί σε απειλή για τη δημόσια υγεία.

Τι αναφέρει η Ιταλική εφημερίδα για τον θάνατο του ηλικιωμένου

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, ο 79χρονος ασθενής δεν μολύνθηκε στην Ιταλία, αλλά στην Ελλάδα και επομένως θεωρείται εισαγόμενο κρούσμα της candida auris για τη γείτονα χώρα. Στο δημοσίευμα δεν διευκρινίζεται ποια είναι η αιτία του θανάτου του ασθενούς.

Στην Ελλάδα ο επικίνδυνος μύκητας

Η πρώτη απομόνωση του μύκητα στη χώρα μας έγινε το 2019, και έκτοτε απομονώνονται από διεισδυτικές λοιμώξεις, όπως οι καντινταιμίες, σε βαρέως πάσχοντες με μακροχρόνιες νοσηλείες, όπως και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Επιπλέον, η C. auris αποικίζει το δέρμα ασθενών και προσωπικού, καθώς και το άψυχο περιβάλλον.

Σε αντίθεση όμως με την Candida albicans, για την οποία η πηγή της κλινικής λοίμωξης είναι συνήθως η χλωρίδα του γαστρεντερικού του ίδιου του ασθενούς, οι λοιμώξεις από C. auris προκαλούνται κυρίως με τη μεταφορά του μύκητα με τα χέρια του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού ή από το αποικισμένο άψυχο περιβάλλον με τα χέρια του ίδιου του ασθενούς ή του προσωπικού.

Δείτε επίσης