Υγεία

ECDC: Υπό στενή παρακολούθηση και το καλοκαίρι γρίπη, κορωνοϊός και RSV

Οι οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων για τους ιούς όπου παρατείνεται η δράση τους και τους καλοκαιρινούς μήνες

ecdc, Γρίπη, Κορωνοιός,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η έντονη εμφάνιση της γρίπης ακόμη και σήμερα που βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν το καλοκαίρι, αλλά και τα αυξημένα κρούσματα κορωνοιού παρότι ο ΠΟΥ κήρυξε την παύση της πανδημίας του, οδηγεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων να εκδώσει νέες οδηγίες προς όλες τις υγειονομικές αρχές της Ευρώπης.

Το ECDC, με πρόσφατη οδηγία καλεί όλα τα Εργαστήρια Αναφοράς σε όλη την Ευρώπη για συνέχιση της επιτήρησης της γρίπης του κορωνοιού και του συγκυτιακού ιού.

Παρότι την περασμένη εβδομάδα, ολοκληρώθηκε η επίσημη περίοδος επιτήρησης του ιού της γρίπης στην Ευρώπη, που όπως κάθε χρόνο ξεκίνησε την 40ή εβδομάδα του περασμένου έτους (03 - 09 Οκτωβρίου 2022) και ολοκληρώθηκε την 20η εβδομάδα του τρέχοντος (15 - 21 Μαΐου 2023), τα Κέντρα Αναφοράς σε ολόκληρη την Ευρώπη φέτος θα εξακολουθήσουν να παρακολουθούν τον ιό, και μάλιστα όχι μόνο αυτόν.

Τι αναφέρουν οι οδηγίες του Ευρωπαικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων

Με οδηγία που έλαβαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), καλούνται να συνεχίσουν την επιτήρηση, τόσο για τον ιό της γρίπης όσο και για τον κορωνοϊό SARS-Cov-2 και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV, όπως αποκάλυψε η καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο ΑΠΘ, Γεωργία Γκιούλα στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Μικροβιολογίας το καλοκαίρι του 2022, οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ - που αποτελεί το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης για τη Β. Ελλάδα - το τοπίο άλλαξε σε ό,τι αφορά τις ιογενείς λοιμώξεις.

Διαπιστώθηκε για πρώτη φορά μετά την πανδημία "γρίπης των χοίρων" του 2009, ότι εμφανίστηκε γρίπη μέσα στο καλοκαίρι, ενώ συνυπήρξε και πρώιμη έναρξη του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV, που ακολουθεί αυτόν της γρίπης.

Φέτος όπως αναφέρει η κ. Γκιούλα σε δηλώσεις της υποστηρίζει ότι το τοπίο είναι διαφορετικό, τονίζοντας ότι το καλοκαίρι του 2023 δεν θα υπάρχει γρίπη καθώς στην χώρα μας τα ποσοστά της έχουν μηδενιστεί όπως και στην Ευρώπη.

Παράλληλα εξηγεί πως η περσινή εμφάνιση τους καλοκαιρινούς μήνες οφειλόταν στην άρση των περιοριστικών μέτρων και κυρίως στην απουσία ανοσίας έναντι του ιού της γρίπης, ο οποίος δεν είχε κυκλοφορήσει στις περιόδους έξαρσης της πανδημίας κορωνοϊού. Αντίθετα, φέτος υπάρχει ανοσία, λόγω της επαναφοράς της γρίπης και της έκθεσης του πληθυσμού σε αυτήν, τον περασμένο χειμώνα.

Πως ερμηνεύεται η οδηγία του ECDC για συνέχιση της επιτήρησης των ιών

Η συνέχιση της επιτήρησης σύμφωνα με το ECDC, αποδίδεται στην ανάγκη εγρήγορσης και στην ανάγκη της μη πλήρους χαλάρωσης.

Στόχος να εντοπιστεί άμεσα κάποιο καινούργιο στέλεχος της γρίπης ή του κορωνοιού

Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει

Μέσα σε αυτό το σύνθετο τοπίο που έχει διαμορφωθεί με τις ιογενείς λοιμώξεις και τα διάφορα πρόσωπά τους, η κ. Γκιούλα αποκάλυψε πως ο επόμενος αντιγριπικός εμβολιασμός θα γίνει με το ίδιο - ως προς τη σύνθεσή του- εμβόλιο με το φετινό.

Τέλος σε ότι αφορά τον SARS-CoV-2, η επιστήμονας επεσήμανε ότι είναι εδώ, καθώς ήρθε για να μείνει, αναφέροντας ότι θα υπάρξουν αρκετά πρόσωπα του το επόμενο διάστημα. Στόχος των εργαστηρίων - κέντρων αναφοράς εξακολουθεί να είναι αυτή η στενή παρακολούθηση του ιού, όπως και του ιού της γρίπης και των υπόλοιπων αναπνευστικών ιών, προκειμένου εγκαίρως να μπορέσουν να προβλεφθούν οι συμπεριφορές τους.

Δείτε επίσης