Υγεία

Κορωνοϊός: Μόνο ένα στέλεχος στα επόμενα εμβόλια – Τι αποφάσισαν FDA και ΕΜΑ

Για ποιον λόγο επιλέχθηκε η μετάλλαξη Όμικρον

Εμβόλια, Κορωνοιός,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με την πανδημία του κορωνοϊού, να αποτελεί πλέον παρελθόν, επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και τις υγειονομικές αρχές του πλανήτη να προσαρμόζουν τα μέτρα ανάλογα με τα κρούσματα, τους θανάτους, τις διασωληνώσεις και τις εισαγωγές στα νοσηλευτικά ιδρύματα, δύο νευραλγικοί οργανισμοί, αποφάσισαν από κοινού για τα επικαιροποιημενα εμβόλια κατά του covid19.

Εμβόλια που θα είναι μονοσθενή και θα πρέπει τουλάχιστον οι ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες να κάνουν για να προστατεύονται από τον κορωνοιό ο οποίος παραμένει και συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα σε χιλιάδες ανθρώπους.

Σε σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκό Οργανισμού Φαρμάκων και του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων, αποφασίστηκε το νέο εμβόλιο που θα παρασκευαστεί να περιλαμβάνει ένα και μοναδικό στέλεχος και όχι όλα τα προηγούμενα που από την αρχή της πανδημία μέχρι σήμερα είναι τουλάχιστον τέσσερα.

Οι ειδικοί αποφάσισαν να φτιάξουν εμβόλιο για φέτος μόνο από το στέλεχος Όμικρον του κορωνοιού, δηλαδή από την «οικογένεια» ΧΒΒ.

Τι συμφώνησαν οι αξιωματούχοι του FDA και ΕΜΑ για το εμβόλιο του κορωνοϊού

Οι εκπρόσωποι λοιπόν του Ευρωπαικού και Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων συμφώνησαν το φετινό εμβόλιο να περιέχει μόνο το στέλεχος της Όμικρον. Οι εκπρόσωποι των ρυθμιστικών αρχών, εξέδωσαν σήμερα έκθεση με τα αποτελέσματα των σύσκεψης που είχαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και του αντίστοιχου Αμερικανικού (FDA).

Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του ΕΜΑ, τα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της νοσηλείας, της σοβαρής ασθένειας και του θανάτου λόγω COVID-19. Η προστασία από τη μόλυνση, ωστόσο, μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς εμφανίζονται νέες παραλλαγές του ιού.

Τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά της CoViD που είναι προσαρμοσμένα στα ήδη κυκλοφορούντα στελέχη του ιού, βελτιώνουν την ανοσία σε παραλλαγές που εμφανίστηκαν πρόσφατα, όπως η ΧΒΒ.

Παράλληλα οι συμμετέχοντες συζήτησαν τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την επιδημιολογία, τον οροεπιπολασμό (δηλαδή τον αριθμό των ατόμων σε έναν πληθυσμό που βρέθηκαν θετικά σε μια συγκεκριμένη ασθένεια βάσει μετρήσεων ορού αίματος) και την απόδοση του εμβολίου.

Σκοπός ήταν να αποφασίσουν την προσαρμογή του εγκεκριμένου ή την παρασκευή νέου εμβολίου κατά των αναδυόμενων παραλλαγών του κορωνοϊού.

Υπήρξε ευρεία συμφωνία ότι τα εμβόλια, για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, στο βόρειο ημισφαίριο, θα πρέπει να περιλαμβάνουν μόνο ένα στέλεχος του ιού και να βασίζονται στην οικογένεια XBB των υποπαραλλαγών του Omicron (όπως το XBB.1.5 ή "Κράκεν").

Οι εκπρόσωποι των ρυθμιστικών αρχών τόνισαν ότι τα μονοσθενή εμβόλια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, τόσο για αναμνηστικούς όσο και για πρωτογενείς εμβολιασμούς (ο τελευταίος, για παράδειγμα, μόνο σε μικρά παιδιά ηλικίας κάτω των 4 - 5 ετών).

Δείτε επίσης