Υγεία

Μαγιορκίνης για νόσο Χ: «Σαν να περιμένουμε μεγάλο σεισμό- Αναπόφευκτο σενάριο»

Τι δήλωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, για το θεωρητικό σενάριο μιας νέας μελλοντικής πανδημίας

Μαγιορκίνης, Πανδημία, Νόσος Χ,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αναπόφευκτο σενάριο η Νόσος Χ που θα χτυπήσει την ανθρωπότητα κάποια στιγμή στο μέλλον, χωρίς να γνωρίζουμε τι θα είναι, ωστόσο εκείνο που υποστηρίζουν με βεβαιότητα οι επιστήμονες είναι ότι η πανδημία του κορωνοιού θα ωχριά μπροστά σε αυτό που έπεται.

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, αναφέρθηκε στην Νόσο Χ όπως την έχει ονομάσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και αφορά την επόμενη πανδημία η οποία θα είναι πολύ σοβαρότερη και βαρύτερη.

Οι ειδικοί δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ποια θα είναι η επόμενη πανδημία (ιός ή βακτήριο ή κάτι άλλο) όμως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προκειμένου η ανθρωπότητα να είναι όσο το δυνατόν πιο καλά προετοιμασμένη.

Δεν υπάρχει ούτε ιός ούτε βακτήριο και η νόσος Χ είναι ένα θεωρητικό σενάριο που ξεκίνησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να συζητάει από το 2018 με στόχο την προετοιμασία για την απειλή πανδημίας κατά 70% πιο θανατηφόρα από αυτή του 2019, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σαν να περιμένουμε μεγάλο σεισμό η επόμενη πανδημία τονίζει ο Γκίκας Μαγιορκίνης

«Δεν ξέρουμε πόσο κοντινό είναι το σενάριο αυτό αλλά είναι πιθανό, σαν να περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό. Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί. Δεν ξέρουμε πότε. Οι πανδημίες συμβαίνουν ξανά και ξανά και πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Πρέπει να σχεδιάζουμε το σύστημα υγείας και τις ανάγκες που υπάρχουν. Το υγειονομικό προσωπικό θέλει πάνω από δέκα χρόνια για να εκπαιδευτεί», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι κάποια στιγμή θα συμβεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου προς τις κυβερνήσεις με μήνυμα ότι «την τελευταία στιγμή δεν προλαβαίνουμε» και ότι απαιτείται μακροχρόνιος σχεδιασμός πριν ξεσπάσει η επόμενη πανδημία.

«Τα αμέσως επόμενα δευτερόλεπτα ή μετά από πολλά χρόνια είναι ο χρόνος που μπορεί να συμβεί καθώς δεν είναι εύκολο να έχουμε μοντέλα που να προβλέπουν με ακρίβεια την επόμενη πανδημία», πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης αναφέροντας ότι η πανδημία του κορονοϊού έδωσε εμπειρία, εκπαίδευση και υγειονομική παιδεία.

Όμως επειδή πλανήτης έχει περάσει πανδημίες, πολλές φορές τείνει να απωθείται το γεγονός και να δημιουργείται έτσι μία ψευδής αίσθηση αυτοπεποίθηση ότι δεν θα ξανασυμβεί αυτό, κάτι το οποίο είναι λάθος σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας.

Ο κορωνοιός είναι εδώ

Ερωτηθείς για τον κορωνοιό ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι ήταν από τις ελαφρές εκδόσεις παθογόνων. «Έχουμε περάσει πολύ χειρότερα» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο καθηγητής επιδημιολογίας επανέλαβε ότι στην Ελλάδα μετράμε θανάτους με και όχι από Covid, αλλά πρόσθεσε ότι οι 200 νεκροί σε ένα μήνα είναι «μεγάλο νούμερο το οποίο δείχνει ότι ο ιός έχει σημαντική διασπορά. «Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στα 500 άτομα με και όχι εξαιτίας της Covid στα νοσοκομεία και υπάρχουν 50 διασωληνωμένοι. Ο ιός δεν θα φύγει ποτέ, θα είναι συνέχεια ανάμεσά μας και θα δημιουργεί πίεση στο σύστημα υγείας, η οποία είναι ναι μεν διαχειρίσιμη αλλά όχι αμελητέα», είπε.

Ο ιός αφορά σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη αφορά κυρίως τους ευάλωτους, σε ηλικία άνω των 65 και ανθρώπους οι οποίοι υποβάλλονται σε βαριές θεραπείες. Αυτοί οι άνθρωποι θα κάνουν και επαναληπτικούς εμβολιασμούς και σίγουρα θα πρέπει με την εμφάνιση συμπτωμάτων να κάνουνε τεστ και να αναζητούν την κατάλληλη θεραπεία γιατί υπάρχει θεραπεία αυτή τη στιγμή.

Έχουμε καταφέρει με την επιστήμη να επιμηκύνουμε τη ζωή και οι πιο ευάλωτοι σε τέτοιες ιώσεις θα πρέπει να προσέχουν και να τους προσέχουμε, κατέληξε.

Δείτε επίσης