Υγεία

Υπουργείο υγείας: Πόσα παιδιά απεβίωσαν στο Παίδων Αγία Σοφία όταν συνεργαζόταν με τον γνωστό καρδιοχειρουργό

Το έγγραφο που εστάλη από το Γραφείο της Α’ ΥΠΕ Αττικής

Παιδοκαρδιοχειρουργός, Υπουργείο Υγείας,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Νέο έγγραφο που βλέπει το φως της δημοσιότητας και εστάλη στο υπουργείο υγείας πρόσφατα, για την υπόθεση των 15 θανάτων παιδιών που χειρουργήθηκαν σε ιδιωτικά αλλά και δημόσια νοσοκομεία, δίνει νέα διάσταση στην πολύκροτη αυτή υπόθεση με πρωταγωνιστή γνωστό και διεθνούς φήμης παιδοκαρδιοχειρουργό.

Έγγραφο που εστάλη πριν από μερικές ημέρες στο υπουργείο υγείας από το Γραφείο της Α’ ΥΠΕ Αττικής, αναφέρει το σύνολο των παιδιών που χειρουργήθηκαν στο Παίδων Αγία Σοφία, από τον 63χρονο καρδιοχειρουργό τα 3,5 χρόνια που συνεργαζόταν με το παιδιατρικό νοσοκομείο.

Από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι και τον Απρίλιο του 2021, στο Παίδων Αγία Σοφία, χειρουργήθηκαν από τον συγκεκριμένο γιατρό 30 παιδιά εκ των οποίων 4 πέθαναν κατά την διάρκεια του χειρουργείου και άλλα δύο παιδιά απεβίωσαν 8 και 11 μήνες μετά.

Πολύ σημαντικό σε αυτή την υπόθεση, όπως λένε οι γιατροί, είναι η στατιστική των κλινικών και των ιατρών, προκειμένου να διαπιστώνεται αν είναι πάνω από το όριο του 3-4% που είναι και το ποσοστό θνησιμότητας για τα παιδιά με καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.

Παιδοκαρδιοχειρουργός, Παιδιά, Έγγραφο,

Τι αναφέρει το έγγραφο προς το υπουργείο υγείας για τα χειρουργεία του γνωστού καρδιοχειρουργού

Το έγγραφο έχει σταλεί στις 29/5 /2023 από το Γραφείο της Α’ ΥΠΕ Αττικής προς το υπουργείο Υγείας κι αναφέρει:

«Ως προς το αντικείμενο του θέματος, αναφορικά με λειτουργία Καρδιοχειρουργικού Τμήματος ΓΝΠ ‘Η Αγία Σοφία’ και ειδικότερα για τη συμμετοχή του Καρδιοχειρουργού, στο εν λόγω νοσοκομείο, αναφέρουμε ακολούθως:

Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας, από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Απρίλιο του 2021 (συγκεκριμένα την 05.05.2021) υποβλήθηκαν σε χειρουργική αντιμετώπιση από τον … και τους καρδιοχειρουργούς του κέντρου, (30) παιδιά, με σύμπλοκες καρδιοπάθειες, είτε για χειρουργική διόρθωση παλαιότερα με εμφάνιση μετεγχειρητικών προβλημάτων τα οποία απαιτούσαν εκ νέου χειρουργική επέμβαση.

Εκ των ανωτέρω περιστατικών παρατηρήθηκαν (4) θάνατοι στη χειρουργική και άμεση χειρουργική περίοδο. Ένας ασθενής κατέληξε στο χειρουργείο λόγω κολποκοιλιακής επικοινωνίας και σοβαρής πνευμονικής υπέρτασης και τρεις ασθενείς στην καρδιοχειρουργική εντατική μονάδα.

»Ένας ασθενής απεβίωσε 8 μήνες μετά τη χειρουργική διόρθωση, αφού είχε εξέλθει του νοσοκομείου, ενώ ένας άλλος ασθενής απεβίωσε (11,5) μήνες μετά από τη χειρουργική διόρθωση, παραμένοντας νοσηλευόμενος στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου».

Δείτε επίσης